1

Ε.ΛΙΜ.Ε.

Περισσότερα

2

Λιμάνια-Μέλη

Περισσότερα

3

4

Κρουαζιέρα

Περισσότερα


5

Δελτία Τύπου/Ανακοινώσεις

Περισσότερα

6

Άρθρα/Ομιλίες

Περισσότερα

7

Λιμενική Βιβλιογραφία

Περισσότερα

8

Λιμενική Πολιτική

Περισσότερα

  • Η Ε.ΛΙΜ.Ε
  • Τομείς Δραστηριότητας
  • Πρόεδρος Ε.ΛΙΜ.Ε.

Η Ένωση Λιμένων Ελλάδας είναι εταιρία αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.Στόχος είναι ο συντονισμός των μελών της με σκοπό την ανάπτυξη λιμενικής πολιτικής ,τη συμμέτοχη των λιμένων στην περιφερειακή ανάπτυξη και την δημιουργία εύρωστων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Read More

Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η Ένωση είναι οι παρακάτω:

Μεταφορές, Ναυτιλία, Ανθρώπινο δυναμικό, Περιβάλλον, Διεθνείς Σχέσεις, Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι οποίοι αναλύονται ως εξής:

Read More

Αθανάσιος Λιάγκος, Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε.

Read More

elime poseidonia

elime logo

Η Λιμενική βιομηχανία με όλες τις επί μέρους δραστηριότητές της, έχουν από την λειτουργική τους φύση μία παγκοσμιότητα.

Οι εξελίξεις στην Παγκόσμια Λιμενική βιομηχανία είναι ραγδαίες και επομένως οι Λιμενικοί Οργανισμοί πρέπει να δείχνουν την απαιτούμενη εξωστρέφεια έτσι ώστε αυτές να επικοινωνούνται κατάλληλα. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, η ΕΛΙΜΕ και τα Λιμάνια – Μέλη της έχουν σαν στρατηγική επιλογή την συμμετοχή τους είτε συνολικά (μέσω της ΕΛΙΜΕ), είτε μεμονωμένα (σαν ανεξάρτητοι Λιμενικοί Οργανισμοί), σε Εθνικές και Διεθνείς εκδηλώσεις, με σκοπό την διαφήμιση και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών με την παγκόσμια Λιμενική Κοινότητα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ
ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.ΛΙΜ.Ε.)

 

A Κεφάλαιο

ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΝΟΜΙΚΗ ΦΥΣΗ – ΕΔΡΑ – ΣΚΟΠΟΣ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ – ΜΕΛΗ

 

Άρθρο 1ο

ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΝΟΜΙΚΗ ΦΥΣΗ

Η Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φέρει την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ» και διακριτικό τίτλο «Ε.ΛΙΜ.Ε.» και διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 784 Α.Κ. Για τις σχέσεις της Ε.ΛΙΜ.Ε. µε την αλλοδαπή, θα χρησιμοποιείται η επωνυμία «HELLENIC PORTS ΑSSOCIATION» και διακριτικό τίτλο «H.P.A.». Η ΕΛΙΜΕ έχει σφραγίδα με επιγραφή ΕΝΩΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ και διακριτικό γνώρισμα που καθορίζεται από το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Το έργο της ΕΛΙΜΕ εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο για την άσκηση Λιμενικής πολιτικής.

Άρθρο 2ο

ΕΔΡΑ

Έδρα της Ε.ΛΙΜ.Ε. ορίζεται η πόλη του Πειραιά και τα γραφεία της βρίσκονται εφόσον είναι δυνατό εντός των εγκαταστάσεων της Ο.Λ.Π. Α.Ε. Γραφείο ή υποκατάστημα της Ε.ΛΙΜ.Ε. δύναται να λειτουργεί και όπου αλλού παραστεί ανάγκη. Τα όργανα της Ε.ΛΙΜ.Ε. μπορούν να συνεδριάζουν στα γραφεία οποιουδήποτε μέλους, κατόπιν συνεννόησης με την διοίκηση του μέλους.

Άρθρο 3ο

ΣΚΟΠΟΣ

Ο σκοπός της Ε.ΛΙΜ.Ε. είναι:

1.Η ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών της Ε.ΛΙΜ.Ε. για θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης των λιμένων.

 

 

2.Η λειτουργία γραφείου τεκμηρίωσης και η δημιουργία βάσεων δεδομένων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η παρακολούθηση ζητημάτων συλλογικού ενδιαφέροντος, και ειδικότερα η συλλογή, διανομή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σχετικά με τις νέες πρακτικές, τεχνικές ή τεχνολογίες όσον αφορά στην ανάπτυξη, την οργάνωση, τη διοίκηση και τη διαχείριση των λιμένων και τις ρυθμιστικές διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία του ελληνικού λιμενικού και εν γένει ναυτιλιακού συστήματος. Η Ε.ΛΙΜ.Ε. μεριμνά επίσης για την ενημέρωση των μελών της σε θέματα κοινωνικά, εργασιακά, και διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού.

 

 

3.Η μελέτη, γνωμοδότηση και διαμόρφωση προτάσεων αναφορικά με την ανάπτυξη και επέκταση των θαλασσίων διαδρόμων όπως προσδιορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία.

 

 

4.Η οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ όλων των λιμενικών οργανισμών και των λιμένων της Χώρας, η διαμόρφωση κοινών θέσεων των μελών της επί ζητημάτων συλλογικού ενδιαφέροντος και η υποβολή προτάσεων επί σχετικών σχεδίων νομοθετικού περιεχομένου.

 

 

5.Η διαμόρφωση απόψεων αναφορικά με στρατηγικά ζητήματα σχετικά με την οργάνωση, τη διοίκηση, την αποδοτική ανάπτυξη, τη λειτουργία, τη διαχείριση και την προώθηση των λιμένων και άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων, καθώς και τις υφιστάμενες και επερχόμενες ρυθμιστικές διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία του Ελληνικού λιμενικού και εν γένει ναυτιλιακού συστήματος.

 

 

6.Η παρουσίαση και προώθηση θέσεων και προτάσεων σε κυβερνητικούς και άλλους οργανισμούς σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να:

i. προστατευτούν τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα των μελών της,

ii. εξασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή της κατά τον καθορισμό της κυβερνητικής και κοινοτικής πολιτικής η διαμόρφωση των μέτρων για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και τέλος

iii. επιτευχθεί η υποστήριξη των κυβερνητικών πολιτικών που ενισχύουν και επεκτείνουν τις ευκαιρίες για τα μέλη της με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται από το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο και τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων και επιδοτήσεων.

 

 

7.Η συνεργασία με την Πολιτεία και η υποβοήθηση των αρμοδίων αρχών για τη διαμόρφωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου και την ορθή προσαρμογή των ελληνικών λιμένων προς τις ρυθμιστικές διατάξεις που απορρέουν από το Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

 

8.Η οικοδόμηση και διατήρηση σχέσεων με εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς οργανώσεις, ενώσεις και αντιπροσωπείες, σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, η ανάπτυξη διμερών και πολυμερών σχέσεων με άλλες εγχώριες ενώσεις του ναυτιλιακού τομέα και με ενώσεις του ναυτιλιακού τομέα άλλων χωρών, με σκοπό τη διατήρηση της αποτελεσματικότερης επικοινωνίας έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η προώθηση των κοινών θέσεων τους σε αυτές.

 

9.Η εκπροσώπηση των θέσεων των μελών της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην αλλοδαπή, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής ή με φορείς, ενώσεις, επαγγελματικά σωματεία, οργανώσεις και επιμελητήρια του ναυτιλιακού τομέα της Ελλάδας ή άλλων χωρών στο πλαίσιο διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας.

 

10.Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων μέσω της συμμετοχής της σε προγράμματα και πρωτοβουλίες ανάπτυξης εθνικού και ευρωπαϊκού κοινοτικού επιπέδου και ερευνητικών προγραμμάτων, της έρευνας σε θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού λιμενικού και εν γένει του ναυτιλιακού συστήματος.

 

11.Η εκπόνηση τεχνικοοικονομικών μελετών, αξιολόγησης επενδύσεων και αναπτυξιακών έργων λιμενικής διαχείρισης κατ’ εφαρμογή κοινοτικών και άλλων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία µε άλλους φορείς.

 

12.Η λειτουργία γραφείου συμβουλευτικής υποστήριξης με στόχο την παροχή υπηρεσιών συμβούλου και την τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών των μελών της για τις δυνατότητες ανάληψης και ένταξης έργων σε κοινοτικά επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα και πρωτοβουλίες καθώς και για τις διαδικασίες σύνταξης προτάσεων ένταξης των έργων στα παραπάνω προγράμματα και πρωτοβουλίες. Ως και η λειτουργία γραφείου μελετών με στόχο την εκπόνηση μελετών κάθε μορφής για τη διερεύνηση θεμάτων που άπτονται του ελληνικού λιμενικού και εν γένει ναυτιλιακού συστήματος ή την ανάθεση αυτών σε ειδικούς μελετητές του εσωτερικού ή του εξωτερικού µε τους οποίους θα συμβάλλεται.

 

13.Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ουσιαστικό ρόλο των Ελληνικών λιμένων στην εθνική περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, μέσω εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων, εκδόσεων, δημοσιεύσεων σε επιστημονικά, επαγγελματικά περιοδικά ή άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

14.Η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης στο προσωπικό των μελών της και σε τρίτους αναφορικά με τη λειτουργία του λιμενικού συστήματος και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες.

 

15.Η διεξαγωγή κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται µε τον σκοπό και το έργο της Ε.ΛΙΜ.Ε.

 

16.Για την επίτευξη των σκοπών του παρόντος Καταστατικού, η Ε.ΛΙΜ.Ε. μπορεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να συνεργάζεται ή να συμμετέχει σε άλλα νομικά πρόσωπα που ήδη υπάρχουν ή θα συσταθούν στο μέλλον στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και που επιδιώκουν τους ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς, και να συστήνει νομικά πρόσωπα, είτε αυτοτελώς είτε από κοινού με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

 

17.Η Ε.ΛΙΜ.Ε. μπορεί επίσης, για την εξυπηρέτηση του σκοπού της, να ιδρύσει υποκαταστήματα σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας ή του εξωτερικού, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης υστέρα από σχετική εισήγηση του Διοικητικού της Συμβουλίου, καθορίζοντας ταυτόχρονα τον τρόπο σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας τους καθώς και την έκταση της αρμοδιότητάς τους.

Άρθρο 4ο

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

 

Η διάρκεια της Ε.ΛΙΜ.Ε. ορίζεται σε τριάντα (30) έτη από την καταχώρηση στα Βιβλία Εταιρειών του Πρωτοδικείου της έδρας της, της συστατικής πράξης και του αρχικού Καταστατικού της.

Άρθρο 5ο

ΜΕΛΗ

 

1.Μέλη της Ε.ΛΙΜ.Ε. δύνανται να είναι πάσης φύσεως λιμενικοί οργανισμοί με οποιαδήποτε νομική μορφή και με έδρα εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Οι Οργανισμοί αυτοί εκπροσωπούνται στα όργανα Διοίκησης της εταιρείας από τον Πρόεδρο ή το Διευθύνοντα Σύμβουλό τους ή άλλο μέλος της Διοικήσεώς τους ή άλλο ανώτερο στέλεχος αυτών κατόπιν αποφάσεως Δ.Σ. του εκάστοτε οργανισμού, που αφορά όλη τη διάρκεια της θητείας του ΔΣ της ΕΛΙΜΕ και ανακαλείται ελεύθερα.

Ιδρυτικά μέλη της Ε.ΛΙΜ.Ε. είναι οι Οργανισμοί Λιμένος Πειραιώς ΑΕ, Θεσσαλονίκης ΑΕ, Πατρών ΑΕ, Βόλου ΑΕ, Καβάλας ΑΕ, Αλεξανδρούπολης ΑΕ, Ηγουμενίτσας ΑΕ, Κέρκυρας ΑΕ, Ηρακλείου ΑΕ, Ελευσίνας ΑΕ, Ραφήνας ΑΕ και Λαυρίου ΑΕ.

Μέλη με την μορφή Λιμενικού Ταμείου (Ν.Π.Δ.Δ.) είναι μέλη – παρατηρητές, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς του άρθρου 7 (4), αλλά συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες και εργασίες της εταιρείας, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Εφόσον υπάρξει νομοθετική μεταβολή που να δίνει την δυνατότητα στα πιο πάνω Λιμενικά Ταμεία να συμμετέχουν στην Ένωση ως πλήρη μέλη, καταβάλλοντας εισφορά ανερχόμενη στο ύψος που προβλέπεται στο άρθρο 7 (4), τότε θα πρέπει εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του σχετικού Νόμου στο Φ.Ε.Κ. να υποβάλλουν αίτηση ότι επιθυμούν να ενταχθούν ως πλήρη μέλη της Ε.ΛΙΜ.Ε., διαφορετικά παύει αυτόματα οποιαδήποτε οργανική σχέση τους με την Ε.ΛΙ.ΜΕ.

2. Για την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους, κάθε ενδιαφερόμενο λιμενικό νομικό πρόσωπο υποβάλει αίτηση, επί της οποίας αποφαίνεται το Διοικητικό Συμβούλιο με αιτιολογημένη απόφαση. Αν το Διοικητικό Συμβούλιο απορρίψει την αίτηση, το ενδιαφερόμενο πρόσωπο μπορεί να ζητήσει την επανεξέταση της αίτησης του από την αμέσως επόμενη Γενική Συνέλευση, η οποία αποφασίζει οριστικά.

3.Τα νεοεισερχόμενα μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις των καταστατικών οργάνων της Ε.ΛΙΜ.Ε. που έχουν ληφθεί πριν από την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους.

4.Η ιδιότητα του μέλους λήγει με την παύση των εργασιών του, με αποχώρηση ή με αποβολή.

i.: Η δήλωση αποχώρησης πρέπει να υποβάλλεται εγγράφως τρεις (3) τουλάχιστον μήνες πριν από το τέλος του ημερολογιακού έτους, ώστε η αποχώρηση να ισχύει από την αρχή του επόμενου έτους.

ii.:Η αποβολή μέλους είναι δυνατή μόνο για σπουδαίο λόγο και ιδιαίτερα για παραβίαση του Kαταστατικού. Η αποβολή αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση.

5.Μέλος που αποβάλλεται ή αποχωρεί δεν έχει δικαίωμα επί των περιουσιακών στοιχείων της Ε.ΛΙΜ.Ε. ή για επιστροφή των εισφορών που έχει καταβάλλει. Θεωρείται δε ότι με την αποδοχή του παρόντος παραιτείται της αξίωσης επιστροφής, εκχώρησης ή συμψηφισμού των εισφορών που έχει καταβάλλει καθώς και της εγέρσεως άλλης οικονομικής, ή μη, αξίωσης κατά της ΕΛΙΜΕ αναφορικά με τα περιουσιακά της στοιχεία.

6.Η λήξη της ιδιότητας του μέλους δεν το απαλλάσσει από την εκπλήρωση τυχόν υποχρεώσεων του προς την Ε.ΛΙΜ.Ε. που έχουν αναληφθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης της ιδιότητας του αυτής.

7.Τα μέλη υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού, να εκπληρώνουν τις κάθε μορφής υποχρεώσεις τους προς την Ε.ΛΙΜ.Ε. και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την πραγματοποίηση των σκοπών της, παρέχοντας σε αυτή κάθε δυνατή συνδρομή.

8.Ειδικώς όσες εκ των μελών της Ε.ΛΙΜ.Ε. είναι ανώνυμες εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ή πρόκειται να εισαχθούν, δύνανται για υπηρεσίες ή πληροφορίες που περιγράφονται στα προηγούμενα άρθρα να μην συμμετέχουν εφόσον οι παραπάνω σκοποί αντίκεινται σε θέματα ελεύθερου ανταγωνισμού ή μπορούν να βλάψουν τα συμφέροντα των μετόχων τους.

9.Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των εταίρων σε άλλες ομοειδείς ενώσεις προσώπων, εταιρίες και οργανισμούς της ημεδαπής. Επίσης οι εταίροι δεσμεύονται να μην περιληφθεί σε καμία περίπτωση στους σκοπούς και τις επιδιώξεις της εταιρίας οποιαδήποτε κίνηση που να στρέφεται εναντίον μίας κατηγορίας λιμένων, ανεξάρτητα του χαρακτήρα, του μεγέθους ή της θέσης του ή να ευνοεί κάποια κατηγορία λιμένων σε βάρος άλλων εταίρων, εκτός αν αυτή η κατηγορία βρίσκεται έξω από τα πλαίσια του υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού των λιμένων.

Β Κεφάλαιο

ΠΟΡΟΙ – ΕΙΣΦΟΡΕΣ – ΕΥΘΥΝΗ – ΑΜΟΙΒΗ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Άρθρο 6ο

ΠΟΡΟΙ

Πόροι της Ε.ΛΙΜ.Ε. για την πραγμάτωση των σκοπών της είναι:

i. οι τακτικές και έκτακτες εισφορές των μελών της που αποφασίζονται από τη Γενική Συνέλευση ή οι εκούσιες εισφορές αυτών,

ii. οι χρηματοδοτήσεις της Ε.ΛΙΜ.Ε. από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, καθώς και από συναφή κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα, καθώς και οι επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις της Ε.ΛΙΜ.Ε. από φορείς εθνικών ή κοινοτικών ή άλλων Αρχών, νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου,

iii. τα έσοδα από υπηρεσίες προς τα μέλη και σε τρίτους (παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, μεταφορά τεχνογνωσίας, εκπαίδευση, κ.λ.π.),

iv. τα έσοδα από δραστηριότητες, εκδηλώσεις, εκδόσεις και την εν γένει διαχείριση της περιουσίας της,

v. κάθε έκτακτο έσοδο νόμιμης προέλευσης.

 

Άρθρο 7ο

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕΛΩΝ

 

1.Το κεφάλαιο της Ε.ΛΙΜ.Ε. προκύπτει από τις εισφορές των μελών.

2.Κάθε μέλος που είναι Λιμενικός Οργανισμός Ιδιωτικού Δικαίου είναι υποχρεωμένο στην καταβολή ετήσιας εισφοράς, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με τον κύκλο εργασιών του και κατανέμεται ως ακολούθως:

Μέλη με κύκλο εργασιών μέχρι 3.000.000 € : 7.000 €

Μέλη με κύκλο εργασιών από 3.000.001 € μέχρι 30.000.000 € : 13.000 €

Μέλη με κύκλο εργασιών από 30.000.001 € μέχρι 100.000.000 € : 20.000 €

Μέλη με κύκλο εργασιών από 100.000.001 € και πάνω : 30.000 €

3.Κύκλος εργασιών για τον υπολογισμό των παραπάνω εισφορών θεωρείται ο ετήσιος κύκλος εργασιών των μελών του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Ως εκ τούτου τα μέλη υποχρεούνται να γνωστοποιούν εγγράφως κάθε έτος στην Ε.ΛΙΜ.Ε. τα οικονομικά αποτελέσματά τους, μετά την οριστικοποίηση και έγκριση αυτών από τη Διοίκησή τους.

4.Τα Λιμενικά Ταμεία που έχουν μορφή Ν.Π.Δ.Δ. καταβάλλουν εισφορά που ορίζει το Δ.Σ. της Ε.ΛΙΜ.Ε. κατ΄ έτος, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο μετά το οποίο απαιτείται προληπτικός δημοσιονομικός έλεγχος.

5.Οι ετήσιες εισφορές των μελών θα καταβάλλονται μέχρι τις 31 Μαΐου εκάστου έτους.

6.Λόγω του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Ε.ΛΙΜ.Ε., τα μέλη του δεν δικαιούνται διανομής κερδών και τόκων από αυτό.

Άρθρο 8ο

ΑΜΟΙΒΗ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

1. Οι εκπρόσωποι των εταίρων μελών ως μέλη της Γενικής Συνέλευσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θα μετέχουν στη διοίκηση της ΕΛΙΜΕ, δεν θα δικαιούνται αμοιβή για τη συμμετοχή τους στα όργανα διοίκησης της ΕΛΙΜΕ. Για πάσης φύσεως δαπάνες καθώς και τα έξοδα κίνησης που θα πραγματοποιούνται για λογαριασμό της ΕΛΙΜΕ για μεταβάσεις στο εξωτερικό, καθώς και για μετακινήσεις στο εσωτερικό θα καλύπτονται από τους αντίστοιχους Οργανισμούς Λιμένων.
2. Το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό θα προσλαμβάνεται είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας, είτε με σύμβαση, το περιεχόμενό της οποίας θα καθορίζεται με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Γ Κεφάλαιο

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

 

Άρθρο 9ο

ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Τα όργανα της Εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Άρθρο 10ο

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΣΥΝΘΕΣΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

1. Τη Γενική Συνέλευση των Εταίρων συγκροτούν φυσικά πρόσωπα – εκπρόσωποι των εταιριών και συγκεκριμένα οι εκάστοτε Πρόεδροι ή Διευθύνοντες Σύμβουλοι ή άλλο μέλος των Διοικήσεων ή ανώτερο στέλεχος αυτών, μετά από ειδική εξουσιοδότηση της Διοίκησης κάθε εταίρου, η οποία κοινοποιείται εγγράφως στην εταιρία.

2. Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο της Ε.ΛΙΜ.Ε. και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του. Ειδικότερα, η Γενική Συνέλευση είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει επί των ακόλουθων θεμάτων:

i. την τροποποίηση του παρόντος Καταστατικού,

ii. την αύξηση ή μείωση του εταιρικού κεφαλαίου,

iii. τη διάλυση, παράταση της διάρκειας, μετατροπή και αναβίωση της Ε.ΛΙΜ.Ε.,

iv. την έγκριση του προγράμματος δράσης και τον καθορισμό των βασικών κατευθύνσεων της πολιτικής της Ε.ΛΙΜ.Ε., μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου,

v. έγκριση του ισολογισμού, απολογισμού, προϋπολογισμού της Εταιρείας και των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων,

vi. την είσοδο και την έξοδο μελών,

vii. τη διαχείριση του εναπομείναντος κεφαλαίου ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου,

viii. κάθε άλλο θέμα που ορίζεται από το παρόν Καταστατικό και το Νόμο ή παραπέμπεται από το Διοικητικό Συμβούλιο προς απόφαση.

3. Στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης καλείται να παρίσταται ως εκπρόσωπος του Υπουργείου, υπεύθυνου για την άσκηση της Λιμενικής Πολιτικής της Χώρας, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας.

Άρθρο 11ο

ΣΥΓΚΛΗΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΑΠΑΡΤΙΑ

1. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται:

i. : σε τακτική συνεδρίαση, άπαξ κατ’ έτος, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, και

ii. : σε έκτακτη συνεδρίαση α) οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο από το Διοικητικό Συμβούλιο, και β) οποτεδήποτε τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των ταμειακώς ενήμερων μελών το ζητήσει εγγράφως από το Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζοντας και τα θέματα προς συζήτηση. Σε αυτή τη περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συνεδριάσει εντός δέκα ημερών από την επίδοση της αίτησης στον Πρόεδρο αυτού και να ορίσει την ημερομηνία της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης με θέμα ημερήσιας διάταξης το θέμα που περιέχεται στην αίτηση, το αργότερο σε άλλες είκοσι ημέρες, τηρουμένων κατά τα λοιπά των γενικών διατάξεων του παρόντος σε ό,τι αφορά τη διαδικασία σύγκλησης και την εν γένει διεξαγωγή της Συνέλευσης.

2. Οι συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης μπορούν να πραγματοποιούνται στα γραφεία της εταιρίας καθώς και στην έδρα οποιουδήποτε μέλους αυτής.

3. Οι προσκλήσεις των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης αποστέλλονται σε κάθε μέλος της είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία της συνεδρίασης και αναφέρουν την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο της συνεδρίασης, καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Η ανωτέρω πρόσκληση μπορεί να αντικατασταθεί με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) προς εκείνους τους εταίρους που έχουν γνωστοποιήσει εγκαίρως στην Ε.ΛΙΜ.Ε. τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτουν.

Πρόσκληση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης δεν απαιτείται στην περίπτωση κατά την οποία στη συνέλευση παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται όλοι οι εταίροι μέλη της και κανείς από αυτούς δεν αντιλέγει στην πραγματοποίησή της και στη λήψη αποφάσεων.

4. Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται το ήμισυ πλέον ενός των μελών της στην πρώτη συνεδρίαση και μετ’ αναβολή το 20% των μελών της.

 

Άρθρο 12ο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

1. Οι Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε. συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση με δύο (2) εκπροσώπους, καθένας εκ των οποίων διαθέτει μία (1) ψήφο και κάθε άλλο μέλος με έναν (1) εκπρόσωπο που διαθέτει επίσης μία (1) ψήφο. Σε περίπτωση κωλύματος κάθε εκπρόσωπος δύναται να εξουσιοδοτήσει με απλό έγγραφο οποιοδήποτε μέλος της Γενικής Συνέλευσης να τον αντιπροσωπεύει σε αυτήν. Ουδείς επιτρέπεται να αντιπροσωπεύει περισσότερους του ενός εκπροσώπους μέλους στη Γ.Σ.

Κάθε μέλος διατηρεί το δικαίωμα της ανά πάσα στιγμή αντικατάστασης των εκπροσώπων του στη Γενική Συνέλευση.

2. Μετά τον έλεγχο του καταλόγου όλων των παρόντων ταμειακώς ενήμερων εκπροσώπων των μελών διαπιστώνεται απαρτία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του Άρθρου 11 του παρόντος, η Γενική Συνέλευση προχωρεί με ψηφοφορία στην εκλογή του Προέδρου της.

3. Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης είναι απαραίτητα μέλος της Γενικής Συνέλευσης, εκλέγεται με ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία από τα παρόντα μέλη αυτής. Σε περίπτωση που κανείς δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων και Πρόεδρος εκλέγεται ο σχετικώς πλειοψηφήσας.

4. Ο Γραμματέας της Γενικής Συνέλευσης είναι ο Γραμματέας του Δ.Σ, συντάσσει τα πρακτικά και τα υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης ακολουθώντας τις οδηγίες του.

5. Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση είναι φανερή, εκτός αν προβλέπει διαφορετικά το Καταστατικό.

Δ Κεφάλαιο

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Άρθρο 13ο

ΣΥΝΘΕΣΗ – ΘΗΤΕΙΑ

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΛΙΜ.Ε. είναι 13μελές και αποτελείται από έναν εκ των νομίμων εκπροσώπων των εταίρων μελών του, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του εταίρου μέλους.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των μελών της εταιρείας υπερβεί τον προβλεπόμενο αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η εκλογή τους θα γίνεται με διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας από την Γενική Συνέλευση. Εφ΄ όσον καταστούν τακτικά μέλη της Ε.ΛΙΜ.Ε. Λιμενικά Ταμεία που έχουν την μορφή ΝΠΔΔ, για κάθε δέκα τέτοια μέλη εκλέγεται από όλα τα μέλη της Συνέλευσης υποχρεωτικά, ένα από αυτά ως μέλος του Δ.Σ. της Ε.ΛΙΜ.Ε. Ανώτατος αριθμός τέτοιων μελών Δ.Σ. είναι τα πέντε, ακόμη και αν τα Λιμενικά Ταμεία που έχουν τη μορφή ΝΠΔΔ υπερβαίνουν τα πενήντα. Σε περίπτωση εκλογής μέλους ή μελών του Δ.Σ. της Ε.ΛΙΜ.Ε. κατ΄ εφαρμογή της πιο πάνω διάταξης, όλα τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. πρέπει να είναι υποχρεωτικά Λιμενικοί Οργανισμοί Ιδιωτικού Δικαίου, που εκλέγονται απ΄ όλα τα μέλη της Συνέλευσης.

2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να έχουν την ιδιότητα του Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου ή Διευθύνοντος Συμβούλου ή άλλου μέλους του, ή ανώτερου στελέχους της Διοικήσεως του μέλους. Σε περίπτωση κωλύματος το μέλος του Δ.Σ. δύναται να εξουσιοδοτήσει με απλό έγγραφο οποιοδήποτε άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, να τον αντιπροσωπεύσει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Κανένα μέλος του Δ.Σ δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει περισσότερους του ενός, μέλη του Δ.Σ.

3. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διετής και μπορεί να παραταθεί μέχρι την πρώτη μετά τη συμπλήρωση της διετίας τακτική Γενική Συνέλευση. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι επανεκλέξιμα.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει με ψηφοφορία, μεταξύ των μελών του τον Πρόεδρο, τους δύο Αντιπροέδρους, τον Γενικό Γραμματέα και τον Οικονομικό Επόπτη.

5. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου:

i. : εκπροσωπεί την Ε.ΛΙΜ.Ε. σε κάθε Κυβερνητική, Δικαστική, Διοικητική ή οποιαδήποτε Αρχή, νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και τρίτους γενικά, δικαστικά ή εξώδικα,

ii. : διευθύνει τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου,

iii. : συνυπογράφει τα εντάλματα πληρωμής όπως προβλέπει ο Εσωτερικός Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης,

iv. : υπογράφει τις συμβάσεις της Ε.ΛΙΜ.Ε. με τρίτους,

v. : εποπτεύει την Εκτελεστική Επιτροπή,

6. Τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου αντικαθιστά ο Α’ Αντιπρόεδρος, και σε περίπτωση κωλύματος του τελευταίου ο Β’ Αντιπρόεδρος, όταν ο Πρόεδρος αποδεδειγμένα αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, παραιτηθεί ή ανακληθεί και μέχρι την αντικατάστασή του.

7. Ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου μεριμνά για την τήρηση των πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου και είναι υπεύθυνος για θέματα Τύπου και Μ.Μ.Ε.

8. Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να ορίζει τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ε.ΛΙΜ.Ε., τη διάρκεια της θητείας του και την αμοιβή του, υπογράφοντας δια του Προέδρου του τη σχετική σύμβαση.

9. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΛΙΜ.Ε. δύναται με απόφασή του να προβεί στην πρόσληψη μέχρι τριών (3) Συμβούλων Διοίκησης, ορίζοντας τη διάρκεια της θητείας του, την αμοιβή του και τα καθήκοντά του.

10. Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να ορίζει Εκτελεστική Επιτροπή.

Άρθρο 14ο

ΑΠΩΛΕΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου χάνεται αυτοδικαίως όταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου:

i. : απουσιάσει αδικαιολόγητα από τρεις συνεχείς τακτικές συνεδριάσεις

ii. : σε περίπτωση που αποχωρήσει ή αποβληθεί το μέλος το οποίο εκπροσωπεί και

iii. : εάν δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τις συνδρομές του προς την Ε.ΛΙΜ.Ε. το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί.

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται νόμιμα από τα υπόλοιπα μέλη.

Άρθρο 15ο

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο ασκεί τη διοίκηση για όλα τα θέματα που αφορούν την Ε.ΛΙΜ.Ε., μέσα στα πλαίσια του εταιρικού σκοπού, με εξαίρεση εκείνα που, σύμφωνα με το παρόν Καταστατικό, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης, και λογοδοτεί στη Γενική Συνέλευση. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

i.: διοικεί και εποπτεύει τις εργασίες της Ε.ΛΙΜ.Ε.,

ii.: χαράσσει τη στρατηγική, τις κατευθυντήριες γραμμές και διαμορφώνει την πολιτική ανάπτυξης,

iii.: παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την εκτέλεση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων,

iv.: διοικεί και διαχειρίζεται την περιουσία της Ε.ΛΙΜ.Ε.,

v.: εκπροσωπεί δια του Προέδρου την Ε.ΛΙΜ.Ε. σε κάθε Κυβερνητική, Δικαστική και Διοικητική ή άλλη Αρχή, ή άλλου οριζομένου από το Διοικητικό Συμβούλιο,

vi.: καταρτίζει και τροποποιεί εσωτερικούς κανονισμούς (λειτουργίας, οικονομικής διαχείρισης, κ.λ.π.), οι οποίοι θα δεσμεύουν τα μέλη, εφόσον δεν αντιτίθενται στις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού και του Νόμου,

vii.: συγκροτεί για οποιοδήποτε θέμα Επιτροπές ή Ομάδες Εργασίας, καθορίζοντας τις αρμοδιότητές τους,

viii.: δύναται να αποφασίζει για τη συμμετοχή της εταιρείας σε Ευρωπαϊκά ή άλλα Προγράμματα,

ix.: δύναται να αναθέτει στο επιστημονικό προσωπικό της Ε.ΛΙΜ.Ε. ή και σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα εκτός εταιρείας, συμβουλευτικό ή γνωμοδοτικό έργο επί θεμάτων ειδικής επιστημονικής γνώσης ή εμπειρίας,

x.: δύναται να διορίζει πληρεξουσίους Δικηγόρους.

 

 

Άρθρο 16ο

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ – ΑΠΑΡΤΙΑ

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται σε συνεδρίαση με πρόσκληση του Πρόεδρου αυτού. Η πρόσκληση μπορεί να γίνει και με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail), στην ηλεκτρονική διεύθυνση κάθε μέλους του Δ.Σ. Στην πρόσκληση πρέπει απαραίτητα να αναγράφονται με σαφήνεια όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, διαφορετικά η λήψη αποφάσεων επιτρέπεται μόνο εφόσον παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται όλα τα μέλη του Δ.Σ και κανένας δεν αντιλέγει στη λήψη απόφασης.

2. Στη συνεδρίαση προεδρεύει ο Πρόεδρος και σε περίπτωση κωλύματος ο Α’ Αντιπρόεδρος. Σε περίπτωση κωλύματος και του τελευταίου ο Β’ Αντιπρόεδρος. Κατά την πρώτη συνεδρίαση εκλέγονται χωριστά για κάθε αξίωμα ο Πρόεδρος, οι Α’ και Β’ Αντιπρόεδροι, ο Γενικός Γραμματέας και ο Οικονομικός Επόπτης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον τέσσερις (4) φορές κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, και έκτατα οποτεδήποτε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κρίνει τη συνεδρίαση αναγκαία, ή εφόσον τρία (3) μέλη του ζητήσουν τη σύγκλιση του, θέτοντας τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίσταται κατά τις συνεδριάσεις του η πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, μεταξύ των οποίων υποχρεωτικά ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος.

5. Είναι δυνατή η εκπροσώπηση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου από άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, με έγγραφη εξουσιοδότηση που κατατίθεται στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Άρθρο 17ο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

1. Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διαθέτει μια (1) ψήφο.

2. Κατά τη λήψη αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου επιδιώκεται η επίτευξη συναίνεσης. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων και εκπροσωπούμενων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διεξάγεται νέα ψηφοφορία. Αν υπάρξει εκ νέου ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

3. Όταν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δηλώσουν γραπτά ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) τη συναίνεσή τους για κάποια πρόταση τότε μπορούν να ληφθεί απόφαση και χωρίς τη σύγκληση των μελών .

4. Η κατάρτιση και υπογραφή πρακτικού από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ισοδυναμεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ακόμη και αν δεν έχει προηγηθεί η συνεδρίαση.

 

Άρθρο 18ο

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

1. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρείας, ο οποίος δεν είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, υλοποιεί τις Αποφάσεις του Δ.Σ. και προΐσταται όλων των υπηρεσιών της Ε.ΛΙΜ.Ε. Ασκεί τον έλεγχο και την εποπτεία του προσωπικού, ελέγχει και υπογράφει όλη την αλληλογραφία της Ε.ΛΙΜ.Ε. και υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο για τις υποθέσεις της Εταιρείας και την εξέλιξή τους.

2. Εισηγείται κάθε ζήτημα που αφορά τις εταιρικές υποθέσεις κατά τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Παρίσταται στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης, του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής με δικαίωμα έκφρασης γνώμης στερούμενος του δικαιώματος ψήφου.

3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζεται το ύψος της αμοιβής του και οι ειδικότεροι όροι της Σύμβασής του.

Ε Κεφάλαιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ – ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΕΣΟΔΑ - ΤΗΡΗΤΕΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ

Άρθρο 19ο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Η διάρκεια κάθε χρήσης ορίζεται ετήσια, αρχίζει δε την 1η Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους και λήγει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Κατ' εξαίρεση, η πρώτη εταιρική χρήση θα αρχίσει από τη νομότυπη δημοσίευση του παρόντος και θα τελειώσει την 31η Δεκεμβρίου του επομένου, από τη δημοσίευση του παρόντος, έτους.

Άρθρο 20ο

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 

1. Στο τέλος κάθε διαχειριστικού έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει υποχρέωση να συντάσσει απογραφή των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της Ε.ΛΙΜ.Ε. που υφίστανται κατά την ημέρα της απογραφής, να προβαίνει στις νόμιμες αποσβέσεις αυτών και να καταρτίζει τον ισολογισμό, στον οποίο πρέπει να απεικονίζεται σαφώς η αληθής οικονομική κατάσταση της Ε.ΛΙΜ.Ε. και ο οποίος θα εγκρίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της.

2. Κατά την ίδια χρονική περίοδο θα συντάσσεται και προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, ο οποίος θα εγκρίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της.

 

Άρθρο 21ο

ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΕΣΟΔΑ

 

1. Αδιάθετα έσοδα είναι τα ποσά που τυχόν απομένουν μετά την αφαίρεση από τα ακαθάριστα έσοδα κάθε δαπάνης ή ζημίας, κάθε υποχρέωσης της Ε.ΛΙΜ.Ε. καθώς και κάθε ποσού των νόμιμων αποσβέσεων.

2. Τα αδιάθετα έσοδα θα μεταφέρεται στο λογαριασμό των αποθεματικών της Ε.ΛΙΜ.Ε. και θα διατίθεται τον επόμενο χρόνο.

 

Άρθρο 22ο

ΤΗΡΗΤΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

 

Η Ε.ΛΙΜ.Ε. έχει υποχρέωση να τηρεί, έντυπα και ηλεκτρονικά, όλα τα νόμιμα βιβλία που προβλέπονται από τον Κ.Β.Σ. και απαιτούνται από τη φύση και τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Ε.ΛΙΜ.Ε. και την υπόλοιπη σχετική νομοθεσία. Επίσης έχει υποχρέωση να τηρεί, έντυπα και ηλεκτρονικά, Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων Γενικής Συνέλευσης και Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και όσα άλλα καθιερώνονται από τη Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κάθε μέλος μπορεί να λαμβάνει γνώση του περιεχομένου των βιβλίων που αναφέρονται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου μετά από γραπτή αίτησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΛΙΜ.Ε.

 

Άρθρο 23ο

ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΔΡΥΣΗΣ

Όλες οι δαπάνες για τις προπαρασκευαστικές εργασίες ίδρυσης της Ε.ΛΙΜ.Ε. αναγνωρίζονται ως δαπάνες αυτής και θα καταχωρηθούν στα βιβλία της.

 

Άρθρο 24ο

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

 

1. Η Ε.ΛΙΜ.Ε. έχει την υποχρέωση να καταρτίσει, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση και περιλαμβάνει τουλάχιστον τη διάρθρωση των υπηρεσιών της Ε.ΛΙΜ.Ε., τα αντικείμενα τους, καθώς και τη σχέση των υπηρεσιών μεταξύ τους και με τη διοίκηση. Μεταξύ των υπηρεσιών της Ε.ΛΙΜ.Ε. πρέπει υποχρεωτικά να προβλέπεται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου.

2. Στην υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου απασχολείται τουλάχιστον ένας εσωτερικός ελεγκτής, που ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση. Οι εσωτερικοί ελεγκτές είναι ανεξάρτητοι, δεν υπάγονται ιεραρχικά σε καμία υπηρεσιακή μονάδα της Ε.ΛΙΜ.Ε., παρέχουν υπηρεσίες με έμμισθη εντολή και δεν αποκτούν ιδιότητα υπαλλήλου ή σχέση εξαρτημένης εργασίας. Οι εσωτερικοί ελεγκτές δύνανται να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και να υποβάλλουν εμπεριστατωμένη έκθεση εσωτερικού ελέγχου στην Γενική Συνέλευση.

ΣΤ Κεφάλαιο

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ - ΛΥΣΗ – ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ – ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 25ο

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Για την τροποποίηση του παρόντος Καταστατικού απαιτείται απόφασή της Γενικής Συνέλευσης, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) του συνόλου των ψήφων των μελών της, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Άρθρο 26ο

ΛΥΣΗ

Η Ε.ΛΙΜ.Ε. λύεται, όταν παρέλθει ο χρόνος διάρκειάς της, εκτός εάν αυτή παραταθεί. Η Ε.ΛΙΜ.Ε. επίσης λύεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών τέταρτων (3/4) του συνόλου των ψήφων, που αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα (3/4) του αριθμού των μελών της. Σε περίπτωση κατά την οποία μέλος της Ε.ΛΙΜ.Ε. πτωχεύσει ή απολέσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιδιότητα υπό την οποία είναι μέλος, η εταιρεία δεν λύεται, αλλά συνεχίζει μεταξύ των υπολοίπων μελών της.

Άρθρο 27ο

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

1. Μετά τη λύση ή λήξη της διάρκειας της Ε.ΛΙΜ.Ε., αυτό τίθεται υπό εκκαθάριση. Ως εκκαθαριστές θα διορισθούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τρία τουλάχιστον μέλη του, των οποίων το έργο υποστηρίζεται από ορκωτό ελεγκτή. Οι εκκαθαριστές μπορούν να αντικατασταθούν με νεώτερη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Οι εκκαθαριστές, ενεργώντας μόνο από κοινού, εκπροσωπούν την Ε.ΛΙΜ.Ε. ενώπιον κάθε Αρχής (δημόσιας, δημοτικής, κοινοτικής, κ.λ.π.), Δικαστηρίων κάθε είδους βαθμού και δικαιοδοσίας και κάθε τρίτου (φυσικού ή νομικού προσώπου) και έχουν γενικά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

3. Οι εκκαθαριστές, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, προβαίνουν στην απογραφή της περιουσίας της Ε.ΛΙΜ.Ε., μεριμνούν για την είσπραξη των απαιτήσεών της και προβαίνουν στην πληρωμή των υποχρεώσεών της, φροντίζουν για την περαίωση των πάσης φύσεως εκκρεμοτήτων της, καταγγέλλουν τις συμβάσεις εργασίας των μισθωτών της Ε.ΛΙΜ.Ε. και των συνδεόμενων με αυτήν ελεύθερων επαγγελματιών με αντίστοιχες συμβάσεις, πληρώνοντας τις σχετικές αποζημιώσεις.

4. Τέλος, μετά την πληρωμή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων, το τυχόν απομένον ενεργητικό με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης διανέμεται στα μέλη της Ε.ΛΙΜ.Ε. ανάλογα με το συνολικό ποσό εισφορών που έχει καταβάλλει κάθε μέλος σε σχέση με το συνολικό ποσό εισφορών που έχουν καταβάλλει τα διατελέσαντα μέλη της Ε.ΛΙΜ.Ε. από την σύσταση μέχρι την λύση της, ή περιέρχεται σε φορέα δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που επιδιώκει σκοπούς παρεμφερείς με αυτούς της Ε.ΛΙΜ.Ε.

5. Η υπηρεσία των εκκαθαριστών θα είναι άμισθη. Δικαιούνται όμως σε απόληψη των πραγματικών δαπανών, στις οποίες αυτοί θα υποβληθούν για την εκτέλεση του έργου τους.

Άρθρο 28ο

Για την επίλυση κάθε διαφοράς μεταξύ των εταίρων ή μεταξύ Ε.ΛΙΜ.Ε. και εταίρων που προκύπτει από την εταιρική σχέση καθώς και από την ερμηνεία και εφαρμογή του παρόντος καταστατικού και τις τυχόν τροποποιήσεις του καθώς και για κάθε θέμα ή όρο που δεν προβλέπουν οι διατάξεις του παρόντος καταστατικού, εφαρμόζεται η κείμενη Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για την επίλυση των πιο πάνω διαφορών αποκλειστικώς αρμόδια είναι τα Δικαστήρια Πειραιά.

Το ανωτέρω Καταστατικό αφού διαβάστηκε και συζητήθηκε ολόκληρο από τους συμβαλλόμενους και εγκρίθηκε από αυτούς υπογράφηκε στη συνέχεια, όπως παρακάτω, σε 16 αντίτυπα και κάθε συμβαλλόμενος εταίρος- μέλος έλαβε από ένα (1). Τα υπόλοιπα θα κατατεθούν στην αρμόδια ΔΟΥ και στο αρμόδιο Πρωτοδικείο προς δημοσίευση.

Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς