Τα ευρωπαϊκά λιμάνια καλωσορίζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην επιτροπή μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο CEF II.

Στις 22 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Επιτροπή Βιομηχανίας ενέκριναν από κοινού την έκθεση Marinescu-Telička-Virrkkunen σχετικά με την πρόταση για τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2021-2027.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων Θάλασσας (ESPO) χαιρετίζει τη ζήτηση για αυξημένο προϋπολογισμό για τις μεταφορές. Τα μέλη των επιτροπών ψήφισαν για να αυξήσουν το γενικό κονδύλιο του προϋπολογισμού για τις μεταφορές CEF κατά 7 δισ. Ευρώ σε 33,51 δισ. Ευρώ (σε σταθερές τιμές). Ο σημαντικός ρόλος των μεταφορών για την ανάπτυξη της Ένωσης αναγνωρίστηκε εξίσου και από το αίτημα του Κοινοβουλίου για υψηλότερο προϋπολογισμό για τις μεταφορές στο πλαίσιο του ΚΕΕ κατά την ψηφοφορία για το επόμενο ΠΔΠ.

Η ESPO εκτιμά ιδιαίτερα την αναγνώριση του διασυνοριακού δυναμικού των λιμενικών έργων. Τα λιμενικά έργα που εκτελούνται σε ένα κράτος μέλος μπορούν, ωστόσο, να έχουν σημαντικό διασυνοριακό αντίκτυπο, ενισχύοντας τη συνδετικότητα στη θάλασσα ή στην ενδοχώρα πέραν των συνόρων ενός μόνο κράτους μέλους.

Για πρώτη φορά, η Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθεί κονδύλιο για τη στρατιωτική κινητικότητα στον προϋπολογισμό για τις μεταφορές. Με την ψήφο τους, οι επιτροπές έχουν ενισχύσει την πολιτική προτεραιότητα των έργων διπλής χρήσης που είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο αυτής της προτεραιότητας, η οποία απευθύνεται σε μία από τις κύριες ανησυχίες της ESPO. Η ESPO εκφράζει την ικανοποίησή της για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής από την αποκλειστική εστίαση στην παροχή στρατιωτικών στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού, την κάλυψη των επενδύσεων στην ανθεκτικότητα στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και για σκοπούς ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ESPO, κ. Isabelle Ryckbost, δήλωσε: "Θα ήθελα να συγχαρώ την Επιτροπή Μεταφορών και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εισηγητές για την επίτευξη ενός συμβιβασμού που ενισχύει σαφώς την πρόταση της Επιτροπής όσον αφορά τον προϋπολογισμό αλλά και τις προτεραιότητες. της ενίσχυσης της διασυνοριακής σύνδεσης όχι μόνο στην ξηρά αλλά και στην θαλάσσια πλευρά.Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση στο Συμβούλιο, το οποίο δίνει την απαραίτητη σημασία στις θαλάσσιες αρτηρίες.Τα τελευταία 3 χρόνια μόνο το 4% του προϋπολογισμού δαπανήθηκαν για έργα λιμένων, ενώ το 95% του παγκόσμιου εμπορίου μεταβιβάζεται στη θάλασσα και το 70% των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών προέρχεται από τους λιμένες ".

Η ESPO εξακολουθεί να ανησυχεί για τις προτεραιότητες που απαριθμούνται στο Παράρτημα. Και οι θαλάσσιες αρτηρίες (ΟΣ) ως οριζόντια προτεραιότητα, καθώς και όλα τα θαλάσσια και λιμενικά έργα, τα οποία περιλαμβάνονται στις τρέχουσες προτεραιότητες της ΔΣΕ, έχουν διαγραφεί από τις αναφερόμενες προτεραιότητες.

Η ESPO θεωρεί ότι η θαλάσσια διάσταση του δικτύου ΔΕΔ-Μ και οι λιμένες ως στρατηγικοί δεσμοί μεταξύ μεταφορών με πλωτές και χερσαίες μεταφορές έχουν θεμελιώδη σημασία για τη διασύνδεση εντός της Ευρώπης και με τρίτες χώρες. Η σημασία αυτή θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται καλύτερα από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2021-2027.

Η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί για την ολομέλεια του Δεκεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2019.

Read 457 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς