Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την νέα Επιτροπή

Αγαπητά μέλη,

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Σώμα των Επιτρόπων καθώς και το πρόγραμμά του. Συνολικά, 461 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) ψήφισαν υπέρ, 157 καταψήφισαν και 89 βουλευτές απείχαν. Κατά συνέπεια, οι 27 νέοι Επίτροποι μπορούν να ξεκινήσουν τις εντολές τους από την 1η Δεκεμβρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ κίνησε ‘’διαδικασία επί παραβάσει’’ κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, ύστερα από την άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ορίσει έναν Επίτροπο.

Πριν από την ψηφοφορία, η εκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen παρουσίασε στο Κοινοβούλιο το νέο σώμα των επιτρόπων και τα αντίστοιχα προγράμματα των χαρτοφυλακίων. Κατά τις αρχικές της παρατηρήσεις, επεσήμανε με σαφήνεια τη φιλοδοξία της Επιτροπής να εκπονήσει ένα φιλόδοξο και εκτεταμένο πρόγραμμα για το κλίμα και την ψηφιακή μετάβαση και επανέλαβε την αποφασιστικότητά της να αυξήσει τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση γεωπολιτικών ζητημάτων.

Η κ. Von der Leyen δήλωσε ότι η  νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Επιτροπής θα είναι η Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Στον πυρήνα της πράσινης διαπραγμάτευσης θα είναι μια βιομηχανική στρατηγική, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να καινοτομούν και να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας παράλληλα νέες αγορές. Δεδομένου ότι θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων των πολιτικών της Πράσινης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Von der Leyen δήλωσε ότι η ΕΕ θα ενσωματώσει στον προϋπολογισμό της σχετική χρηματοδότηση για την κλιματική κρίση.

Η ψηφιακή μετάβαση αναφέρθηκε ως άλλη κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα Επιτροπή. Από την άποψη αυτή, η κ. Von der Leyen αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης κατάλληλης ψηφιακής υποδομής, της δυνατότητας καλύτερης χρήσης των διαθέσιμων δεδομένων στην ΕΕ, καθώς και της ανάγκης να αυξηθεί η ανθεκτικότητα έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο στην Ευρώπη.

Οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες υπέρ της ΕΕ - το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S & D) και η φιλελεύθερη Κεντρική Ευρώπη (RE) - προσέφεραν ευρεία υποστήριξη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Πράσινοι απείχαν αν και δήλωσαν ότι θα παραμείνουν ανοιχτοί στη στήριξη της Von der Leyen και άλλων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά περίπτωση. Οι ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιά πολιτικές ομάδες ψήφισαν κατά της νέας Επιτροπής.

Τις προσεχείς εβδομάδες, οι νέοι Επίτροποι θα λάβουν τις σχετικές επιστολές της αποστολής τους και αμέσως μετά θα δώσουν μια γενική εικόνα των πολιτικών πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναλάβουν. Τα ονόματα των σχετικών ατόμων στο γραφείο των Επιτρόπων θα γίνουν γνωστά σύντομα και θα σας ενημερώσουμε μόλις υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Read 731 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς