Προτεινόμενη Τροποποίηση Κανονισμού 2017/352

ESPO Εγκύκλιος C- 3035

5 Μαΐου 2020

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) συζήτησε με τηλεδιάσκεψη την πρόταση της Επιτροπής COM(2020) 177 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/352, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης λιμένων ή στις αρμόδιες αρχές να παρέχουν ευελιξία όσον αφορά την επιβολή τελών λιμενικής υποδομής στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19.Η ESPO συμβουλεύτηκε εκτενώς με τα μέλη της και κατέληξε στις παρακάτω επισημάνσεις:-

Τα μέλη της ESPO πιστεύουν ότι η προτεινόμενη τροποποίηση ενδέχεται να υπονομεύσει τον αρχικό κανονισμό για τις λιμενικές υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκοί λιμένες αντιτίθενται ομόφωνα σε τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/352 με βάση τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

• Η προτεινόμενη τροποποίηση ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης των αρχών που προβλέπονται από τον κανονισμό, καθώς και σημαντικό αντίκτυπο στους ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των Ευρωπαϊκών λιμένων. Η έκδοση του κανονισμού για τις λιμενικές υπηρεσίες (ΕΕ) 2017/352 επιτεύχθηκε μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις. Το αποτέλεσμά της επιτυγχάνει μια εύθραυστη ισορροπία που θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από αυτήν την πρόταση.

• Η προτεινόμενη τροποποίηση αποσκοπεί στο να δοθεί η δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης λιμένων ή στις αρμόδιες αρχές να παρέχουν προσωρινή ευελιξία στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19, παρέχοντας στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να επιτρέπουν στους λιμένες να παραιτηθούν, να αναστείλουν, να μειώσουν ή να αναβάλουν την πληρωμή των τελών λιμενικής υποδομής. Η ESPO θεωρεί ότι η τροποποίηση παρέχει περιορισμένη προστιθέμενη αξία από την άποψη αυτή. Το άρθρο 13 παράγραφος 3, το άρθρο 13 παράγραφος 4 και το άρθρο 13 παράγραφος 5 του κανονισμού για τις λιμενικές υπηρεσίες παρέχουν ήδη στους φορείς διαχείρισης λιμένων ή στην αρμόδια αρχή την αυτονομία να καθορίζουν τη δομή και το επίπεδο των τελών λιμενικής υποδομής και να επιτρέπουν τροποποιήσεις. Η ESPO θεωρεί ότι η ευελιξία αυτή είναι επαρκής για την παροχή στήριξης στους χρήστες των λιμένων κατά περίπτωση από τον φορέα διαχείρισης λιμένων ή την αρμόδια αρχή. Επιπλέον, η πλήρης απαλλαγή από τα λιμενικά τέλη φαίνεται να είναι ένα έκτακτο μέτρο το οποίο έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

• Επιπλέον, η προτεινόμενη τροποποίηση παρέχει τη δυνατότητα παρέκκλισης από την υποχρέωση ενημέρωσης των χρηστών του λιμένα δύο μήνες πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στα τέλη λιμενικής υποδομής. Ενώ η ESPO κατανοεί το σκεπτικό της παρούσας πρότασης, οι ευρωπαϊκοί λιμένες θεωρούν δυσανάλογη την τροποποίηση του κανονισμού για τις λιμενικές υπηρεσίες για την παρέκκλιση αυτή. Δεδομένου ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο τέλος λιμενικής υποδομής που συνδέεται με την κρίση COVID-19 θα είναι υπέρ των χρηστών του λιμένα, δεν αναμένονται καταγγελίες για πολύ σύντομη περίοδο προειδοποίησης. Επιπλέον, ο στόχος της δυνατότητας προσωρινής παρέκκλισης από τα υφιστάμενα χρονικά πλαίσια κοινοποίησης, στο πλαίσιο της COVID-19 θα μπορούσε, εάν χρειαστεί, να αντιμετωπιστεί σε οριζόντιο επίπεδο που θα καλύπτει διάφορους τομείς και τομείς της νομοθεσίας.

• Η νέα πρόταση που αναφέρει ότι η εν λόγω «παραίτηση, αναστολή, μείωση ή αναβολή του τέλους λιμενικής υποδομής παρέχεται σε όλους τους χρήστες λιμένων που υπόκεινται σε λιμενικά τέλη υποδομής ενδέχεται να έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνηθείσα αρχή του PSR (άρθρο 13 παράγραφος 5), η οποία επιτρέπει στους λιμένες να διαφοροποιούν τα τέλη ως αποτέλεσμα μεμονωμένων διαπραγματεύσεων .

• Επιπλέον, τα τέλη λιμενικής υποδομής αποτελούν σημαντικό μέρος του εισοδήματος των φορέων διαχείρισης λιμένων και αποτελούν αμοιβή για τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, οι μειώσεις ή οι απαλλαγές από τα λιμενικά τέλη συνεπάγονται απώλεια εισοδήματος, οι οποίες πρέπει να εκτιμώνται από τον φορέα διαχείρισης του λιμένα σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα του λιμένα. Επιπλέον, ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαϊκοί λιμένες έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πελατών τους, δεν επηρεάζονται εξίσου όλες οι ναυτιλιακές γραμμές και τμήματα των θαλάσσιων μεταφορών από τις επιπτώσεις της κρίσης COVID-19. Ως εκ τούτου, ο φορέας διαχείρισης λιμένων ή η αρμόδια αρχή πρέπει να παραμείνει ελεύθερος να λαμβάνει κατά περίπτωση αποφάσεις σχετικά με τα αναγκαία μέτρα για την υποστήριξη των πελατών τους που έχουν ανάγκη, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων τους.

• Εάν ο στόχος είναι η παροχή γενικής στήριξης στον ναυτιλιακό τομέα, ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω ειδικής τομεακής στήριξης στον ναυτιλιακό τομέα σε επίπεδο ΕΕ ή σε εθνικό επίπεδο, αντί να χρησιμοποιούνται οι Ευρωπαϊκοί λιμένες ως μέσο για τον σκοπό αυτό.

Οι Ευρωπαϊκοί λιμένες είναι ευγνώμονες για τις προσπάθειες και τη δέσμευση που επέδειξε η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κρίσης για τον τομέα των λιμένων, πιστεύουν όμως ότι η πρόταση της Επιτροπής COM (2020) 177 δεν είναι απαραίτητη και κινδυνεύει να υπονομεύσει τον υφιστάμενο κανονισμό για τους λιμένες, όπως συμφωνήθηκε το 2017.
Η ESPO θα συζητήσει τη θέση της αυτή με την Επιτροπή και τους αρμόδιους φορείς λήψης αποφάσεων.

Read 828 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς