Σύνδεση του λιμένα με την ντόπια επιχειρηματικότητα

Στην κατεύθυνση της ανεύρεσης νέων διαδρόμων διακίνησης των προϊόντων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ συνάντηση της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και των μελών του Συνδέσμου Βιοτεχνών και Βιομηχάνων Βορείου Έβρου.

Με βασικό στόχο την σύνδεση και στήριξη του λιμένα με την ντόπια επιχειρηματικότητα – ένα μεγάλο μέρος της οποίας δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα – και με την προοπτική της μείωσης του κόστους μεταφοράς των προϊόντων από την ακριτική Ελλάδα στα κέντρα διανομής και πώλησης – ένα κρίσιμο κόστος στην παραγωγική αλυσίδα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Ορεστιάδας, συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης θα «χρησιμοποιηθεί» από τους τοπικούς παραγωγούς , βιοτέχνες και επιχειρηματίες στην εξεύρεση νέων διαδρόμων διακίνησης που καθιστούν ελκυστικότερα και ανταγωνιστικότερα τα προϊόντα της περιοχής, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα.

Εντοπίσθηκε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία είναι δυνατόν να υλοποιηθεί με την διάθεση από τον Οργανισμό Λιμένα αποθηκευτικών χώρων, χώρων για την ολοκλήρωση των προϊόντων, την διατήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους μέσα στον εμπορικό λιμένα (για κατεψυγμένα οπωροκηπευτικά) και τη διακίνησή τους στα κεντρικά σημεία με οικονομικότερους τρόπους.

Τεράστια συμβολή στην κατεύθυνση αυτή – όπως κατατέθηκε με σχετική επιστολή του – μπορεί να έχει ο Ο.Κ.Α.Α. (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας).

Οι επαφές του Οργανισμού Λιμένα με συλλογικότητες της Θράκης θα συνεχισθούν στο αμέσως χρονικό διάστημα και σε νέα συνάντηση θα καταρτισθεί ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση ενός προγράμματος που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής και στην αύξηση της ζήτησης, παραγωγής και διάθεσης των τοπικών προϊόντων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πολλά μέλη του Συνδέσμου.

Read 531 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Γιώργος Καστελλάνος

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς

Ακολουθήστε μας