ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ-ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ Φ/Γ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΙΙ»

Ένα ακόμη επικίνδυνο-επιβλαβές πλοίο, που βρισκόταν εγκαταλελειμμένο επί σειρά ετών στον κόλπο της Ελευσίνας επιβαρύνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον, απομακρύνθηκε οριστικά από την περιοχή.

Πρόκειται για το Φ/Γ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΙΙ» (Ν.Π. 10225) το οποίο ήταν πρυμνοδετημένο στην θέση Βλύχα και το δεύτερο κατά σειρά επικίνδυνο-επιβλαβές πλοίο που απομακρύνθηκε από την Ελευσίνα μέσα στο χρονικό διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Η μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσής του Φ/Γ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΙΙ» πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 25 Αυγούστου 2020, κατόπιν σχετικής σύμβασης ανάθεσης που είχαν υπογράψει τον περασμένο Ιανουάριο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ κ. Απόστολος Καμαρινάκης και η εταιρεία Contralto Shiptrade Corp. που ανέλαβε να εκτελέσει το έργο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσής του Φ/Γ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΙΙ», τεχνικοί της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας αφαίρεσαν το αντιρρυπαντικό φράγμα που είχε τοποθετηθεί για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια δύο ρυμουλκά πλοία οδήγησαν το Φ/Γ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΙΙ» στο τελευταίο του ταξίδι με προορισμό διαλυτήριο της Τουρκίας. Παρόντες στην επιχείρηση ήταν εκπρόσωποι της εταιρείας Contralto Shiptrade Corp. και υπηρεσιακοί παράγοντες του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ. Από την πλευρά της εταιρείας Contralto Shiptrade Corp. τηρήθηκαν κατά τις εργασίες όλες οι τεχνικά ενδεδειγμένες συστάσεις της Τεχνικής Επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί από τον Ο.Λ.Ε. ΑΕ για την επίβλεψη και διασφάλιση όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφάλειας και προφύλαξης προς αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η Διοίκηση του Ο.Λ.Ε. ΑΕ θεωρεί άκρως σημαντικό το έργο της οριστικής απομάκρυνσης επικίνδυνων-επιβλαβών πλοίων και ναυαγίων για την αποσυμφόρηση του ήδη βεβαρημένου θαλάσσιου χώρου της Ελευσίνας ώστε να πάψει η περιοχή να αποτελεί “νεκροταφείο πλοίων” και βιομηχανικών αποβλήτων. Το προσεχές διάστημα πρόκειται να απομακρυνθούν από τον κόλπο της Ελευσίνας και άλλα επικίνδυνα-επιβλαβή πλοία και ναυάγια.

Σημειώνεται ότι το Φ/Γ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΙΙ» (Ν.Π. 10225) ελλιμενίστηκε στην Ελευσίνα τον Μάιο του 2014 και έκτοτε παρέμεινε εγκαταλελειμμένο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

 

Read 212 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς