ΟΛΕ: Στο διεθνές δίκτυο GREEN AWARD ο Λιμένας Ελευσίνας

Ο λιμένας Ελευσίνας είναι το πρώτο δημόσιο λιμάνι της Ελλάδας και ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης, που συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο Green Award, ενός διεθνούς φορέα ο οποίος προάγει υψηλά πρότυπα όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις.
Η ένταξη του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε. ΑΕ) ΑΕ στο δίκτυο Green Award ανακοινώθηκε σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στο Μικρολίμανο Πειραιά, στις 26 Νοεμβρίου 2021, με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων λόγω πανδημίας.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνστ. Κατσαφάδος ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτ. Αττικής ΝΔ κ. Αθαν. Μπούρας, ο Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ κ. Ν. Ισάκογλου, ο Διοικητής Α' Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος κ. Αντ. Μάζης, ο Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος κ. Δ. Ιατρίδης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αντιναύαρχος ΛΣ (εα) κ. Γ. Μπαρκάτσας, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης κ. Αντ. Βενιέρης, ο Διευθυντής της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης κ. Ανακρέων Ματαράγκας, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς κ. Κωνστ. Καμπόλης, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας- Δυτ. Αττικής κ. Ευάγγ. Λίγγος, η Πρόεδρος της Ελευσίνας 2023-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης κα. Δέσποινα Γερουλάνου, ο Πρόεδρος Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Γ. Κουμπέτσος, ο πρώην Πρόεδρος ΟΛΠ και Ο.Λ.Θ. ΑΕ Δρ. Σωτήρης Θεοφάνης, μέλη του Δ.Σ. του Ο.Λ.Ε ΑΕ, κ.α.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Green Award, κ. Δημήτριος Ματθαίου, παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολο Καμαρινάκη, παρουσία του Executive Director Green Award Foundation, κ. Jan Fransen, και δήλωσε:
“Χαίρομαι που η παρουσία μου εδώ σήμερα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του λιμένα της Ελευσίνας. Οι αξιόπιστες και υπεύθυνες περιβαλλοντικά λειτουργίες πλοίων είναι σημαντικές και αποτελούν βασικό στοιχείο για την επιτυχία στην ανάπτυξη των λιμένων. Η γεωγραφική θέση της Ελευσίνας και η ιστορική της κληρονομιά απαιτούν υπεύθυνη ανάπτυξη και ναυτιλία με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας θεωρεί αυτές τις πτυχές ως σημαντικές και θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα Green Award προκειμένου να δώσει κίνητρα για ποιοτική ναυτιλία στο λιμάνι του”.
Ο κ. Καμαρινάκης δήλωσε:
“Ο λιμένας Ελευσίνας αναπτύσσει την εξωστρέφεια του και μεταβάλλεται, από ένα λιμάνι όπου κυριαρχούσαν επί δεκαετίες ο ελλιμενισμός επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων, σε ένα λιμάνι που αρχίζει να προσελκύει, με τα κίνητρα που δημιουργεί, πλοία υψηλής τεχνολογίας και προδιαγραφών αναγνωρισμένα από το Green Award. Η θάλασσα της Ελευσίνας είναι ένας κλειστός κόλπος και στόχος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ είναι να προσελκύσουμε “πράσινα” πλοία, συμβάλλοντας στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας”.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στον κ. Δ. Ματθαίου μαρμάρινο ανάγλυφο με την ενεπίγραφη στήλη της Ελευσίνας (το αρχαιότερο ευρωπαϊκό πρότυπο του 4ου π.Χ.) και στον κ. Jan Fransen ένα μαρμάρινο ανάγλυφο με παράσταση τριήρους («Ανάγλυφο Lenormant») από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται (από αριστερά προς δεξιά) ο κ. Jan Fransen (Executive Director Green Award Foundation), ο κ. Δημήτριος Ματθαίου (Πρόεδρος του Ιδρύματος Green Award) και ο κ. Απόστολος Καμαρινάκης (Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ).

Read 466 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς