Τελική φάση αποχαρακτηρισμού ζωνών λιμένων αρμοδιότητας Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.

Στην τελική φάση βρίσκεται πλέον η διαδικασία απόδοσης των εκτάσεων/τμημάτων της χερσαίας ζώνης των λιμένων Ηγουμενίτσας, Συβότων και Πλαταριάς από την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στην τοπική κοινωνία.

Μετά και την πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τις επαφές με τους συναρμόδιους φορείς, ολοκληρώνεται η διαδικασία νομιμοποίησης των τμημάτων του παλαιού λιμένα Ηγουμενίτσας (πορθμείο Κέρκυρας) που δεν είχε λάβει χώρα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ εκπονείται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο βόρειο τμήμα από το Πάνθεον έως τα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας (αστικό πάρκο), και η οποία αποτελεί τη βάση για τη νομιμοποίηση και αποχαρακτηρισμό της έκτασης αυτής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την εν συνεχεία άμεση απόδοσή της στην τοπική κοινωνία.

Σε εξέλιξη επίσης, βρίσκονται και οι προκαταρκτικές διαδικασίες της μετά από 50 και πλέον έτη, απόδοσης του τμήματος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας από τα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας μέχρι το Μακρυγιάλι, κατόπιν συνεργασίας του Οργανισμού με τους συναρμόδιους φορείς.

Αναφορικά με τη Ζώνη Λιμένα Πλαταριάς, ήδη από την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η απαραίτητη εκ του νόμου Αίτηση για έκδοση απόφασης νομιμοποίησης των προσχώσεων της Ζώνης της Πλαταριάς, ώστε άμεσα η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. να προβεί στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης από την εκβολή του μεγάλου ρέματος στη θάλασσα, ακολουθώντας περίπου τον άξονα του παραλιακού δρόμου νότια για ένα μήκος περίπου 860 μέτρων μέχρι τη θέση της παιδικής χαράς.

Επιπλέον, η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. προωθεί ήδη με σχετική εισήγησή της, τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού του τμήματος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Συβότων που έχει αποφασιστεί και αποτελείται από αμμουδιές, παραλίες και βραχώδεις και απόκρημνες πλαγιές, εντός αστικού ιστού, οι οποίες αποδεσμεύονται υπέρ των δημοτών, ύστερα από δεκαετίες.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι ανωτέρω διαδικασίες στο σύνολό τους, οι οποίες μάλιστα προωθούνται και ολοκληρώνονται εντός της τρέχουσας θερινής περιόδου, αποτελούν το επιστέγασμα του εγχειρήματος της διοίκησης της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. με το οποίο για πρώτη φορά και ύστερα από αδράνεια δεκαετιών νομιμοποιούνται και αποδεσμεύονται εκτάσεις δικαιοδοσίας του που δεν απαιτούνται για λιμενικές λειτουργίες. Παράλληλα, με τις ενέργειες αυτές καταρρίπτονται τα fake news που διακινούνταν συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα περί δήθεν ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης κοινόχρηστων και αστικών ζωνών της Ηγουμενίτσας, της Πλαταριάς και των Συβότων σε ιδιώτες και δήθεν στέρησης της χρήσης τους από τους δημότες.

 

Read 21 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς