ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 1ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

corfu_logo 

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 1ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 1ο Συνέδριο Κρουαζιέρας Κέρκυρας με θέμα «Κρουαζιέρα και Τοπική Κοινωνία» έλαβε χώρα στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο πανέμορφο νησί των Φαιάκων, με συνδιοργανωτές το Επιμελητήριο και τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας. Στόχος της διημερίδας ήταν να συζητηθεί ο ρόλος των τοπικών συνεργασιών στην ανάπτυξη ενός προορισμού κρουαζιέρας και στην μεγιστοποιήση των οφελών για την τοπική του οικονομία.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε με επιστολή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Κερκύρας κ. Νικόλαος Δένδιας, ενώ παρεβρέθησαν και χαιρέτισαν οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας (Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής) κ.κ. Αναστάσιος Λιάσκος και Κων/νος Μουτζούρης, οι βουλευτές Κέρκυρας κ. Σπύρος Σαμοϊλης και κα Αγγελική Γκερέκου, ο Περιφεριάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου και ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Κύριοι εισηγητές ήταν οι κ.κ. Peter Wild, Διευθύνων Σύμβουλος της G.P.Wild (International) Ltd και οικονομικός μελετητής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας, και Luigi Pastena, Αρχιπλοιάρχος της MSC Cruises. Ο πρώτος παρουσίασε τελευταία στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρουαζιέρας σε Ευρώπη και Ελλάδα, ενώ ο δεύτερος ανέλυσε την στρατηγική σχεδιασμού και διαχείρισης των δρομολογίων της εταιρείας του. Στη συνέχεια μίλησαν οι Πρόεδροι των συνδιοργανωτών, με πρώτο τον κ. Γιώργο Χονδρογιάννη που αναφέρθηκε στην οικονομική σημασία της κρουαζιέρας και σε μορφές τοπικών συνεργασιών που θα βοηθούσαν στην μεγιστοποίηση των οφελών για τους προορισμούς υποδοχής. Ακολούθησε ο κ. Σωτήρης Βλάχος που αναφέρθηκε στο πώς αξιοποιεί ο ΟΛΚΕ τις υποδομές του για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας και στην προωθητική πολιτική που εφαρμόζει σε σχέση με την κρουαζιέρα, ενώ κλείνοντας παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του οργανισμού για τον βαθμό ικανοποίησης των επιβατών από την Κέρκυρα.

Ακολούθησαν δυο συνεδριακά πάνελ όπου συμμετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Τελώνης Πρόεδρος HATTA, Ιωάννης Μπρας Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΗ Α.Ε. , Κώστας Λούμπος Στέλεχος ΕΟΤ Κερκύρας, Γιώργος Σταθόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος FTI Cruises, Γιώργος Καστελλάνος Εκτελεστικός Διευθυντής ΕΛΙΜΕ, Μιχάλης Λάμπρος Αντιπρόεδρος της ΕΚΕΦΝ και Διευθύνων Σύμβουλος της Majestic Cruises, Σταύρος Κάτσιος Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Στυλιανόπουλος μέλος ΔΣ του ΣΕΤΕ & Πρόεδρος της Navigator Travel & Tourist Services, Μιχάλης Νομικός Πρόεδρος της Donomis Cruise Services, Π. Καμπούρογλου Διευθύνων Σύμβουλος ICTS Hellas, Βασίλης Καραχάλιος Διευθυντής Πωλήσεων ΝΑ Ευρώπης της Louis Cruise Line, η κα. Κατερίνα Αθανασίου Πρόεδρος Ναυτικών Πρακτόρων Κέρκυρας και ο κ. Δημήτρης Διαβάτης Πρόεδρος ΑOCTA. Ως σύνοψη των προβληματισμών και των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις εργασίες του συνεδρίου, αναφέρονται τα εξής:

Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

 • Παρ’ όλο που η Κέρκυρα είναι σήμερα ένας καταξιωμένος προορισμός κρουαζιέρας με σημαντική ανάπτυξη, αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ο σύγχρονος ανταγωνισμός γίνεται διαρκώς σκληρότερος και μόνο οι προορισμοί που θα ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς θα μπορέσουν να διατηρήσουν ακμαία την εμπορική τους δύναμη.
 • Η ανάδειξη και η ανάπτυξη ενός προορισμού κρουαζιέρας βασίζεται περισσότερο από ποτέ στην επάρκεια και στην ποιότητα υποδομών και υπηρεσιών. Η προσαρμογή στις αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης κρουαζιέρας - μεγάλα και υψηλής χωρητικότητας κρουαζιερόπλοια - απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό και οργάνωση, ειδικά όσον αφορά το επιχειρησιακό σκέλος που περιλαμβάνει λιμενικά έργα, οδοποιϊα και ειδικά για το home porting, επεκτάσεις και αναβαθμίσεις αερολιμένων.
 • Μεγάλη βάρος έχει και η «φιλικότητα προς την κρουαζιέρα», που συνδυάζει πολλά επιθυμητά χαρακτηριστικά, από την ευελιξία, μέριμνα και εξυπηρετικότητα καλά συνεργαζόμενων τοπικών αρχών μέχρι την ποιότητα φιλοξενίας που αποπνέει μια ευαισθητοποιημένη τοπική κοινωνία. Βέβαια, μέσα στα πλαίσια αυτής της «φιλικότητας» είναι και η συνείδηση της ανταγωνιστικότητας, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης που πλήττει όλες τις ώριμες αγορές κρουαζιέρας. Η σχέση κόστους-αξίας οπωσδήποτε επηρεάζει και την ελκυστικότητα για τις εταιρείες ως χρήστες υπηρεσιών και τους επιβάτες ως καταναλωτές. Φυσικά, το ζήτημα του κόστους ελλιμενισμού, δασμών και υπηρεσιών αποτελεί σημαντικό στοιχείο εμπορικότητας σε μια εποχή που οι εταιρείες πιέζονται λόγω των εκπτωτικών πολιτικών πωλήσεων που εφαρμόζουν στην δύσκολη αυτή εποχή.

Β. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, προέκυψαν μεταξύ άλλων οι παρακάτω παρατηρήσεις, κατευθύνσεις, ιδέες και λύσεις:

Η αύξηση του οικονομικού οφέλους για την τοπική κοινωνία.

 • Για τους περιφερειακούς αφετηριακούς λιμένες όπως π.χ. το Ηράκλειο, η Ρόδος και η Κέρκυρα, η ανάπτυξη του home porting έχει πολύ μεγάλη οικονομική σημασία και αποφέρει άμεσα και έμμεσα πολλαπλασιατικά οφέλη σε πολλούς τοπικούς κλάδους.
 • Η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των πλοίων στο λιμάνι οπωσδήποτε αυξάνει την οικονομική απόδοση μιας προσέγγισης τράνζιτ, αλλά είναι κυρίως θέμα προγραμματισμού δρομολογίων και όχι πάντα εφικτή. Πάντως, όσο πιό πολλά ενδιαφέροντα καταφέρει να αναδείξει ένας προορισμός σε αξιοθέατα και δραστηριότητες, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα σχετικής επιμήκυνσης του χρόνου προσέγγισης.
 • Η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων μέσω μιας οργανωμένης τυποποίησης, προώθησης και διάθεσης δημιουργεί πολλές δυνατότητες για έσοδα από την κατανάλωση των επιβατών κρουαζιέρας, αλλά και των τουριστών γενικότερα.
 • Η δημιουργία ενός οργανωμένου τοπικού συστήματος ποιοτικής πιστοποίησης υπηρεσιών με κατοχύρωση ειδικού σήματος, π.χ. για τα καταστήματα λιανικής και εστίασης, προσθέτει μια θετική διάσταση στο προσφερόμενο προϊόν και αναδεικνύει ένα περιβάλλον «ασφαλούς» κατανάλωσης. Επίσης, αποτελεί και ένα συγκροτημένο μέσο για εφαρμογές πωλήσων, όπως π.χ. ειδικές εκπτώσεις για επιβάτες κρουαζιέρας, κλπ.

Δράσεις για την ικανοποίηση επισκεπτών.

 • Γενική βελτίωση – αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου και της όλης εικόνας της πόλης. Έλεγχος για την αποφυγή υποβαθμιστικών αυθαιρεσιών ή ακατάλληλων οικιστικών παρεμβάσεων, παράνομων ή ακαλαίσθητων επιγραφών, καταστάσεων χαώδους πάρκινγκ και παρεμποδιζόμενων πεζοδρόμιων, κλπ. Μέριμνα για την σχολαστική καθαριότητα των αξιοθέατων και γενικά των περιοχών που προσελκύουν τουρισμό.
 • Καθαριότητα και εξωραϊσμός του παραλιακού μετώπου πόλεων που βρίσκονται σε επαφή με τον λιμένα τους.
 • Ενημέρωση επισκεπτών και ανάδειξη ιστορικών σημείων και μνημείων, βελτίωση μέσων πληροφόρησης, παροχή δωρεάν εντύπων και χαρτών, προσεγμένα info kiosks, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών πληροφορικής (π.χ. περιεκτικό τουριστικό website, Smartphone apps, ηλεκτρονικά Info Points κ.α.)Καλύτερη οδοσήμανση και σχεδίαση διαδρομών για τις ανάγκες των επισκεπτών.

Βελτίωση υπηρεσιών και διαδικασιών λιμένα.

 • Συνεργασία Δημοσιών Υπηρεσιών (Λιμεναρχείο, Τελωνείο, Πλοηγική Υπηρεσία, Αστυνομία, Οργανισμοί Λιμένων) για την διευκόλυνση της διακίνησης των επιβατών και την εξυπηρέτηση των πλοίων.
 • Απλούστευση διαδικασιών ελλιμενισμού και ενοποίηση - όπου είναι εφικτό - της τιμολόγησης υπηρεσιών, για ταχύτερη διεκπεραίωση.
 • Καθορισμός ενός εφικτού συστήματος προκράτησης θέσεων ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων (berth allocation). Πρόκειται για ένα ζήτημα που τονίστηκε πολύ κατα την συζήτηση για την βελτίωση της επιχειρησιακής οργάνωσης των Ελληνικών λιμένων, καθώς αποτελεί πάγιο και καυτό αίτημα των εταιρειών κρουαζιέρας. Οι εταιρείες εκτελούν δρομολόγια περίπου 2 χρόνια μετά από την ανακοίνωση τους και αυτό δίνει πολύ χρόνο στις διοικήσεις των λιμένων να οργανωθούν. Όμως στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη βρεί κατάλληλες λύσεις, αλλά είναι και δύσκολο να εφαρμοστεί ένα ενιαίο σύστημα παντού. Η χώρα μας έχει μεγάλη ανομοιογένεια στον τομέα αυτό, από μικρά νησιά και αγκυροβόλια μέχρι μεγάλα σύγχρονα λιμάνια. Η συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα είχε ως αποτέλεσμα να οριστεί άμεσα συνάντηση για όλες τις διοικήσεις λιμένων στα γραφεία του Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Κ. Μουτζούρη, όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί και ένα σύστημα που εκπόνησε και προτείνει ο ΟΛΚΕ. 

Προβολή και προώθηση

 • Συζητήθηκε η σημασία μιας πιό συγκροτημένης τοπικής προσπάθειας προβολής και marketing στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς που ωφελούνται από την προσέλκυση της κρουαζιέρας. Καθότι τα οφέλη διαχέωνται σε όλη την τοπική κοινωνία, έτσι και το κόστος προώθησης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια συλλογική επένδυση, όπου ο επιμερισμός επιτυγχάνει καλύτερη χρηματοδότηση προβολής και πολύ αποτελεσματικότερες δράσεις.

Το συνέδριο έκλεισε με την ευχή ότι το μήνυμα συνεργασίας θα εισακουστεί από όλες τις τοπικές κοινωνίες, γιατί είναι βέβαιο ότι οι προορισμοί κρουαζιέρας της Ελλάδος θα προοδεύσουν ταχύτερα με την λογική της σύνθεσης και της ομόνοιας. Το Επιμελητήριο και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας - που ως συνδιοργανωτές έδωσαν ένα ζωντανό παράδειγμα εποικοδομητικής τοπικής συνεργασίας - υποσχέθηκαν ότι στο μέλλον θα επαναληφθεί η πρωτοβουλία τους αυτή, καθώς τα θέματα της κρουαζιέρας έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

 

 pdf-icon

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου

 

 Read 1926 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Γιώργος Καστελλάνος

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς

Ακολουθήστε μας