Κοινή Άσκηση Ασφαλείας, με τη μορφή Λειτουργικής Άσκησης

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Άσκηση Ασφαλείας που οργάνωσαν από κοινού η Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου ΑΕ, η ΔΕΗ-ΑΗΣ Κερατέας-Λαυρίου και η DOW Ελλάς ΑΕ για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις αρμοδιότητάς τους, με ένα ιδιαίτερα απαιτητικό σενάριο.

Η κοινή Άσκηση Ασφαλείας, με τη μορφή «Λειτουργικής Άσκησης», επικεντρώθηκε στην καταγραφή του τρόπου και χρόνου απόκρισης όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών των Φορέων Διοίκησης και Εκμετάλλευσης των τριών συμμετεχουσών Λιμενικών Εγκαταστάσεων, με την ενεργοποίηση των αντίστοιχων Σχεδίων Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης που διαθέτουν, καθώς και των Κρατικών Αρχών και εξωτερικών Υπηρεσιών παροχής βοήθειας.

Η πολυπλοκότητα και δια-λειτουργικότητα που απαιτούσε το επιλεγέν σενάριο προκάλεσε και την ενεργοποίηση της Αρχής Ασφάλειας Λιμένα Λαυρίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ στην Άσκηση συμμετείχε και το Κρουαζιερόπλοιο CELESTYAL NEFELI, που έχει ως λιμένα εκκίνησης (homeporting) τον Λιμένα Λαυρίου.

Το είδος της άσκησης (Λειτουργική Άσκηση) και το εύρος της (τρεις διαφορετικοί φορείς Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμενικών Εγκαταστάσεων, ενεργοποίηση της Αρχής Ασφάλειας Λιμένα Λαυρίου και η συμμετοχή Κρουαζιερόπλοιου), πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πανελλαδικά, υπό την αιγίδα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου, αναδεικνύοντας, όπως προέκυψε από την Άσκηση, την πολύ καλή διοικητική, επιχειρησιακή και λειτουργική ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής του Λαυρίου.

Σκοπός της Άσκησης ήταν αφενός η καλύτερη δυνατή προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την έγκαιρη, μεθοδευμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από ενδεχόμενη κακόβουλη ενέργεια στις λιμενικές εγκαταστάσεις, στον τομέα ευθύνης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου και στα εκάστοτε ελλιμενιζόμενα πλοία και αφετέρου η καταγραφή τυχόν διαδικασιών ή ενεργειών που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα μέτρα και οι διαδικασίες ασφαλείας που εφαρμόζονται στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις αποτελούν εν δυνάμει αποφασιστικό κριτήριο των φορέων της Κρουαζιέρας στην επιλογή των εκάστοτε προορισμών τους.

Read 1207 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς