ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 05-06-2013 (Ο.Λ. Πειραιως)

Piraeus_Logo

Πειραιάς 28-05-2013

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε. ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του Οργανισμού κ. Γιώργο Ανωμερίτη και το Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, για τις θέσεις οι οποίες αναπτύχθηκαν στη θεσμική σύσκεψη της Περιφέρειας Αττικής με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για τον ΟΛΠ και το Λιμάνι του Πειραιά είναι το ακόλουθο:

“Χαίρομαι λοιπόν γιατί είναι ομόφωνη η στάση όλου του Πειραιά στην ανάγκη να αναδειχθεί το λιμάνι. Ο Γιώργος Ανωμερίτης έχει κάνει έργο ζωής στην ιστορία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και τον ευχαριστώ και τον συγχαίρω.

Εμείς θέλουμε το λιμάνι να αναπτυχθεί, δεν τασσόμαστε υπέρ της λεγόμενης «μεγάλης παραχώρησης», δηλαδή της παραχώρησης του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δεν πιστεύουμε ότι είναι αυτή η λύση. Η λύση είναι πράγματι ένας λιμένας ο οποίος ανήκει στο δημόσιο, στην Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στους φορείς που ασχολούνται με τη ναυτιλιακή οικονομία και τελεί υπό τον έλεγχο μιας Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων. Και πιστεύουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να έχει λαμπρή παρουσία και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη και σε όλα τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, μέσα από τις παραχωρήσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί με την παραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα containers και αυτό μπορεί να γίνει πιο οργανωμένα, ακόμη και πιο επιθετικά αλλά όχι μέσω της παραχώρησης αυτής καθαυτής της ανώνυμης εταιρείας.

Θα το συζητήσουμε σε κυβερνητικό επίπεδο γιατί υπάρχουν νέα δεδομένα, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τις οποίες δεν έχει ζητηθεί η γνώμη μας και η έγκρισή μας. Και έχω ζητήσει από τον Πρωθυπουργό αυτό να γίνει αντικείμενο συζήτησης των τριών πολιτικών αρχηγών, παρισταμένης και της Διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Για την κρουαζιέρα επίσης συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις του Οργανισμού Λιμένος, πιστεύω ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε τις υποδομές και να είναι ο Πειραιάς ο κόμβος. Θέλω να σας πω ότι έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια το 2004 με τα Ολυμπιακά έργα του Πειραιά να διαμορφωθεί αυτή η υποδομή, η οποία έχει ανάγκη από συμπλήρωση. Και αυτό δεν αφορά μόνο το λιμάνι, αφορά και τα κυκλοφοριακού χαρακτήρα έργα, αφορά και την υποδομή, αφορά και την ιδέα του Τραμ, η οποία εισήχθη ως Ολυμπιακό έργο και τώρα βλέπω ότι αυτό αποκτά μια χρησιμότητα και τη ζητάει η πόλη και η περιοχή. Και αυτό με χαροποιεί.

Θεωρώ ότι το πρώτο θέμα είναι το λιμάνι μαζί με την κρουαζιέρα. Η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή και θα τη φέρω στη συζήτηση με τους άλλους δυο πολιτικούς Αρχηγούς με τους αρμόδιους Υπουργούς και με το ΤΑΙΠΕΔ όπως ακριβώς σας την έχω διατυπώσει εδώ δημόσια.

Φυσικά και στηρίζουμε το αίτημα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, πιστεύω στο θεσμό αυτό. Έχω αγωνιστεί για το θεσμό αυτό, είναι παρεξηγημένος, υπάρχουν συνεχώς μεμψιμοιρίες γύρω από τα ζητήματα, αλλά χρειαζόμαστε μία ανάταση και μία παρακίνηση και είναι σημαντικό να υπάρχει ένας στόχος σε σχέση με το 2021 καθώς και το 2020 είναι το χρονικό όριο για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα”.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου pdf-icon


 
Read 2051 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς