Οργανισμός Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β.)

  • Η θαλάσσια επικοινωνία της περιοχής του Βόλου με άλλα μέρη του Αιγαίου αρχίζει στο τέλος της νεολιθικής περιόδου, όπως αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα στους δύο νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου. Η πρώτη θαλάσσια επικοινωνία έγινε με την Μακεδονία και την Θράκη. Κατά την εποχή του χαλκού, οι θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν και διευρύνθηκαν από τα βόρεια και βορειοανατολικά προς το νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.
  • Από το 1988 μέχρι και σήμερα ο λιμένας Βόλου διατηρεί την τρίτη θέση μεταξύ των Ελληνικών λιμένων στη διακίνηση εμπορευμάτων. Ο λιμένας βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 39Ο, 20’, 26’’ και γεωγραφικό μήκος 22Ο, 51’, 03’’.

Το λιμάνι του Βόλου,

το 1986 επιλέχθηκε ως έδρα του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μεσογείου για τις Μεταφορές (ΔΕΚΑΜΜ) που ιδρύθηκε το 1986 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΒΟΛΟΥ

 

  • Τζήμος Κωνσταντίνος του Νικολάου, Πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος
  • Αναγνώστου Σωκράτης του Ευσταθίου, Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
  • Σιούρας Χαρίλαος του Δημητρίου, μη εκτελεστικό μέλος
  • Φράγκος Σπυρίδων του Ευσταθίου, μη εκτελεστικό μέλος
  • Βεγίρης Ευάγγελος του Σωτηρίου, μη εκτελεστικό μέλος
  • Φυτιλής Σπυρίδων του Νικολάου, μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΟΛΒ ΑΕ
  • Κρητικός Θωμάς του Νικολάου, με εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος της ΟΦΕ
  • Μπασδάνης Αριστοτέλης του Αχιλλέα, μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Από το 1881 έως το 1973 φορέας διοίκησης του λιμένα Βόλου ήταν το Λιμενικό Ταμείο Βόλου. Το Λιμενικό Ταμείο Βόλου, όπως και τα υπόλοιπα Λιμενικά Ταμεία, λειτουργούσε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπό την εποπτεία του ΥΕΝ. Το 1973 ενοποιήθηκε με το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου υπό την κοινή ονομασία «Λιμενικό Ταμείο Μαγνησίας». Με τον Ν. 2932/2001 το Λιμενικό Ταμείο Μαγνησίας διαιρέθηκε εκ νέου σε Λιμενικό Ταμείο Βόλου και Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου. Με τον ίδιο Νόμο, το Λιμενικό Ταμείο Βόλου καταργήθηκε και έδωσε τη θέση του στην Ανώνυμη Εταιρεία «Οργανισμός Βόλου (Ο.Λ.Β. Α.Ε.)» ως φορέα διοίκησης και διαχείρισης του λιμένα Βόλου, η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του καταργηθέντος Λιμενικού Ταμείου. Η Ο.Λ.Β. Α.Ε. ιδρύθηκε ως Ανώνυμη Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι πάσης φύσεως εγκαταστάσεις του λιμένα Βόλου παραχωρήθηκαν στην Ο.Λ.Β. Α.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω σχετικής σύμβασης που υπογράφηκε το Νοέμβριο 2002. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται σε σαράντα (40) χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης κατά δέκα (10) χρόνια το μέγιστο. Το ετήσιο αντάλλαγμα της παραχώρησης ορίζεται στα άρθρα 5.2 και 5.3 της σύμβασης.

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΛΙΜΕΝΑ ΒΟΛΟΥ

 

pdf-icon

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2000-2010

    xlsx-win-icon

 

Ώρες λειτουργίας: 24 ώρες, 365 ημέρες το χρόνο
Εφαρμογή κώδικα ISPS: Ναι
Διαχείριση απορ/των: Ναι
Διαχείριση υγρών απορ/των:  Ναι

Μήκος προβλήτας: 460 μ
Αριθμός προβλητών:  1
Αγκυροβόλιο: -
Βάθος: 9 μ - 11 μ

Λιμενικές υπηρεσίες: Ρυμουλκά, Πλοηγική Υπηρεσία
Παροχή φρέσκου νερού: Ναι
Επιβατικοί Σταθμοί: 550 τ.μ.
Πλησιέστερο αεροδρόμιο:  30 χλμ

Σταθμός ταξί: 20 μ
Σταθμός αστικών λεωφορείων:  20 μ
Σταθμός υπεραστικών λεωφορείων:                                                                             500 μ
Απόσταση από κέντρο της πόλης: 200 μ
Λοιπές υπηρεσίες: Γραφείο πληροφοριών, Δωρεάν χάρτες, Δωρεάν WiFi, Ιατρικές Υπηρεσίες

View the embedded image gallery online at:
https://www.elime.gr/index.php/volos#sigProId7073bd8d34

Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 33 Πειραιάς, Τ.Κ. 18535