ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-03-2012 (Ο.Λ. Πειραιώς)

Piraeus_Logo

Πειραιάς 30-03-2012

Την άμεση μετατροπή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (Ν. 2932/2001) για τη δομή και λειτουργία του λιμενικού συστήματος της χώρας, ζήτησε για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης, μιλώντας στην Ημερίδα για την Κρουαζιέρα, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Θήρας στη Σαντορίνη.

Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης αφού ανέλυσε τα δεδομένα της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας και της κρουαζιέρας, μεταξύ άλλων ζήτησε:

1. Την ανάδειξη του ευρωπαϊκού λιμενικού μοντέλου και στην χώρα μας, κατά το οποίο οι λιμένες λειτουργούν ιδιοκτησιακά ως Αρχές υπό τον έλεγχο του δημοσίου, της αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων και ιδιωτικών φορέων του τουρισμού και της ναυτιλίας και λειτουργικά-διαχειριστικά μέσω παραχωρήσεων σε μεγάλους παρόχους.

2. Τη μετατροπή άμεσα των μεγάλων λιμανιών της χώρας σε Ανώνυμες Εταιρίες, πέρα από τα 12 λιμάνια που ήδη λειτουργούν ως Α.Ε. “Δεν είναι δυνατό λιμάνια όπως της Σαντορίνης, που είναι το πρώτο λιμάνι κρουαζιέρας μετά τον Πειραιά, να λειτουργεί ως Λιμενικό Δημοτικό Ταμείο, με έναν Πρόεδρο και έναν υπάλληλο!!”.

3. Να αναλάβει η ΕΛΙΜΕ, με δείκτες και στοιχεία, να προτείνει άμεσα το νέο λιμενικό μοντέλο της χώρας. “Καλοί είναι και τους θέλουμε τους ξένους συμβούλους, αλλά ήδη χάσαμε δύο χρόνια!”.

4. Όλες οι παραχωρήσεις ή ακόμη και η εκχώρηση του management να γίνουν βάσει του κοινοτικού δικαίου, με ανοιχτές διαδικασίες, με στόχο νέες υποδομές και επενδύσεις, ιδιαίτερα στα λιμάνια κρουαζιέρας.

5. Επισήμανε ότι τα λιμάνια είναι ιδιαίτερης μορφής λιμενικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες τον χρόνο και δεν μπορούν να λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

6. Η ΕΛΙΜΕ ήδη έχει αναλάβει στα πλαίσια και της ESPO (Ένωση Λιμένων Ευρώπης) τη δημιουργία Cluster Λιμένων Κρουαζιέρας και βάσει του ερωτηματολογίου, το οποίο συνέταξαν όλα τα λιμάνια, θα προτείνει νέα σχήματα και δράσεις.

7. Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. και η θυγατρική του για θέματα Συνδυασμένων Μεταφορών και Consulting, θα αναλάβει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε λιμάνια της χώρας για νέα διαχειριστικά και διοικητικά σχήματα. “Ένα από αυτά τα λιμάνια, εφόσον συμφωνήσει η Πολιτεία και η Δημοτική Αρχή θα είναι και το λιμενικό σύστημα της Σαντορίνης, με έμφαση στην εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας”. >

 

Διαβάστε το Δελτίου Τύπουpdf-icon

Read 2298 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς