ΟΛΠ Α.Ε.: Δύο βραβεία για τη συμβολή της Εταιρείας στην ελληνική οικονομία

ΟΛΠ Α.Ε.: Δύο βραβεία για τη συμβολή της Εταιρείας στην ελληνική οικονομία

Δύο βραβεία για τη συμβολή της Εταιρείας στην ελληνική οικονομία. Πρωταγωνιστής του κλάδου Οργανισμοί Λιμένων και Greek Business Champion

O.Λ.Η. Α.Ε.: Με επιτυχία η Παρουσίαση Μελέτης του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τον Κοινωνικό & Οικονομικό Αντίκτυπο της Κρουαζιέρας στο Ηράκλειο

O.Λ.Η. Α.Ε.: Με επιτυχία η Παρουσίαση Μελέτης του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τον Κοινωνικό & Οικονομικό Αντίκτυπο της Κρουαζιέρας στο Ηράκλειο

Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, πραγματοποίησε Εκδήλωση-Ημερίδα την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Μέγαρον στο Ηράκλειο, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μελετών του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με κύρια σημεία παρουσίασης την ανάλυ...

O.Λ.Λ. Α.Ε.: "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ Α.Ε".

O.Λ.Λ. Α.Ε.: "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ Α.Ε".

Σε μια χρονιά σταθμό για τον Ο.Λ.Λ.Α.Ε., δεδομένου ότι το 2024 χαρακτηρίζεται από την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, η οικονομική πορεία του λιμένος παρουσιάζεται εξαιρετική. Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα έσοδα του Ο.Λ.Λ.Α.Ε. υπερβαίνουν τους στόχους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού κατά...

Ο.Λ.Β. Α.Ε.: Στέφανος Γκίκας σε συνέδριο του ΟΛΒ “Μέσα στο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και θα έχουμε ανάδοχο για τα έργα στο λιμάνι”

Ο.Λ.Β. Α.Ε.: Στέφανος Γκίκας σε συνέδριο του ΟΛΒ “Μέσα στο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και θα έχουμε ανάδοχο για τα έργα στο λιμάνι”

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, συνέδριο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου με θέμα «Η Πυξίδα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για την επόμενη μέρα: Πράσινη μετάβαση, Ψηφιοποίηση και Ανάπτυξη – Βελτίωση Υποδομών» παρουσία εταίρων κι ενδιαφερομένων μερών (Υπουργείων, δημοσίων κι...

Δύο βραβεία για τη συμβολή της Εταιρείας στην ελληνική οικονομία. Πρωταγωνιστής του κλάδου Οργανισμοί Λιμένων και Greek Business Champion

Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, πραγματοποίησε Εκδήλωση-Ημερίδα την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Μέγαρον στο Ηράκλειο, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μελετών του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με κύρια σημεία παρουσίασης την ανάλυση της τάσης της κρουαζιέρας καθώς και την ανάλυση των ευκαιριών και προοπτικών βάσει του Κοινωνικού & Οικονομικού απολογισμού της Κρουαζιέρας στο Ηράκλειο.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης-Ημερίδας είχε ο Δημοσιογράφος κ. Κώστας Συλιγάρδος.

Χαιρετισμοί απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Ιωάννης Βαρδαβάς, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο οποίος εξήρε την συμβολή του Υπουργείου Ναυτιλίας στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κ. Μύρων Φλουρής, ο Βουλευτής Ηρακλείου και πρ. Υπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας Δήμου Ηρακλείου κ. Αγριμανάκης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του ΠΑΠΕΙ κ. Παντουβάκης Αγγελος, καθώς επίσης μέσω επιστολής απηύθυναν τους χαιρετισμούς τους ο Ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Τζομπάνης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδωνίων κ. Θεόδωρος Βώκος, η Γενική Διευθύντρια της έκθεσης Ποσειδωνίων κ. Αιμιλία Παπαχρήστου, ο Αερολιμενάρχης κ. Πλιάκας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, εκπρόσωποι Λιμενικών Ταμείων, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Οργανισμών, Φορέων του Τουρισμού, επιμελητηρίων, Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους δήλωσε κατά την εισήγησή του την σημαντικότητα της κρουαζιέρας διαχρονικά από την στιγμή της εμφάνισης του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στο κόσμο αλλά και της εμφάνισης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 1950 έως σήμερα, με το 2024 να αριθμεί 441 πλοία. Τόνισε το λιμάνι του Ηρακλείου πάει για ρεκόρ σε επίπεδο κρουαζιέρας με την φετινή σεζόν να έχει μία δυναμική προσεγγίσεων στα 270 κρουαζιερόπλοια και μέχρι τέλος του έτους να φτάσουν τα 430 και 450.000 επιβάτες. Ρεκόρ δεκαπενταετίας συγκριτικά δε με πέρυσι ήταν 253 προσεγγίσεις και 382.000 επιβάτες.

Στο ερώτημα είναι περισσότερα τα οφέλη της κρουαζιέρας ή τα προβλήματα; έρχονται να απαντήσουν τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου Πειραιώς τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την κρουαζιέρα να αναδεικνύεται ως µία δυναμική δραστηριότητα στο λιμένα του Ηρακλείου, έχοντας προοπτικές να προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο στο ΑΕΠ της Κρήτης όσο και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για την τοπική οικονομία. Η µμελέτη αποτίμησε τις συνολικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρουαζιέρας στην οικονομία του Ηρακλείου και της ευρύτερης περιοχής, τα δε αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το σύνολο των πηγών που συνδέονται µε την δραστηριότητα κρουαζιέρας στο Ηράκλειο για ένα έτος.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Πάλλης ανέλυσε τα αποτελέσματα της έρευνας και τόνισε ότι η μελέτη είναι σε ένα βαθμό μοναδική, καθώς ένας σημαντικός αριθμός επιβατών συµµετείχαν στην έρευνα, πολύ μεγαλύτερος από παρόμοιες μελέτες που διεξήχθησαν σε άλλους λιμένες.

Στα €60,2 εκ. είναι η συνολική οικονομική επίπτωση της κρουαζιέρας στο Ηράκλειο και την ευρύτερη περιοχή την περίοδο Μάιος 2023 – Μάιος 2024. Η άμεση οικονομική επίπτωση της κρουαζιέρας διαμορφώθηκε στα €36,05 εκ. Η κρουαζιέρα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2023-2024 συντήρησε 521 θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Η µέση δαπάνη ανά επιβάτη κρουαζιέρας στην πόλη του Ηρακλείου διαμορφώθηκε στα €45,2. Οι δαπάνες για αγορές και µμεταφορές αποτελούν το 56,7% της δαπάνης κάθε επιβάτη. Το μέγεθος της δαπάνης είναι παρόμοιο µε την µέση δαπάνη σε άλλους λιμένες κρουαζιέρας (ports-ofcall). Η ποιοτική ανάλυση, (τα σχόλια αξιολόγησης του προορισμού καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι επιβάτες κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν το Ηράκλειο ), αναδεικνύει το γεγονός ότι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλουν στην σημαντική αύξηση των δαπανών επιβατών και µελών του πληρώματος. Ενδεικτικά αναφέρεται το γεγονός της μικρής παραμονής του πλοίου στον προορισμό καθώς και το ότι η συµµετοχή σε εκδρομές δεν αφήνει χρόνο για αγορές.

Το 47% των επιβατών κρουαζιέρας συµµμετείχε σε οργανωμένες εκδρομές, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία της τάξης των €7.678.732 εκ. Ορισμένες εταιρείες κρουαζιέρας περιλαμβάνουν το κόστος των εκδρομών στην τιμή του εισιτηρίου κρουαζιέρας, και απορροφούν ένα σημαντικό τμήμα της προστιθέμενης αξίας. Το γεγονός αυτό έχει συνυπολογισθεί για την εξαγωγή των τελικών αποτελεσμάτων της μελέτης και την εκτίμηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων. Τα µέλη του πληρώματος ξοδεύουν σημαντικό ποσό, καθώς κάθε µέλος δαπανά κατά µέσο όρο €182,95. Μόνο το 20% των µελών του πληρώματος αποβιβάζεται στον προορισμό το δε 53% των δαπανών των µελών του πληρώματος αφορά αγορές σε καταστήματα

Σχετικά με τα ποιοτικά οφέλη της κρουαζιέρας, το Ηράκλειο ως προορισμός επωφελείται σημαντικά από το φαινόμενο γνωστό ως «Word of mouth», µε τους επιβάτες κρουαζιέρας να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της πόλης. Το 72% των επιβατών θα προτείνει σε φίλους και συγγενείς το Ηράκλειο ως προορισμό διακοπών. Το 29,1% των επιβατών θα επιστρέψει για διακοπές στο Ηράκλειο.

Όσον αφορά την Αξιολόγηση του Προορισμού, σύμφωνα µε τα ευρήματα της μελέτης το Ηράκλειο διαθέτει τις δομικές εκείνες παραμέτρους που επιτρέπουν την θετική αξιολόγησή της από τους επιβάτες κρουαζιέρας. Η φιλικότητα των ανθρώπων, το αίσθημά ασφάλειας και η καθαριότητα ήταν από τις παραμέτρους που αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα θετικά από τους επιβάτες κρουαζιέρας. Ωστόσο η έλλειψη σημείων τουριστικής πληροφόρησης και η καθαριότητα ήταν αυτά που έτυχαν αρνητικής κριτικής. Υπάρχει όμως αξιοσημείωτο περιθώριο για βελτίωση σε συγκεκριμένα πεδία ώστε να μεγιστοποιηθεί η θετική αξιολόγηση του προορισμού και να δημιουργηθούν πρόσθετες ροές επιβατών που θα θέλουν να επισκεφθούν το Ηράκλειο.

Αναλύοντας τις επιλογές τόσο των επιβατών όσο και των εταιρειών, περισσότερο από 87% των επιβατών κρουαζιέρας επιλέγουν την κρουαζιέρα με βασική πηγή των επιβατών που επισκέπτονται το Ηράκλειο να είναι οι Η.Π.Α. (45,8% του δείγματος). Το 60,6% του δείγματος ήταν ηλικιωμένοι (άνω των 60 ετών), το δε 80,8% των επιβατών κρουαζιέρας επισκέπτονται το Ηράκλειο για πρώτη φορά. Υπάρχει συνεπώς περιθώριο για τη διαμόρφωση στρατηγικής & μάρκετινγκ για την προσέλκυση επιβατών και από άλλες χώρες καθώς και για την προσέλκυση επιβατών νεότερων ηλικιών.

Η εποχικότητα της κρουαζιέρας στο Ηράκλειο δεν είναι επικεντρωμένη σε συγκεκριμένη περίοδο. Ο προορισμός έχει κίνηση κρουαζιέρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, µε την πλειονότητα των προσεγγίσεων να πραγματοποιείται τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Το επόμενο συμπέρασμα είναι ότι ο βαθμός ικανοποίησης των τουριστών από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του Ηρακλείου επηρεάζουν θετικά μια μελλοντική επίσκεψη Από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας, είναι η ικανοποίηση των επιβατών κρουαζιέρας, όπως αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι το 90,1% των επιβατών να δηλώνουν ότι μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν είναι εξαιρετικά έως αρκετά πιθανό να συστήσουν το Ηράκλειο ως προορισμό τουριστικής επίσκεψης. Τέλος, προέκυψε ότι η εντύπωση που είχε ο επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου πριν επισκεφθεί τον προορισμό Ηράκλειο, δεν επηρέασε αρνητικά την συνολική του εικόνα μετά την επίσκεψή του. Κάτι το οποίο φαίνεται και στον μεγάλο βαθμό ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Συμπερασματικά, η πόλη θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θετική αντίληψη των επιβατών κρουαζιέρας για τον προορισμό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία είναι πρόθυμη να προτείνει τον προορισμό σε φίλους και συγγενείς για µμελλοντική επίσκεψη. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει µια θετική ροή επισκεπτών στην πόλη και θα αυξήσει περαιτέρω τον τουριστικό οικονομικό αντίκτυπο του τουρισμού στην πόλη. Πολλοί επιβάτες πρότειναν µμεγαλύτερης διάρκεια παραμονή του κρουαζιερόπλοιου στο λιμένα και την πόλη καθώς δεν είχαν την ευκαιρία (περιορισμένος χρόνος) να εξερευνήσουν καλύτερα την πόλη και το τουριστικό προϊόν που προσφέρει. Καθώς µια αύξηση της παραμονής των πλοίων αλλά και ο επανασχεδιασμός των εκδρομών θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες επιβατών και πληρωμάτων, προτείνεται η συστηματική συνεργασία του λιμένα και των εκπροσώπων του προορισμού µε τις εταιρείες κρουαζιέρας. Προτείνεται η συνεργασία µε τους φορείς εκμετάλλευσης των αρχαιολογικών και τουριστικών αξιοθέατων του Ηρακλείου καθώς πολλοί επιβάτες επεσήμαναν ότι υπήρχε µεγάλη συγκέντρωση επισκεπτών. Απαιτείται συνεργασία µε τους φορείς της πόλης για την δημιουργία πληροφοριακών πινακίδων και εντύπων για τους επιβάτες και τα µέλη πληρώματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συζήτησαν στην συνέχεια σε τράπεζα ομιλιών ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος κ. Βασίλειος Μάμαλης, η κ. Μαρία Δεληγιάννη εκπρόσωπος της CLIA, κ. Θεοδώρα Ρίγα, Γενική Εμπορική Διευθύντρια και Διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΟΛΘ Α.Ε., Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της MedCruise, ο κ. Γεώργιος Βαγγέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Θάνος Πάλλης, Καθηγητής Ναυτιλιακής-Λιμενικής Οικονομικής και Πολιτικής, του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τόνισαν ότι τα ευρήματα των ερευνών επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη συμβολή της βιομηχανίας κρουαζιέρας στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως, αποκαλύπτουν ότι η κρουαζιέρα «ξέρει» να αντιστέκεται στις κάθε είδους κρίσεις. Όμως έγινε σαφές ότι πρέπει άμεσα όλοι οι φορείς της πόλης του Ηρακλείου να ασχοληθούν με το τουριστικό προϊόν κρουαζιέρα, γιατί αυτό σημαίνει πως είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό για επενδυτικές προσπάθειες, για νέες θέσεις εργασίας, για να αναπτυχθεί στη πόλη μας ραγδαία τα επόμενα χρόνια, ένας ακόμα πόλος έλξης επισκεπτών.

Για την μετεξέλιξη της κρουαζιέρας σε πρωταγωνιστικό στοιχείο του ελληνικού τουρισμού πήραν μέρος και κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις τάσεις της κρουαζιέρας και τη δυναμική που έχει το Ηράκλειο στον τομέα αυτό, σημαντικοί εκπρόσωποι της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας της κρουαζιέρας,

Σε μια χρονιά σταθμό για τον Ο.Λ.Λ.Α.Ε., δεδομένου ότι το 2024 χαρακτηρίζεται από την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, η οικονομική πορεία του λιμένος παρουσιάζεται εξαιρετική.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα έσοδα του Ο.Λ.Λ.Α.Ε. υπερβαίνουν τους στόχους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού κατά 27% και εμφανίζονται αυξημένα κατά 15% έναντι της ίδιας περιόδου του 2023.

Αντίστοιχα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (έσοδα μείον έξοδα) του Ο.Λ.Λ.Α.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2024 υπερβαίνει τους στόχους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού κατά 93% και εμφανίζεται αυξημένο κατά 84% έναντι της ίδιας περιόδου του 2023.

Η σημαντική πρόοδος των οικονομικών στοιχείων του Ο.Λ.Λ.Α.Ε. οφείλεται κυρίως στις νέες δραστηριότητες του Εμπορικού Τομέα (κυρίως λόγω της προσέλκυσης vehicle carriers πλοίων), στη συνεχή ανάπτυξη της Κρουαζιέρας και στην αύξηση των ελλιμενισμών τουριστικών σκαφών.
Σε ό,τι αφορά την Κρουαζιέρα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Λαυρίου είναι το δεύτερο στην Ελλάδα σε προσεγγίσεις πλοίων homeporting (μετά τον Πειραιά) και δεδομένων των υπαρχουσών συμφωνιών, η κατάταξη αυτή έχει διασφαλιστεί και για το 2025.
Σε ό,τι αφορά τον Τομέα των Τουριστικών Σκαφών και δεδομένου του κορεσμού του λιμένος κατά τη θερινή περίοδο, η πρόοδος που σημειώθηκε οφείλεται στην προσέλκυση διερχόμενων σκαφών και κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η πορεία του Α΄ εξαμήνου αναμένεται να συνεχιστεί και για το Β΄ εξάμηνο του 2024 και αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ο.Λ.Λ.Α.Ε. έχει δεσμευτεί να επιτύχει το υψηλότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2024 από το σύνολο των κρατικών λιμένων, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς.
Η οικονομική πορεία του Ο.Λ.Λ.Α.Ε. επιτρέπει τα τελευταία χρόνια στο Δ.Σ. την εισήγηση απόδοσης του υψηλότερου μερίσματος προς τον Μέτοχο και την άμεση εξόφληση του συνόλου των υποχρεώσεων προς την αγορά εντός 30 ημερών.
Η σημαντική ρευστότητα του Οργανισμού εξασφαλίστηκε με την ανάκτηση οφειλών προς τον Ο.Λ.Λ.Α.Ε. από προηγούμενες χρήσεις, ύψους άνω των 11 εκ. ευρώ.

Στα αξιοσημείωτα γεγονότα του Α΄ εξαμήνου πρέπει να αναφερθούν:
 Η σημαντική συμμετοχή ως προς το πλήθος αλλά και την ποιότητα των δυνητικών επενδυτών στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΛ ΑΕ.
 Η έγκριση από το ΥΝΑΝΠ του έργου της μεγέθυνσης αλλά και της αναβάθμισης του Τομέα Σκαφών Αναψυχής, για το οποίο σύντομα θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια και εγκατάσταση νέων πλωτών λιμενοβραχιόνων και προβλητών.
 Η ολοκλήρωση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την ανέγερση νέου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και η έναρξη της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας.
 Η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής του έργου διαπλάτυνσης του ανατολικού finger pier, το οποίο έχει εγκριθεί από το ΥΝΑΝΠ, που θα δώσει τη δυνατότητα ελλιμενισμού δύο επιπλέον κρουαζιεροπλοίων, μεσαίου και μικρού μεγέθους.
 Η ολοκλήρωση του πρώτου φωτοβολταϊκού με σύμβαση ενεργειακής απόδοσης, το οποίο υλοποιήθηκε χωρίς εκταμίευση εκ μέρους του ΟΛΛ ΑΕ.
 Η υποβολή φακέλου στο πρόγραμμα CEF 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση μελετών και κατασκευής των υποδομών cold ironing. Ο ΟΛΛ ΑΕ υπέβαλε την πρόταση ως συντονιστής κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχουν και άλλοι Οργανισμοί Λιμένων, όπως και σχετικοί με το έργο Φορείς.
 Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, σύμφωνα με τη σχετική Εγκύκλιο του κου ΥΝΑΝΠ.
 Η σημαντική πρόοδος της συνεργασίας με φορείς της ευρωπαϊκής αγοράς για την υλοποίηση του προγράμματος UNDERSEC, καθώς και της συνεργασίας με ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δεδομένης της πορείας του Ο.Λ.Λ.Α.Ε., η διοίκηση του Ο.Λ.Λ.Α.Ε. οφείλει να ευχαριστήσει το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ και ειδικότερα τη Γ.Γ.Λ.Λ.Π., καθώς και το σύνολο των Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτήν, για την αμέριστη βοήθειά τους, κυρίως λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του Ο.Λ.Λ. Α.Ε. 

Επίσης, οφείλει να ευχαριστήσει τον Μέτοχο (ΤΑΙΠΕΔ), τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, τα μέλη του Συμβουλίου Χρηστών Λιμένος, την ηγεσία και τα στελέχη του Κ. Λιμεναρχείου Λαυρίου και του Τελωνείου Λαυρίου για την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία.

Περισσότερες όμως ευχαριστίες οφείλονται στους ελάχιστους εργαζόμενους του Ο.Λ.Λ. Α.Ε., οι οποίοι με την καθημερινή τους υπερπροσπάθεια, όχι μόνο διασφαλίζουν την εύρωστη πορεία του Οργανισμού αλλά συνέβαλαν αποτελεσματικά και ταχύτατα στην προετοιμασία της υπό εξέλιξη διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, συνεδρίασε την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΙΜΕ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Σωκράτης Αναγνώστου, καλωσόρισε τα μέλη και τους εκπροσώπους των λιμένων, που παρευρέθηκαν ενόψει και του αυριανού συνεδρίου με θέμα «Η Πυξίδα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για την επόμενη μέρα:
Πράσινη μετάβαση, Ψηφιοποίηση και Ανάπτυξη – Βελτίωση Υποδομών», που διοργανώνει ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, ώρα 09:30 π.μ., στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos, παρουσία εταίρων κι ενδιαφερομένων μερών (Υπουργείων, δημοσίων κι ιδιωτικών φορέων) του ενταγμένου προγράμματος CENTAVROS που χρηματοδοτείται κατά 85% από τον Φάκελο Συνοχής του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» στον άξονα προτεραιότητας CEF-T-2021-COMPGEN, για την “Αναβάθμιση Υποδομής, Διασυνδεσιμότητας και Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας του Λιμένα Βόλου”.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Κωνσταντίνος Τζήμος.

Τα μέλη εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους για την παρουσία της ΕΛΙΜΕ στη φετινή διεθνή έκθεση Ποσειδώνια 2024, καθώς και για το περίπτερο το οποίο προσέλκυσε πάνω από 1.000 άτομα κι ενημερώθηκαν για τις επόμενες δράσεις της Ένωσης Λιμένων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην κρουαζιέρα και στο ISPS, ενώ συζήτηση έγινε και ενόψει της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη και την παρουσία της ΕΛΙΜΕ και των λιμένων.

Στη συνεδρίαση παρενέβη διαδικτυακά ο πρόεδρος της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Γεώργιος Κουμπενάς, που τόνισε μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Υπενθυμίζεται ότι, τελευταία φορά η ΕΛΙΜΕ συνεδρίασε τον Δεκέμβριο 2022 στο λιμάνι του Βόλου και μετά από περίπου ενάμιση χρόνο, πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λιμένων, βρέθηκαν ξανά στην όμορφη πόλη του Βόλου. Μέλη της ΕΛΙΜΕ, είναι 13 Ελληνικοί Οργανισμοί Λιμένων Ελλάδας που λειτουργούν με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε ) και 13 Λιμενικά Ταμεία (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου).

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ακολούθησε παρουσίαση του ρυμουλκού “STAR Z”, το οποίο από σήμερα και στο εξής θα εδρεύει στο λιμάνι του Βόλου, εκτελώντας καθήκοντα ασφαλείας στα λιμάνια Βόλου, Αλμυρού και Αγριάς. Το σκάφος είναι νεότευκτο, ναυπηγήθηκε το 2023, έχει στατική δύναμη έλξης 50τ. κι υψηλές δυνατότητες κατάσβεσης πυρκαγιών (πυροσβεστική ικανότητα κλάσης 1). Τα μέλη της ΕΛΙΜΕ υποδέχθηκαν ο ιδρυτής του Ομίλου Ναυτιλιακών Εταιρειών Zouros Group, Νικόλαος Ζούρος και ο Σταύρος Ζούρος, ενώ στους παρευρισκόμενους έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες του ρυμουλκού κι επίδειξη του ρυμουλκού εντός του λιμένα Βόλου.

04 Ιουλίου 2024. Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, η οποία διεξήχθη με επιτυχία, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και με απαρτία που ανήλθε στο 81,28%. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης οι μέτοχοι ενημερώθηκαν για την πορεία της Εταιρείας και τις τρέχουσες εξελίξεις, απαντήθηκαν ερωτήσεις και έγιναν θετικά σχόλια για τις εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις του Οργανισμού παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

Επισημαίνεται ότι εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ανάμεσα στα οποία οι Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις, καθώς και η Διανομή Μερίσματος υπέρ των μετόχων της Εταιρείας για την εταιρική χρήση 2023 (από 01.01.2023 έως 31.12.2023). Tο ποσό του μερίσματος, κατόπιν σχετικής πρότασης του Δ.Σ., ανήλθε σε μεικτό ποσό ύψους 1,34 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 29 % σε σχέση με το έτος 2022.

Σημειώνονται τα σημαντικότερα μεγέθη της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το έτος 2023: Τα συνολικά έσοδα της χρήσης ανήλθαν σε € 219,8 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση ποσού €25,2 εκατ. ή ποσοστό 12,9%, σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του 2022 (€ 194,6 εκατ.). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €96,2 εκατ. έναντι €74,7 εκατ. της χρήσης 2022, σημειώνοντας αύξηση 28,8%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €66,8 εκατ., αυξημένα κατά 26,3% σε σχέση με τα €52,9 εκατ. της χρήσης του 2022.

Τα παραπάνω ποσά αποτελούν, εκ νέου, τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία της ΟΛΠ Α.Ε., αναφορικά με τα έσοδα αλλά και την κερδοφορία ενώ τονίζεται ότι η Εταιρεία βελτιώνει τις ιστορικές της επιδόσεις για τρίτη συνεχομένη χρονιά.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. κ.LIN Ji, ο οποίος προήδρευσε της Γενικής Συνελεύσεως, αφού ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη τους, καθώς και τη Διοίκηση και το προσωπικό της Εταιρείας για την αδιάκοπη προσπάθεια που καταβάλλουν, σημείωσε: «Τα ανοδικά και βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας μας και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καταδεικνύουν ότι η στρατηγική ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του λιμένος, αλλά και οι σημαντικές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του, βρίσκονται απόλυτα στη σωστή κατεύθυνση και εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συνθήκες για την καθιέρωση του Πειραιά ως ένα από τα κορυφαία λιμάνια της Μεσογείου και της Ευρώπης. Στο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι παρέχονται σταθερά υψηλού επιπέδου ολοκληρωμένες λιμενικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να είναι ισχυρά αξιόπιστο και ανταγωνιστικό. Σε συνδυασμό με την έμφαση για την ανάπτυξή του με όρους βιωσιμότητας, με μέριμνα για το περιβάλλον και συστηματική ανταπόδοση στην κοινωνία και στις επόμενες γενιές, θέτουμε γερές βάσεις για ένα ανθεκτικό λιμάνι που δημιουργεί οφέλη και κυρίως αξία για όλους, στο παρόν και στο μέλλον».

Η ΟΛΠ Α.Ε., εισηγμένη εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαχειρίζεται και λειτουργεί τον Λιμένα Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και ενός από τα πιο ολοκληρωμένα λιμάνια στην Ευρώπη από πλευράς λιμενικών υπηρεσιών. Οι δραστηριότητες στο Λιμάνι του Πειραιά περιλαμβάνουν την κρουαζιέρα, τη μεταφορά επιβατών, τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τα logistics και υπηρεσίες ελεύθερης ζώνης. Κύριος μέτοχος της ΟΛΠ Α.Ε. με ποσοστό 67% είναι η COSCO Shipping, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου.
Την τελευταία δεκαετία η ΟΛΠ Α.Ε. σημειώνει αδιάληπτη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και με στοχευμένη χρήση των νέων τεχνολογιών και των εργαλείων ψηφιοποίησης, σε όλο το φάσμα των λιμενικών της δραστηριοτήτων, συνεισφέροντας σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία της χώρας και κυρίως ανταποδίδοντας σημαντικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία.
Η ΟΛΠ Α.Ε. ανήκει στο δίκτυο “ECO PORTS”, κατέχει πιστοποιήσεις κατά ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 50001:2018, βρίσκεται στη λίστα ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο βιώσιμες εταιρείες της Ελλάδας το 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: https://olp.gr

Συνέδριο με θέμα με θέμα «Η Πυξίδα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για την επόμενη μέρα: Πράσινη μετάβαση, Ψηφιοποίηση και Ανάπτυξη – Βελτίωση Υποδομών», διοργανώνει ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, ώρα 09:30 π.μ., στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos, παρουσία εταίρων κι ενδιαφερομένων μερών (Υπουργείων, δημοσίων κι ιδιωτικών φορέων) του ενταγμένου προγράμματος CENTAVROS που χρηματοδοτείται κατά 85% από τον Φάκελο Συνοχής του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» στον άξονα προτεραιότητας CEF-T-2021-COMPGEN, για την “Αναβάθμιση Υποδομής, Διασυνδεσιμότητας και Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας του Λιμένα Βόλου”.

Στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, θα συνεδριάσει την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 και ώρα 18.00, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ).

Στο πλαίσιο Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε την 29 Ιουνίου 2024 εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός του βυθού του Ενετικού λιμένα Ηρακλείου, υπό τη συνδιοργάνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. και την ενεργό συμμετοχή ευαισθητοποιημένων προσοντούχων δυτών, αλλά και πληθώρας Φορέων, Συλλόγων και επιτηδευματιών που εμπλέκονται στο υφιστάμενο Δίκτυο που έχει αναπτυχθεί με γνώμονα την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Page 1 of 151
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 33 Πειραιάς, Τ.Κ. 18535