COVID-19: Τα ευρωπαϊκά λιμάνια καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διατηρήσουν την κυκλοφορία εμπορευμάτων στην ΕΕ

Αγαπητά μέλη,

Ως κύριοι παράγοντες της προσφοράς βασικών αγαθών και υλικών στους Ευρωπαίους πολίτες, οι λιμένες της Ευρώπης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν και να διασφαλίσουν τη συνέχεια των δραστηριοτήτων τους τις επόμενες εβδομάδες, προστατεύοντας παράλληλα το προσωπικό τους και προσπαθώντας να αποφύγουν την περαιτέρω εξάπλωση του κορονονοϊού covid-19.

Μολονότι είναι αναπόφευκτο να μπορεί να ελέγχεται και να περιορίζεται η κυκλοφορία των ανθρώπων, είναι εξίσου σημαντικό να συνεχίσουν να κυκλοφορούν τα προϊόντα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Οι Ευρωπαϊκοί λιμένες έχουν εφαρμόσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των δραστηριοτήτων τους, ιδίως να εξασφαλίσουν την επάνδρωση κρίσιμων υπηρεσιών στα λιμάνια.

Οι Ευρωπαϊκοί λιμένες καλούν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να δώσουν προτεραιότητα στη διατήρηση των μεταφορών εμπορευμάτων. Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί η κυκλοφορία του εμπορίου ώστε να διασφαλιστεί ότι τα βασικά αγαθά και τα υλικά μπορούν να παραδοθούν στους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ. Το κλείσιμο των συνόρων δεν πρέπει να διακόπτει τη ροή των εμπορευμάτων.

Για να διασφαλιστεί ότι οι λιμένες μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη βασική ροή αγαθών και υλικών, ιδίως των τροφίμων και των φαρμάκων, οι φορείς εκμετάλλευσης κρίσιμων και βασικών υπηρεσιών αλυσίδας εφοδιασμού στους λιμένες πρέπει να θεωρούνται ως ομάδα προτεραιότητας στη διανομή και την κατανομή προληπτικών και προστατευτικών υλικών, προϊόντα απολύμανσης, μάσκες και γάντια.

"Αυτές είναι εξαιρετικές και δύσκολες στιγμές για όλους και είναι απαραίτητο οι αλυσίδες εφοδιασμού που επιτρέπουν τη μετακίνηση βασικών αγαθών και υλικών σε ολόκληρη την Ευρώπη να συνεχίσουν ανεμπόδιστα στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι λιμένες της Ευρώπης δεσμεύονται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη ροή των βασικών φορτίων μαζί με όλους τους άλλους φορείς εφοδιαστικής αλυσίδας στους τομείς της ναυτιλίας, της διανομής και των μεταφορών », λέει ο Eamonn O'Reilly, Πρόεδρος της ESPO.

"Το 90% των συναλλαγών με τρίτες χώρες και πάνω από το 1/3 του ενδοκοινοτικού εμπορίου διέρχεται από Ευρωπαϊκούς λιμένες. Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, οι λιμένες έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παροχή στους πολίτες, στις υπηρεσίες υγείας και στις επιχειρήσεις των αγαθών και των υλικών που χρειάζονται. Τα ευρωπαϊκά λιμάνια αναλαμβάνουν πολύ σοβαρά αυτή τη δημόσια ευθύνη. Στηρίζουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη  να τους παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη για να διαδραματίσουν αυτόν τον ρόλο », λέει η γενική γραμματέας της ESPO Isabelle Ryckbost.

Η ESPO έχει εν τω μεταξύ αναπτύξει ένα μέσο για τα μέλη της που επιτρέπει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα προστασίας σε διάφορους λιμένες.

Σήμερα, η Επιτροπή και το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών διεξάγουν έκτακτο Συμβούλιο Μεταφορών στις 11 π.μ. (Video Conference) για να συντονίσουν τη δράση τους και να συζητήσουν τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη του τομέα των μεταφορών, ο οποίος επηρεάστηκε έντονα από την επιδημία του Covid-19.

Read 721 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς