ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26-11-2014(Ο.Λ. Πειραιως)

Πειραιάς 26-11-2014

Ένα ακόμα έργο της Πολιτιστικής Ακτής αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για το έργο “Αποκατάσταση της Πέτρινης Αποθήκης”, η οποία βρίσκεται στον παρακείμενο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου χώρο και αποτελεί ένα από τα ιστορικά κτίρια του λιμανιού με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, τα οποία διασώζονται και ανακαινίζονται.

Με απόφαση του Δ.Σ του ΟΛΠ Α.Ε. και αφού προηγήθηκαν πολύμηνες μελετητικές διαδικασίες από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων, εγκρίθηκε η Διακήρυξη δημοπρασίας της κατασκευής του έργου, προϋπολογισμού 8.800.00 Ευρώ ( με ΦΠΑ ) και ο ορισμός της Επιτροπής του διαγωνισμού.

Το έργο αφορά την αποκατάσταση και ανακαίνιση της Πέτρινης Αποθήκης, επιφάνειας 3.506 τ.μ. και την ένταξή της ως βασικού κτιρίου των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακτής.

Μετά την ανακαίνισή της, η Πέτρινη Αποθήκη θα χρησιμοποιηθεί:

(α) για την εγκατάστασή της Μόνιμης Έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενός Μουσείου με εκθέματα που αναδεικνύουν την τεχνολογική εφαρμογή της επιστημονικής σκέψης της αρχαίας Ελλάδας,

(β) για την εγκατάσταση ενός Μουσείου – Εκθεσιακού Χώρου για το λιμάνι του Πειραιά ως κέντρου Μετανάστευσης προς άλλες Ηπείρους των περασμένων αιώνων, του Πειραιά ως κέντρου εργατικής και βιομηχανικής πόλης,

(γ) για τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου του ΟΛΠ και των εκθεμάτων του και

(δ) για τη στέγαση ενός ακόμα επιβατικού σταθμού εσωτερικού.

Το έργο της πέτρινης Αποθήκης, μαζί με το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο κτίριο του SILO, το οποίο εισέρχεται στη β’ φάση υλοποίησής του, τη μετατροπή του κτιρίου στο Καστράκι σε Αρχαιολογικό Θεματικό Μουσείο του λιμένα και της ενοποίησής του με τον αρχαιολογικό χώρο των Ηετιώνιων Πυλών, την αποκατάσταση του ταινιόδρομου και κτιρίου στην είσοδο του λιμένα (Κράκαρη – Δραπετσώνα) και τα άλλα παράλληλα έργα, αποτελούν στο σύνολο τους τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση και πολιτιστική μεταμόρφωση μιας υποβαθμισμένης περιοχής σε σύγχρονο Πολιτιστικό Πάρκο, έκτασης 180.000 τ.μ με χώρους πρασίνου και αναψυχής. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί με Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και Περιφέρειας Αττικής, στις συνολικές αναπλάσεις του “Αττική 2021” και αναμένεται τα έργα του να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Το έργο αναμένεται να εγκριθεί από το Υ.Ν.Α. μόλις υποβληθούν οι περιβαλλοντικοί όροι.

Όπως τόνισε, εισηγούμενος το θέμα στο Δ.Σ ο Πρόεδρος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης: “Αρχίζει να συντίθεται με προσεκτικά βήματα και ωριμότητα σχεδίων, η μεγαλύτερη παρέμβαση διάσωσης βιομηχανικών και εμπορικών κτιρίων αναγνωρίσιμης ιστορικής αξίας στο λιμάνι και η μετατροπή τους σε ενιαίο πολιτιστικό χώρο για τους κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά, τους επιβάτες και τους τουρίστες της κρουαζιέρας. Δημιουργείται έτσι ένας ενιαίος τεράστιος ελεύθερος χώρος με πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο, ένας χώρος Πολιτισμού και Τουρισμού μέσα στο λιμάνι, που από χώρος απλής διακίνησης επιβατών και τροχοφόρων θα μετατραπεί σε σημείο πολιτιστικής αναφοράς για όλη την Αττική”.

 

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου pdf-icon

 

Read 1501 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς