Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου

 • Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου. Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής.
 • Το λιμάνι της Ρόδου λειτουργεί ως λιμάνι προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων. Είναι σε θέση να φιλοξενήσει ταυτόχρονα έως οκτώ κρουαζιερόπλοια με μέγιστο μήκος μέχρι 250 μ.
 • Το τουριστικό λιμάνι Ρόδου λειτουργεί κάτω από την διαχείριση και εκμετάλλευση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου.

Το λιμάνι της Ρόδου

εφαρμόζει εγκεκριμένα Σχέδια Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΣΑΛΕ) στα πλαίσια του «Διεθνούς Κανονισμού Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων» (ISPS) ενώ ο χώρος φυλάσσεται από την Λιμενική Αστυνομία και ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δ.Λ.Τ. Νότιας Δωδεκανήσου

 

 • Χριστοδούλου Μιχαήλ Πρόεδρος αναπληρούμενος από την Χατζηλαζάρου Μαρία
 • Ψυλλάκης Βασίλειος Αντιπρόεδρος αναπληρούμενος από τον Μουτάφη Δήμο
 • Δράκος Στέφανος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρόδου, τακτικό μέλος αναπληρούμενος από τον Υψηλάντη Γεώργιο Δημοτικό Σύμβουλο
 • Τάτης Σπυρίδωνας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου τακτικό μέλος αναπληρούμενος από τον Κατσίκα Κωνσταντίνο Πλωτάρχη Λ.Σ
 • Λάμπρος Ηλίας Δήμαρχος Καρπάθου, τακτικό μέλος αναπληρούμενος από τον Πρωτόπαπα Γεώργιο Αντιδήμαρχο
 • Νισύριος Γεώργιος Αντιδήμαρχος Καρπάθου, τακτικό μέλος αναπληρούμενος από τον Σπανό Μιχαήλ Αντιδήμαρχο
 • Σορώτου Τσανάκη Μαίρη Δήμαρχος Κάσου, τακτικό μέλος αναπληρούμενη από τον Ζάγορα Αντώνιο Δημοτικό Σύμβουλο
 • Δημητρίου Ευαγγελία Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κάσου τακτικό μέλος αναπληρούμενη από τον Ζάγορα Αντώνιο Δημοτικό Σύμβουλο
 • Παπακαλοδούκα Ελευθέριο Δήμαρχο Σύμης  τακτικό μέλος αναπληρούμενος από τον Παπακαλοδούκα Βασίλειο Δημοτικό Σύμβουλο
 • Δερμιτζάκη Φίλιππο Δημοτικό Σύμβουλο Σύμης τακτικό μέλος αναπληρούμενος από τον Γιαλλουράκη Κωνσταντίνο Δημοτικό Σύμβουλο
 • Καμμά-Αλιφέρη Μαρία Δήμαρχος Τήλου τακτικό μέλος αναπληρούμενη από τον Ροδίτη Μιχαήλ Ναυτικό Πράκτορα
 • Ιωαννίδης Ιωάννης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τήλου τακτικό μέλος αναπληρούμενος από τον Μακρή Νικόλαο
 • Χούλης Βασίλειος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μεγίστης τακτικό μέλος αναπληρούμενος από τον Ασβέστη Νικόλαο Δημοτικό Σύμβουλο
 • Πατρός Μιχαήλ Δήμαρχος Χάλκης τακτικό μέλος αναπληρούμενος από τον Χειμωνέτο Βασίλειο Δημοτικό Σύμβουλο
 • Χαμουζάς Παναγιώτης Εκπρόσωπος Σωματείου Εργαζομένων Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. τακτικό μέλος αναπληρούμενος από τον Φιλίππου Φίλιππο

 

Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου. Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και των ακτών της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η Κύπρος και η Αίγυπτος. Ως σημείο συνάντησης τριών πολιτισμών, η Ρόδος έχει γνωρίσει πολλούς πολιτισμούς.

Η πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στο βόρειο άκρο του και αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού έχοντας στο κέντρο της την Μεσαιωνική Πόλη. Το 1988, η Μεσαιωνική Πόλη αναγνωρίστηκε ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Μεσαιωνική Πόλη είναι μείγμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών από διάφορες ιστορικές περιόδους με δεσπόζουσα την περίοδο της παραμονής στο νησί του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, καθώς και αυτής των Οθωμανών. Σήμερα, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης πόλης, όπου αναπτύσσονται εμπορικές, τουριστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ περιλαμβάνει και κατοικήσιμες περιοχές.

Η Ρόδος είναι η μεγαλύτερη πόλη του γεωγραφικού διαμερίσματος και η 2η μεγαλύτερη πόλη του Αιγαίου πελάγους μετά το Ηράκλειο της Κρήτης. Η Ρόδος έχει πλούσια ιστορία από τα αρχαία ακόμα χρόνια και είναι παγκόσμια γνωστή για τα αξιοθέατά της με σημαντικότερο τη μεσαιωνική πόλη. Η Ρόδος σήμερα έχει μία συναρπαστική ιστορία, συνδεδεμένη άμεσα με την ελληνική αρχαιότητα.

Μέσω της μακραίωνης ιστορίας της, όλοι οι διαφορετικοί λαοί που κατοίκησαν στη Ρόδο έχουν αφήσει το σημάδι τους σε όλες τις πλευρές του πολιτισμού του νησιού: στην τέχνη, τη γλώσσα, την αρχιτεκτονική. Η στρατηγική του θέση απέφερε στο νησί μεγάλο πλούτο και κατέστησε την πόλη της Ρόδου μια από τις εξέχουσες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.

Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Με ιστορία και πολιτισμό 2400 χρόνων, που έχει αφήσει τα σημάδια του από άκρη σε άκρη του νησιού, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και απίστευτες εναλλαγές τοπίου, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, η Ρόδος ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Το λιμάνι της Ρόδου λειτουργεί ως λιμάνι προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων. Είναι σε θέση να φιλοξενήσει ταυτόχρονα έως οκτώ κρουαζιερόπλοια με μέγιστο μήκος μέχρι 250 μ. Επίσης δύναται να εξυπηρετήσει και 2 κρουαζιερόπλοιο Το λιμάνι εφαρμόζει εγκεκριμένα Σχέδια Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΣΑΛΕ) στα πλαίσια του «Διεθνούς Κανονισμού Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων» (ISPS) ενώ ο χώρος φυλάσσεται από την Λιμενική Αστυνομία και ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας.

Το τουριστικό λιμάνι Ρόδου λειτουργεί κάτω από την διαχείριση και εκμετάλλευση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, δέχεται περίπου 400-500 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων τον χρόνο και πάνω από 550.000 επισκέπτες, ενώ από τον Ιούνιο του 2012 λειτουργεί και ως Home Port. Η λιμενική εγκατάσταση διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και των επιβατών τους. Η μοναδική του γεωγραφική θέση στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, η ομορφιά η ιστορία και ο πολιτισμός της Ρόδου καθιστούν το τουριστικό λιμάνι ως έναν ελκυστικό προορισμό.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ώρες λειτουργίας: 24 ώρες,365 ημέρες το χρόνο
Εφαρμογή κώδικα ISPS : Ναι
ΥΑΛΕ (Όνομα, Στοιχεία Επικοινωνίας):  Επαμεινώνδας Αξιώτης, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου,
Ρόδος 85100
Τηλ:22410 27131
Φαξ: 22410 34778

Διαχείριση Απορριμμάτων: Ναι
Διαχείριση υγρών απορριμμάτων : Ναι
Μήκος προβλήτας :  960μ
Αριθμός προβλητών : 1
Αγκυροβόλιο : -
Βάθος : 8μ - 10μ.

Υπηρεσίες: Ρυμουλκά, Πλοηγική υπηρεσία
Παροχή φρέσκου νερού : Ναι
Επιβατικοί Σταθμοί :  200τ.μ.
Πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο : 18χλμ
Λέρος >23ν.μ

Σταθμός Ταξί : 30μ
Σταθμός λεωφορείων : 800μ
Απόσταση από κέντρο της πόλης:  1χλμ
Λοιπές υπηρεσίες : Γραφείο πληροφοριών, Δωρεάν Wi-Fi, Κατάστημα Αφορολογήτων, HomePort

View the embedded image gallery online at:
https://www.elime.gr/rodos#sigProId0ea7dfc47a

Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Γιώργος Καστελλάνος

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς

Ακολουθήστε μας