Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάτμου

 • Η Πάτμος είναι ένα νησί του Αιγαίου. Είναι το βορειότερο νησί στο συγκρότημα των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Λέρου και νοτιοδυτικά της Σάμου. Έχει έκταση 34 τετρ. χιλιόμετρα και μήκος ακτών 63 χιλιόμετρα.
 • Οι ακτές της είναι δαντελωτές, με τέσσερις μεγάλους όρμους και πάρα πολλούς μικρότερους. Η Πάτμος είναι νησί ηφαιστειογενές, έντονα βραχώδες με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (269 μέτρα) στο νότιο τμήμα της.
 • Η Πάτμος διαθέτει πανέμορφα τοπία χάρη στα έντονα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της. Σε δύο μάλιστα σημεία η Πάτμος στενεύει πάρα πολύ. Λίγο ακόμη και θα μιλάγαμε για 3 διαφορετικά νησιά και όχι για ένα.

Το λιμάνι της Πάτμου είναι

  κατασκευασμένο το 1976 (κεντρική προβλήτα) και είναι συνολικού μήκους 202 μέτρων. Έχει κατασκευασθεί επίσης ένα κρηπίδωμα 264 μέτρων (80 θέσεων) το οποίο εξοπλίζεται για να υποδέχεται τουριστικά σκάφη μεγάλου μήκους (pillars, information office), έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο για εκμετάλλευση το τουριστικό καταφύγιο 62 θέσεων και μια εμπορική προβλήτα μήκους 80 μέτρων.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δ.Λ.Τ. Πάτμου

 

 • Στόικος Γρηγόριος, Δήμαρχος Πάτμου, Πρόεδρος, με αναπληρωτή τον Κάβουρα Λάζαρο.
 • Σπυρομήλιος Χρήστος, Αντιπρόεδρος, με αναπληρωτή τον Ματάκια Εμμανουήλ.
 • Μαύρου Νομική, μέλος, με αναπληρωτή τον Μαραβέλια Αντώνιο.
 • Γιαμαίου – Σιφουνιού Γεωργία, μέλος, με αναπληρωτή τον Σκεμπέ Ιωάννη.
 • Ευγενικός Πανάγος, μέλος, με αναπληρωτή τον Τσαμπαλάκη Νικήτα.
 • Εκάστοτε Λιμενάρχης Πάτμου, μέλος, με αναπληρωτή το νόμιμο αναπληρωτή του.
 • Μάγγος Φώτης, Δήμαρχος Λειψών, μέλος, με αναπληρωτή τον Ματσούρη Κωνσταντίνο.
 • Γαμπιέρης Θεολόγος, μέλος, με αναπληρωτή τον Μάγγο Ελευθέριο
 • Μακρή Άννα, μέλος, με αναπληρώτρια την Τσαλίκη Πελαγία.

 

Η Πάτμος είναι ένα θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον χάρη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και την Μονή της Πάτμου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Πάτμος είναι και ένας ενδιαφέρον ταξιδιωτικός προορισμός για διακοπές διαφορετικές από αυτές που προσφέρουν συνήθως τα νησιά του Αιγαίου, καθώς συνδυάζει ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Η Πάτμος είναι ένα μικρό νησί με έντονο ανάγλυφο. Ιστορικά τον οικιστικό χαρακτήρα της Πάτμου τον καθόρισε το μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου μιας και όλο το νησί ανήκε στην ιδιοκτησία του, ενώ ακόμη και σήμερα κατέχει ένα μεγάλο τμήμα της γης της Πάτμου. Οι δύο μεγαλύτεροι οικισμοί της Πάτμου είναι η Σκάλα, το λιμάνι της Πάτμου και η Χώρα της Πάτμου που είναι χτισμένη γύρω από το Κάστρο – Μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου. Υπάρχουν αρκετοί οικισμοί και μετόχια διάσπαρτα σε όλο το νησί στην ενδοχώρα και στις ακτές, ενώ σημαντικά είναι δυο ακόμη χωριά. Ο παραλιακός Γροίκος και ο Κάμπος που αποτελείται από τον πάνω Κάμπο χτισμένο σε χαμηλούς λόφους και τον κάτω Κάμπο, που εκτείνεται στην ομώνυμη παραλία.

Ο λιμένας της Πάτμου λειτουργεί ως λιμάνι προσέγγισης, διαθέτοντας μια προβλήτα για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων. Ο προβλήτας κρουαζιερόπλοιων έχει μήκος 208 μέτρα και βάθος 7,5 μ. και μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα μέχρι ένα κρουαζιερόπλοιο. Στα αγκυροβόλια του λιμένα μπορούν να προσδέσουν μέχρι τέσσερα κρουαζιερόπλοια.

Tο λιμάνι της Πάτμου ευελπιστεί να προσφέρει στους επισκέπτες το σύνολο των ευκολιών μιας σύγχρονης μαρίνας αφού σε απόσταση 2,5 μιλίων από το λιμάνι λειτουργεί σύγχρονη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα που μπορεί κάποιος να αφήσει το σκάφος του για όλη τη διάρκεια του χειμώνα (Patmos marine).

Εγκρίθηκε η κατασκευή ναυδέτων στην περιοχή της Άσπρης και της Βαμβακιάς για ασφαλή πρόσδεση μεγάλων κρουαζιεροπλοίων μέχρις ότου κατασκευασθεί νέος μώλος για την υποδοχή κρουαζιεροπλοίων μήκους άνω των 200 μέτρων και έως 350 μέτρα.

Ο λιμένας παρέχει χωριστές διαδικασίες ελέγχου των διαβατηρίων, για επιβάτες εντός / εκτός Συνθήκης Schengen, ενώ διεξάγεται τελωνειακός έλεγχος στους τουρίστες κρουαζιέρας κατά την επιστροφή τους στο πλοίο. Το λιμάνι αναμένεται να εφαρμόζει σύντομα (διαδικασία έγκρισης) εγκεκριμένα Σχέδια Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΣΑΛΕ) στα πλαίσια του «Διεθνούς Κανονισμού Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων» (ISPS) ενώ ο χώρος φυλάσσεται από την Λιμενική Αστυνομία.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ώρες λειτουργίας: 24 ώρες,365 ημέρες το χρόνο
Εφαρμογή κώδικα ISPS : Ναι
ΥΑΛΕ (Όνομα, Στοιχεία Επικοινωνίας):  Στοΐκος Γρηγόριος πρόεδρος δημοτικού λιμενικού ταμείου Πάτμου,
Πάτμος 85500
Τηλ:22473 60300
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Διαχείριση Απορριμμάτων: Όχι
Διαχείριση υγρών απορριμμάτων : ΟΧΙ
Μήκος προβλήτας :  208μ
Αριθμός προβλητών : 1
Αγκυροβόλιο : -
Βάθος : 7,5μ.

Υπηρεσίες: Λέμβοι μεταφοράς επιβατών (6 μέχρι 120 ατόμων)
Παροχή φρέσκου νερού : -
Επιβατικοί Σταθμοί :  10μ
Πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο : Σάμος >33ν.μ
Λέρος >23ν.μ

Σταθμός Ταξί : 15μ
Σταθμός λεωφορείων : 30μ
Απόσταση από κέντρο της πόλης:  50μ
Λοιπές υπηρεσίες : Γραφείο πληροφοριών, Δωρεάν χάρτες, Δωρεάν Wi-Fi, Υπηρεσίες Check in

View the embedded image gallery online at:
https://www.elime.gr/patmos#sigProId88de48b595

Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Γιώργος Καστελλάνος

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς

Ακολουθήστε μας