Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου

  • Το Βαθύ της Σάμου είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας, μαζί με τον κόλπο του Θερμαϊκού και τον κόλπο της Σούδας. Στο παρελθόν φιλοξένησε ολόκληρο τον Ελληνικό Στόλο στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο το 1912 κατά την απελευθέρωση του νησιού.
  • Οι συνθήκες ροής των ανέμων στον κόλπο του Βαθιού είναι ιδανικές για ελλιμενισμό καθώς τόσο οι βορειοανατολικοί όσο και οι νότιοι άνεμοι, που συχνά πνέουν στην περιοχή, δεν έχουν εντός του κόλπου ένταση που να εμποδίζει την πλεύση όλων των τύπων των σκαφών.
  • Για τον λόγο αυτό συχνά τα πλέοντα στην ευρύτερη περιοχή εμπορικά πλοία σταθμεύουν στο Βαθύ όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι γύρω από το νησί.

Το Βαθύ ,

διαθέτει δυο καλά οργανωμένα λιμάνια: έναν τουριστικό λιμένα και ένα εμπορικό/επιβατικό λιμένα.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δ.Λ.Τ. Σάμου

 

  • Τσερέ - Πυργιώτη Ζωή, Πρόεδρος, Δημοτική Σύμβουλος, με αναπληρώτρια της την Αρβανίτη Παρασκευή, Δημοτική Σύμβουλο.
  • Σωτηράκης Ιωάννης, Αντιπρόεδρος, Δημότης, με αναπληρωτή του τον Κονταξή Γεώργιο, Δημότη.
  • Κολλάρος Γεώργιος, Τακτικό Μέλος, Δημοτικός Σύμβουλος, με αναπληρωτή του τον Καρρά Ευάγγελο, Δημοτικό Σύμβουλο.
  • Καρβελάς Ευάγγελος, Τακτικό Μέλος, Δημοτικός Σύμβουλος μειοψηφίας, με αναπληρωτή του τον Αρχοντούλη Ιωάννη, Δημοτικό Σύμβουλο.
  • Λυμπέρης Παναγιώτης, Τακτικό Μέλος, Δημοτικός Σύμβουλος, με αναπληρωτή του τον Σταύρου Σταύρο, Δημότη.
  • Κατσούρης Γεώργιος, Τακτικό Μέλος, Δημότης, με αναπληρωτή του τον Χαριλάου Φώτιο, Δημότη.
  • Καλβίνου Δέσποινα, Τακτικό Μέλος, Δημοτική Σύμβουλος, με αναπληρώτρια της την Καραστάθη Πελαγία, Δημότη.
  • Καραγιάννης Δημήτριος, Τακτικό Μέλος, Δημότης, με αναπληρωτή του τον Πανούσο Αρτέμιο, Δημοτικό Σύμβουλο μειοψηφίας.
  • Ο εκάστοτε Λιμενάρχης Σάμου, Τακτικό Μέλος ex officio, με αναπληρωτή του τον εκάστοτε Υπολιμενάρχη Σάμου.

Στον τουριστικό λιμένα καταπλέουν τόσο κρουαζιερόπλοια όσο και μικρότερα σκάφη, που διακινούν επιβάτες από Σάμο προς Κουσάντασι Τουρκίας, αλλά και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (κότερα), ενώ υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένο αλιευτικό καταφύγιο. Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης υπάρχουν θέσεις στάθμευσης σκαφών με θέσεις ηλεκτροδότησης και παροχής ύδατος. Στον τουριστικό λιμένα λειτουργεί τελωνιακός σταθμός και κατάστημα αφορολογήτων ειδών. Ένας σύγχρονος επιβατικός σταθμός έρχεται να ολοκληρώσει τις άριστες συνθήκες διαμονής των επιβατών στο λιμάνι.

Στον εμπορικό/επιβατικό σταθμό καταπλέουν τα επιβατηγά πλοία της γραμμής σύνδεσης της Σάμου με τον Πειραιά, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Σάμου και είναι έτσι εύκολα προσβάσιμο από κάθε σημείο του νησιού. Στην περιοχή του λιμένα αυτού ένας επίσης νέος σύγχρονος επιβατικός σταθμός θα προσφέρει άνετη διαμονή στον επιβάτη, ενώ γύρω υπάρχουν εκδοτήρια εισιτηρίων.

Η χερσαία ζώνη του κόλπου της Σάμου είναι άρτια διαμορφωμένη με πεζόδρομους και χώρους άθλησης αλλά και άνετους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων. Καταστήματα όλων των τύπων αλλά και τραπεζικά καταστήματα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης κάνουν ευπρόσδεκτο τον επισκέπτη, ενώ δύο πλατείες κοσμούν την περιοχή. Μερικά μέτρα εσωτερικότερα της παραλιακής οδού εκτείνεται η εμπορική ζώνη της πόλης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί αγαθά όλων των τύπων. Πολύ κοντά στην εμπορική ζώνη υπάρχουν όλα τα αξιοθέατα της πόλης (μουσεία, εκκλησίες, δημαρχιακό μέγαρο κα) και οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού. Σε απόσταση περιπάτου ο επισκέπτης θα βρεθεί στο Άνω Βαθύ, έναν όμορφο παραδοσιακό οικισμό που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, με μοναδική αρχιτεκτονική.

Βαθύ

Το Βαθύ (ή αλλιώς Άνω Βαθύ και Παλαιό Βαθύ), είναι οικισμός και πρωτεύουσα της νήσου Σάμου. Είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου πάνω από την πόλη της Σάμου με την οποία ουσιαστικά αποτελεί ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα. Το όνομά του το οφείλει στη θέση του στο βάθος ενός κόλπου. Το Βαθύ ανήκει στον δήμο Σάμου και έχει πραγματικό πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 1.888 κατοίκους. Ο πληθυσμός ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος Βαθέoς - Σάμου είναι συνολικά 8.079 κάτοικοι.

Το Βαθύ θεωρείται από τους παλαιότερους οικισμούς της Σάμου. Για την προέλευση της ονομασίας του, κυριαρχεί η άποψη που την αποδίδει στη θέση του οικισμού, στο βάθος μεγάλου κόλπου. Στην αρχική σύνθεση του πληθυσμού του οικισμού περιλαμβάνονται πληθυσμιακές ομάδες από την Πελοπόννησο άλλα και την Χίο. Το Βαθύ εξελίχθηκε μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα σε έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού. Στην απογραφή του 1828, είχε 4.073 κατοίκους. Από το Βαθύ κηρύχτηκε στις 20 Απριλίου του 1821 η επανάσταση του 1821 στη Σάμο. Ακολούθησε και επισήμως η κήρυξή της από τον Λυκούργο Λογοθέτη, στο Μεσαίο Καρλόβασι στις 8 Μαΐου 1821. Ο οικισμός αποτέλεσε διοικητικό κέντρο του νησιού κατά την περίοδο της Καποδιστριακής διοίκησης (1828-1830).

Πυθαγόρειο

Το Πυθαγόρειο είναι χωριό της Σάμου, χτισμένο στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Βρίσκεται νότια της πόλης της Σάμου και σε απόσταση 12 χιλιόμετρα απ' αυτήν Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 1.272 κάτοικοι. Το όνομα του οικισμού μέχρι το 1955 ήταν Τηγάνι, οπότε μετονομάστηκε σε Πυθαγόρειο απ' τη Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων, προς τιμήν του μεγάλου φιλόσοφου Πυθαγόρα που καταγόταν από τη Σάμο. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Σάμου, ενώ μέχρι τα τέλη του 2010 αποτελούσε έδρα του Δήμου Πυθαγορείου. Το Πυθαγόρειο είναι μια πανέμορφη παραλιακή κοσμοπολίτικη κωμόπολη, με ιδιαίτερη κίνηση το καλοκαίρι.

Στη θέση του Πυθαγορείου στην αρχαιότητα βρισκόταν η αρχαία πόλη της Σάμου. Το λιμάνι του σημερινού οικισμού ταυτίζεται με το λιμάνι της αρχαίας πόλης, το οποίο ο Ηρόδοτος το περιγράφει ως ένα από τα θαυμαστά έργα του νησιού και θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου. Τα ερείπια των ελληνικών ρωμαϊκών μνημείων και το εντυπωσιακό «Ευπαλίνειο όρυγμα» ή «Υδραγωγείο του Ευπαλίνου», μαζί με το Ηραίο της Σάμου, κηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1992.

Νεότερο αξιόλογο κτίσμα στο Πυθαγόρειο αποτελεί ο πύργος του Λυκούργου Λογοθέτη, που δεσπόζει στην δυτική πλευρά του οικισμού. Χτίστηκε το 1824 και πρόκειται για διώροφο κτίσμα σε οχυρωματική διάταξη. Στο λιμάνι ξεχωρίζει το άγαλμα του Πυθαγόρα, ένα σύγχρονο γλυπτό που απεικονίζει τον Πυθαγόρα με το περίφημο θεώρημα του.

 

ΛΙΜΑΝΙ ΒΑΘΕΟΣ

Ώρες λειτουργίας: 24 ώρες, 365 ημέρες το χρόνο
Εφαρμογή κώδικα ISPS: Ναι
Διαχείριση απορ/των: Ναι
Διαχείριση υγρών απορ/των:  Όχι

 

Μήκος προβλήτας: 150 μ - 170 μ
Αριθμός προβλητών:  1
Αγκυροβόλιο: Ναι
Βάθος: 6 μ - 11 μ

Λιμενικές υπηρεσίες: Ρυμουλκά, Καύσιμα
Παροχή φρέσκου νερού: Ναι
Επιβατικοί Σταθμοί: Ναι
Πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο:  20 χλμ

Σταθμός ταξί: 400 μ
Σταθμός λεωφορείων: 700 μ
Απόσταση από κέντρο της πόλης:  200 μ
Λοιπές υπηρεσίες: Γρ. πληροφοριών, Καταστήματα, Τράπεζες

ΛΙΜΑΝΙ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας: 24 ώρες, 365 ημέρες το χρόνο
Εφαρμογή κώδικα ISPS: Ναι
Διαχείριση απορ/των: Ναι
Διαχείριση υγρών απορ/των:  Όχι

 

Μήκος προβλήτας: 150 μ
Αριθμός προβλητών:   
Αγκυροβόλιο:  
Βάθος:

Λιμενικές υπηρεσίες: Ρυμουλκά, Καύσιμα
Παροχή φρέσκου νερού: Ναι
Επιβατικοί Σταθμοί: Ναι
Πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο:  4 χλμ

Σταθμός ταξί: 300 μ
Σταθμός λεωφορείων: 400 μ
Απόσταση από κέντρο της πόλης:  200 μ
Λοιπές υπηρεσίες: Καταστήματα, Τράπεζες

View the embedded image gallery online at:
https://www.elime.gr/samos#sigProId54775d5298

Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς