O.Λ.Η. Α.Ε.: Με επιτυχία η Παρουσίαση Μελέτης του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τον Κοινωνικό & Οικονομικό Αντίκτυπο της Κρουαζιέρας στο Ηράκλειο

O.Λ.Η. Α.Ε.: Με επιτυχία η Παρουσίαση Μελέτης του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τον Κοινωνικό & Οικονομικό Αντίκτυπο της Κρουαζιέρας στο Ηράκλειο

Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, πραγματοποίησε Εκδήλωση-Ημερίδα την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Μέγαρον στο Ηράκλειο, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μελετών του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με κύρια σημεία παρουσίασης την ανάλυ...

O.Λ.Λ. Α.Ε.: "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ Α.Ε".

O.Λ.Λ. Α.Ε.: "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΛΑΥΡΙΟΥ Α.Ε".

Σε μια χρονιά σταθμό για τον Ο.Λ.Λ.Α.Ε., δεδομένου ότι το 2024 χαρακτηρίζεται από την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, η οικονομική πορεία του λιμένος παρουσιάζεται εξαιρετική. Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα έσοδα του Ο.Λ.Λ.Α.Ε. υπερβαίνουν τους στόχους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού κατά...

Ο.Λ.Β. Α.Ε.: Στέφανος Γκίκας σε συνέδριο του ΟΛΒ “Μέσα στο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και θα έχουμε ανάδοχο για τα έργα στο λιμάνι”

Ο.Λ.Β. Α.Ε.: Στέφανος Γκίκας σε συνέδριο του ΟΛΒ “Μέσα στο 2024 θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και θα έχουμε ανάδοχο για τα έργα στο λιμάνι”

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, συνέδριο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου με θέμα «Η Πυξίδα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου για την επόμενη μέρα: Πράσινη μετάβαση, Ψηφιοποίηση και Ανάπτυξη – Βελτίωση Υποδομών» παρουσία εταίρων κι ενδιαφερομένων μερών (Υπουργείων, δημοσίων κι...

Ο.Λ.Β. Α.Ε.: Συνεδρίαση στον Βόλο το Δ.Σ. της ΕΛΙΜΕ & Παρουσίαση του ρυμουλκού “STAR Z”

Ο.Λ.Β. Α.Ε.: Συνεδρίαση στον Βόλο το Δ.Σ. της ΕΛΙΜΕ & Παρουσίαση του ρυμουλκού  “STAR Z”

Στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, συνεδρίασε την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΙΜΕ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Σωκράτης Αναγνώστου, καλωσόρισε τα μέλη και τους εκπροσώπους των λιμένων, που παρευρέθηκαν ενόψει και του αυριανού συνεδρίου με θέμα «Η Πυξίδα του...

Ο.Λ.Ε. Α.Ε:. Συμμετοχή του Δ/ντος Συμβούλου κ. Α. Καμαρινάκη στο Ναυτιλιακό Φόρουμ “THE NEW MARITIME CHALLENGES”- Η κυβερνοασφάλεια κορυφαία πρόκληση για τους λιμένες της ΕΕ

Στο κρίσιμο θέμα της κυβερνοασφάλειας, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες προκλήσεις της Ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (Ε.ΛΙΜ.Ε.), κ. Απόστολος Καμαρινάκης, κατά την ομιλία του στο Ναυτιλιακό Φόρουμ, με θέμα “THE NEW MARITIME CHALLENGES”, που διοργάνωσε η Ναυτιλιακή Επιτροπή του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το French Maritime Cluster, στην Αθήνα.

Ο κ. Καμαρινάκης τόνισε την σημασία της προστασίας και ασφάλειας του ψηφιακού περιβάλλοντος στους λιμένες, σημειώνοντας ότι το θέμα παραμένει επίκαιρο, μετά τις κυβερνοεπιθέσεις που έχουν δεχτεί μεγάλα λιμάνια, όπως της Αμβέρσας, της Λισαβόνας, του Ρότερνταμ, του Λος Άντζελες, του Καναδά, της Νοτίου Αφρικής και πρόσφατα της Αυστραλίας, όπου προκλήθηκαν σοβαρές αρρυθμίες στα συστήματα logistics με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

“Οι λιμένες αποτελούν ζωτικό κρίκο της θαλάσσιας αλυσίδας εφοδιασμού στο παγκόσμιο εμπόριο. Διαχειρίζονται καθημερινά τεράστιο όγκο εμπορευμάτων, γι΄ αυτό και αποτελούν συχνά στόχο κυβερνοεπιθέσεων, που προκαλούν πλήγματα στην ομαλή λειτουργία της ναυτιλιακής βιομηχανίας διεθνώς. Το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν απειλεί μόνο την ακεραιότητα των δεδομένων, έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα με τεράστιες οικονομικές συνέπειες” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμαρινάκης και επεσήμανε:

“Η αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και η ηλεκτρονική συνδεσιμότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα λιμάνια ως κόμβοι διακίνησης εμπορευμάτων, αναδεικνύουν την σημασία της προστασίας και των σχεδιασμών αντιμετώπισης του φαινομένου, την ανάγκη λήψης μέτρων και το καθήκον εφαρμογής κανονισμών προστασίας και διαχείρισης κινδύνων, ώστε να αποτραπούν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να περιοριστούν οι επιτυχείς παραβιάσεις”.

Το κυβερνο-τοπίο στους λιμένες της Ευρώπης
Στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Καμαρινάκης, ως Αντιπρόεδρος της Ε.ΛΙΜ.Ε. και εκπρόσωπός της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων (European Seaports Organization – ESPO), μετέφερε στο Φόρουμ την θέση της ESPO για το θέμα:
“Για όλους τους λιμένες στην Ευρώπη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα κυβερνοασφάλειας, που θα προστατεύει την επιχειρηματική συνέχεια και θα μετριάζει τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων, χωρίς να περιορίζει τους ραγδαίους ρυθμούς της ψηφιακής καινοτομίας.
Σύμφωνα με την ESPO, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία ολόκληρης της αλυσίδας μεταφορών και logistics, εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι τομείς (λιμένες, εταιρείες, πλοία, συνεργάτες, κ.α) συνδέονται μεταξύ τους διαδικτυακά. Σε περίπτωση που, έστω ένας τομέας τεθεί σε ψηφιακό κίνδυνο, τότε απειλούνται και οι υπόλοιποι, με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντική δυσλειτουργία σε ολόκληρο τον μηχανισμό διακίνησης αγαθών”.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο κ. Καμαρινάκης αναφέρθηκε στην κοινοτική Οδηγία Critical Entities Resilience (CER) για την ανθεκτικότητα των υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και στην αναθεωρημένη Οδηγία NIS2 για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύων και πληροφοριών.
Ο Λιμένας Ελευσίνας

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ αναφέρθηκε στον Λιμένα Ελευσίνας όπου έχουν γίνει τα στοιχειώδη βήματα για ένα υγιές ψηφιακό περιβάλλον, καθώς ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ υιοθετεί πλήρως το ISO/IEC 27001 (το πιο γνωστό διεθνώς πρότυπο για Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών), πραγματοποιεί συνεχώς δοκιμές ανθεκτικότητας ψηφιακής παραβίασης και εκπαιδεύει το προσωπικό σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Read 291 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 33 Πειραιάς, Τ.Κ. 18535