Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ:. Εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας 2024 του Οργανισμού Λιμένος Πατρών

Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ:. Εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας 2024 του Οργανισμού Λιμένος Πατρών

Σε κλίμα χαράς, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Αν. Εταιρεία (Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.) για το έτος 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού στο Νότιο Λιμένα Πατρών, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024. Την πίτα ευλόγησε ο Π...

ΟΛΠ Α.Ε.: Επιτυχής ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου CIPORT στις Βρυξέλλες

ΟΛΠ Α.Ε.: Επιτυχής ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου  CIPORT στις Βρυξέλλες

29 Φεβρουαρίου 2024. Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Berlaymont), η καταληκτική εκδήλωση για το ευρωπαϊκό έργο «CIPORΤ-Cold Ironing in the Port of Piraeus – Taking the final step», μετά και την ολοκλήρωσή του στα τέλη Φεβρουαρίου 2024. Το σημαντικ...

ΟΛΘ Α.Ε.: " Επίσκεψη εκπροσώπων του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην ΟΛΘ Α.Ε"

ΟΛΘ Α.Ε.: " Επίσκεψη εκπροσώπων του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην ΟΛΘ Α.Ε"

Την ΟΛΘ Α.Ε. επισκέφθηκαν σήμερα ο Διευθυντής του Πρωθυπουργού στη Βουλή και Επικεφαλής Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μιχαήλ Μπεκίρης και ο Συντονιστής Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Ιωάννης Παπαγεωργίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Θ...

Ε.ΛΙΜ.Ε:. Εγκαίνια νέων γραφείων και Συνεδρίαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος

Ε.ΛΙΜ.Ε:. Εγκαίνια νέων γραφείων και Συνεδρίαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης  της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, στον Πειραιά, τελέστηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.), και πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο για το έτος 2024, υπό την προεδρία του Προέδρου της Ένωσης, κ. Αθανάσιου Λιάγκου, καθώς και η ετήσια Γενική Συνέλευση τω...

Ο.Λ.Ε. Α.Ε:. Συμμετοχή του Δ/ντος Συμβούλου κ. Α. Καμαρινάκη στο Ναυτιλιακό Φόρουμ “THE NEW MARITIME CHALLENGES”- Η κυβερνοασφάλεια κορυφαία πρόκληση για τους λιμένες της ΕΕ

Στο κρίσιμο θέμα της κυβερνοασφάλειας, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες προκλήσεις της Ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας (Ε.ΛΙΜ.Ε.), κ. Απόστολος Καμαρινάκης, κατά την ομιλία του στο Ναυτιλιακό Φόρουμ, με θέμα “THE NEW MARITIME CHALLENGES”, που διοργάνωσε η Ναυτιλιακή Επιτροπή του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το French Maritime Cluster, στην Αθήνα.

Ο κ. Καμαρινάκης τόνισε την σημασία της προστασίας και ασφάλειας του ψηφιακού περιβάλλοντος στους λιμένες, σημειώνοντας ότι το θέμα παραμένει επίκαιρο, μετά τις κυβερνοεπιθέσεις που έχουν δεχτεί μεγάλα λιμάνια, όπως της Αμβέρσας, της Λισαβόνας, του Ρότερνταμ, του Λος Άντζελες, του Καναδά, της Νοτίου Αφρικής και πρόσφατα της Αυστραλίας, όπου προκλήθηκαν σοβαρές αρρυθμίες στα συστήματα logistics με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

“Οι λιμένες αποτελούν ζωτικό κρίκο της θαλάσσιας αλυσίδας εφοδιασμού στο παγκόσμιο εμπόριο. Διαχειρίζονται καθημερινά τεράστιο όγκο εμπορευμάτων, γι΄ αυτό και αποτελούν συχνά στόχο κυβερνοεπιθέσεων, που προκαλούν πλήγματα στην ομαλή λειτουργία της ναυτιλιακής βιομηχανίας διεθνώς. Το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν απειλεί μόνο την ακεραιότητα των δεδομένων, έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα με τεράστιες οικονομικές συνέπειες” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμαρινάκης και επεσήμανε:

“Η αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου και η ηλεκτρονική συνδεσιμότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα λιμάνια ως κόμβοι διακίνησης εμπορευμάτων, αναδεικνύουν την σημασία της προστασίας και των σχεδιασμών αντιμετώπισης του φαινομένου, την ανάγκη λήψης μέτρων και το καθήκον εφαρμογής κανονισμών προστασίας και διαχείρισης κινδύνων, ώστε να αποτραπούν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να περιοριστούν οι επιτυχείς παραβιάσεις”.

Το κυβερνο-τοπίο στους λιμένες της Ευρώπης
Στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Καμαρινάκης, ως Αντιπρόεδρος της Ε.ΛΙΜ.Ε. και εκπρόσωπός της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων (European Seaports Organization – ESPO), μετέφερε στο Φόρουμ την θέση της ESPO για το θέμα:
“Για όλους τους λιμένες στην Ευρώπη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα κυβερνοασφάλειας, που θα προστατεύει την επιχειρηματική συνέχεια και θα μετριάζει τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων, χωρίς να περιορίζει τους ραγδαίους ρυθμούς της ψηφιακής καινοτομίας.
Σύμφωνα με την ESPO, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία ολόκληρης της αλυσίδας μεταφορών και logistics, εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι τομείς (λιμένες, εταιρείες, πλοία, συνεργάτες, κ.α) συνδέονται μεταξύ τους διαδικτυακά. Σε περίπτωση που, έστω ένας τομέας τεθεί σε ψηφιακό κίνδυνο, τότε απειλούνται και οι υπόλοιποι, με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντική δυσλειτουργία σε ολόκληρο τον μηχανισμό διακίνησης αγαθών”.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο κ. Καμαρινάκης αναφέρθηκε στην κοινοτική Οδηγία Critical Entities Resilience (CER) για την ανθεκτικότητα των υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και στην αναθεωρημένη Οδηγία NIS2 για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύων και πληροφοριών.
Ο Λιμένας Ελευσίνας

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ αναφέρθηκε στον Λιμένα Ελευσίνας όπου έχουν γίνει τα στοιχειώδη βήματα για ένα υγιές ψηφιακό περιβάλλον, καθώς ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ υιοθετεί πλήρως το ISO/IEC 27001 (το πιο γνωστό διεθνώς πρότυπο για Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών), πραγματοποιεί συνεχώς δοκιμές ανθεκτικότητας ψηφιακής παραβίασης και εκπαιδεύει το προσωπικό σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Read 123 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς