Ο.Λ.Ε. Α.Ε:. «Προσωπικότητες της Ελληνικής Ναυτιλίας 2023»: Τιμητική βράβευση του Διευθύνοντος Συμβούλου Ο.Λ.Ε. ΑΕ Απόστολου Καμαρινάκη

Στο Συλλεκτικό Λεύκωμα «Προσωπικότητες της Ελληνικής Ναυτιλίας 2023» της ναυτιλιακής εφημερίδας Maritime Economies, για την μακρά εμπειρία και το έργο του στην Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων συμπεριλαμβάνεται ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολος Καμαρινάκης, ο οποίος βραβεύτηκε σε τιμητική τελετή, που πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις Liberty Press στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων – ΛΑΕΔ, την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023.

Ως εξειδικευμένος Μηχανικός στην Διοίκηση και Ανάπτυξη Θαλασσίων Λιμένων, ο κ. Καμαρινάκης έχει διατελέσει

• Διευθυντής Λιμένων και Λιμενικών Έργων, Διευθυντής Λιμενικής Πολιτικής και Κλαδάρχης στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

• Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής (Executive Committee) και Εθνικός Εκπρόσωπος όλων των Ελληνικών Λιμένων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λιμένων European Sea Ports Organisation (E.S.P.O.) με έδρα τις Βρυξέλλες.

• Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ.) ΑΕ, όπου έθεσε τα θεμέλια για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό του Λιμένα Ηγουμενίτσας σε ουσιαστική δυτική πύλη των Βαλκανίων, μέσω της σύνδεσής του με την Εγνατία Οδό σε      συνδυασμό με τη θαλάσσια λεωφόρο Αδριατικής – Ιονίου, καθώς και της σύνδεσής του με τον Λιμένα Βάρνας στην Βουλγαρία, δημιουργώντας έναν δια-τροπικό διάδρομο Ανατολής-Δύσης των Βαλκανίων.

• Εκτελεστικός Διευθυντής Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Λιμένων

 

 Σήμερα ο κ. Καμαρινάκης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ– Υποναύαρχος ΛΣ (εα)- είναι:

• Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε) ΑΕ.

• Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.).

• Εκπρόσωπος Ελληνικών Λιμένων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λιμένων - European Sea Ports Organisation (E.S.P.O.)

• Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.)
 

Στην συνέντευξη του στο Λεύκωμα «Προσωπικότητες της Ελληνικής Ναυτιλίας 2023» ο κ. Καμαρινάκης αναφέρεται στο εξωστρεφές έργο του Ο.Λ.Ε. ΑΕ για την ανάπτυξη της δυναμικής του Λιμένα Ελευσίνας προς όφελος της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, επισημαίνοντας τα εξής:

- Αξιοποίηση του κομβικού ρόλου του Λιμένα Ελευσίνας στις συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές λόγω της γεωγραφικής του θέσης (εγγύτητα με το Θριάσιο πεδίο και τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα), ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και υποδομές να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής σε σημαντικό κέντρο διαμετακόμισης για την αγορά της ΝΑ Ευρώπης, με τεράστια οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία.

- Εκπόνηση του νέου μάστερ πλαν του Λιμένα Ελευσίνας, το οποίο προσεγγίζει για πρώτη φορά ολιστικά, όχι αποσπασματικά, ολόκληρη την περιοχή δικαιοδοσίας Ο.Λ.Ε. ΑΕ. Εκτός του κεντρικού εμπορικού Λιμένα στην δικαιοδοσία του Οργανισμού        εντάσσεται και μία ακτογραμμή μήκους περίπου 50 χλμ, που εκτείνεται από τον Σκαραμαγκά μέχρι και την Πάχη Μεγάρων, σε 4 Δήμους (Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγάρων), όπου συνυπάρχουν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, Ναυπηγεία, διυλιστήρια κ.α.

- Τουριστική αξιοποίηση περιοχών, όπως ο Ασπρόπυργος, η Νέα Πέραμος και η Πάχη Μεγάρων, όπου μελετάται η κατασκευή δικτύου πλωτών προβλητών, προς εξυπηρέτηση της αυξημένης ζήτησης ελλιμενισμού σκαφών.

- Προώθηση της καινοτόμου θαλάσσιας ακτοπλοϊκής-τουριστικής-πολιτιστικής γραμμής, “Θαλάσσια Ιερά Οδός”, η οποία θα συνδέει τον Πειραιά με την Ελευσίνα με πλοιάρια και δρώμενα κατά τον πλου, αναδεικνύοντας την ιστορική κληρονομιά ολόκληρης της περιοχής και εντάσσοντας την παραμελημένη μέχρι σήμερα τουριστικά Δυτική Αττική στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

- Συμβολή του εμπορικού Λιμένα Ελευσίνας στον Πολιτισμό. Σε χώρους του Ο.Λ.Ε. ΑΕ φιλοξενήθηκε με επιτυχία η επίσημη τελετή έναρξης για την ανακήρυξη της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, δεδομένου ότι ο Οργανισμός υλοποίησε έγκαιρα, με πρόγραμμα και συνέπεια, τεχνικά έργα και λοιπές χωροταξικές παρεμβάσεις, που διακρίθηκαν εικαστικά και εξωράισαν την εικόνα του παράκτιου μετώπου, προς όφελος της ίδιας της πόλης και των πολιτών.

- Σημαντικό έργο στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα τελευταία 3 χρόνια απομακρύνθηκαν συνολικά 18 επικίνδυνα πλοία και ναυάγια.

- “Πράσινος” μετασχηματισμός του Λιμένα Ελευσίνας με την ένταξη του στο διεθνές δίκτυο GREEN AWARD και ως μέλος της HELMEPA.

-Ανάπτυξη συνεργασιών Ο.Λ.Ε. ΑΕ με εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να αποτελέσει ο Λιμένας Ελευσίνας έναν χώρο που συνδυάζει την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα ως κέντρο ανάπτυξης για ολόκληρη την Δυτική Αττική.

- Εξωστρέφεια και εκσυγχρονισμός των λιμενικών υπηρεσιών για την βέλτιστη εξυπηρέτηση της αγοράς και την προσέλκυση νέων φορτίων μέσω εξειδικευμένου μάρκετινγκ.

Επίσης, ο κ. Καμαρινάκης τονίζει την σημασία και τον ρόλο των λιμένων της χώρας στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

 

Read 213 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς