ΟΛΕ

ΟΛΕ (97)

Την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2023, θα διεξαχθεί η ενημερωτική Ημερίδα του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ με θέμα “Παρουσίαση νέου Master Plan Λιμένα Ελευσίνας – Ενημέρωση φορέων – Παρατηρήσεις”, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 19 Ιουλίου 2023 αλλά αναβλήθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών εξαιτίας των πυρκαγιών στην περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Η Ημερίδα για το νέο μάστερ πλαν του Λιμένα Ελευσίνας θα πραγματοποιηθεί στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 28, Ελευσίνα 192 00) και ώρα 12:00-15:00.

Η Ημερίδα διοργανώνεται με στόχο την ενημέρωση από τους μελετητές επί του Προγραμματικού Σχεδίου του Λιμένα Ελευσίνας και την συλλογή παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Υποβλήθηκε από τους μελετητές και εγκρίθηκε καταρχήν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ το νέο μάστερ πλαν του Λιμένα Ελευσίνας, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Ελευσίνας και αλλάζει ριζικά την εικόνα του παράκτιου μετώπου της περιοχής.

Στο Συλλεκτικό Λεύκωμα «Προσωπικότητες της Ελληνικής Ναυτιλίας 2023» της ναυτιλιακής εφημερίδας Maritime Economies, για την μακρά εμπειρία και το έργο του στην Οργάνωση και Ανάπτυξη Λιμένων συμπεριλαμβάνεται ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολος Καμαρινάκης, ο οποίος βραβεύτηκε σε τιμητική τελετή, που πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις Liberty Press στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων – ΛΑΕΔ, την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023.

Ως εξειδικευμένος Μηχανικός στην Διοίκηση και Ανάπτυξη Θαλασσίων Λιμένων, ο κ. Καμαρινάκης έχει διατελέσει

• Διευθυντής Λιμένων και Λιμενικών Έργων, Διευθυντής Λιμενικής Πολιτικής και Κλαδάρχης στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

• Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής (Executive Committee) και Εθνικός Εκπρόσωπος όλων των Ελληνικών Λιμένων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λιμένων European Sea Ports Organisation (E.S.P.O.) με έδρα τις Βρυξέλλες.

• Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ.) ΑΕ, όπου έθεσε τα θεμέλια για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό του Λιμένα Ηγουμενίτσας σε ουσιαστική δυτική πύλη των Βαλκανίων, μέσω της σύνδεσής του με την Εγνατία Οδό σε      συνδυασμό με τη θαλάσσια λεωφόρο Αδριατικής – Ιονίου, καθώς και της σύνδεσής του με τον Λιμένα Βάρνας στην Βουλγαρία, δημιουργώντας έναν δια-τροπικό διάδρομο Ανατολής-Δύσης των Βαλκανίων.

• Εκτελεστικός Διευθυντής Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Λιμένων

 

 Σήμερα ο κ. Καμαρινάκης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ– Υποναύαρχος ΛΣ (εα)- είναι:

• Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε) ΑΕ.

• Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.).

• Εκπρόσωπος Ελληνικών Λιμένων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λιμένων - European Sea Ports Organisation (E.S.P.O.)

• Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.)
 

Στην συνέντευξη του στο Λεύκωμα «Προσωπικότητες της Ελληνικής Ναυτιλίας 2023» ο κ. Καμαρινάκης αναφέρεται στο εξωστρεφές έργο του Ο.Λ.Ε. ΑΕ για την ανάπτυξη της δυναμικής του Λιμένα Ελευσίνας προς όφελος της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, επισημαίνοντας τα εξής:

- Αξιοποίηση του κομβικού ρόλου του Λιμένα Ελευσίνας στις συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές λόγω της γεωγραφικής του θέσης (εγγύτητα με το Θριάσιο πεδίο και τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα), ώστε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και υποδομές να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής σε σημαντικό κέντρο διαμετακόμισης για την αγορά της ΝΑ Ευρώπης, με τεράστια οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία.

- Εκπόνηση του νέου μάστερ πλαν του Λιμένα Ελευσίνας, το οποίο προσεγγίζει για πρώτη φορά ολιστικά, όχι αποσπασματικά, ολόκληρη την περιοχή δικαιοδοσίας Ο.Λ.Ε. ΑΕ. Εκτός του κεντρικού εμπορικού Λιμένα στην δικαιοδοσία του Οργανισμού        εντάσσεται και μία ακτογραμμή μήκους περίπου 50 χλμ, που εκτείνεται από τον Σκαραμαγκά μέχρι και την Πάχη Μεγάρων, σε 4 Δήμους (Χαϊδαρίου, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγάρων), όπου συνυπάρχουν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, Ναυπηγεία, διυλιστήρια κ.α.

- Τουριστική αξιοποίηση περιοχών, όπως ο Ασπρόπυργος, η Νέα Πέραμος και η Πάχη Μεγάρων, όπου μελετάται η κατασκευή δικτύου πλωτών προβλητών, προς εξυπηρέτηση της αυξημένης ζήτησης ελλιμενισμού σκαφών.

- Προώθηση της καινοτόμου θαλάσσιας ακτοπλοϊκής-τουριστικής-πολιτιστικής γραμμής, “Θαλάσσια Ιερά Οδός”, η οποία θα συνδέει τον Πειραιά με την Ελευσίνα με πλοιάρια και δρώμενα κατά τον πλου, αναδεικνύοντας την ιστορική κληρονομιά ολόκληρης της περιοχής και εντάσσοντας την παραμελημένη μέχρι σήμερα τουριστικά Δυτική Αττική στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

- Συμβολή του εμπορικού Λιμένα Ελευσίνας στον Πολιτισμό. Σε χώρους του Ο.Λ.Ε. ΑΕ φιλοξενήθηκε με επιτυχία η επίσημη τελετή έναρξης για την ανακήρυξη της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, δεδομένου ότι ο Οργανισμός υλοποίησε έγκαιρα, με πρόγραμμα και συνέπεια, τεχνικά έργα και λοιπές χωροταξικές παρεμβάσεις, που διακρίθηκαν εικαστικά και εξωράισαν την εικόνα του παράκτιου μετώπου, προς όφελος της ίδιας της πόλης και των πολιτών.

- Σημαντικό έργο στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα τελευταία 3 χρόνια απομακρύνθηκαν συνολικά 18 επικίνδυνα πλοία και ναυάγια.

- “Πράσινος” μετασχηματισμός του Λιμένα Ελευσίνας με την ένταξη του στο διεθνές δίκτυο GREEN AWARD και ως μέλος της HELMEPA.

-Ανάπτυξη συνεργασιών Ο.Λ.Ε. ΑΕ με εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να αποτελέσει ο Λιμένας Ελευσίνας έναν χώρο που συνδυάζει την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα ως κέντρο ανάπτυξης για ολόκληρη την Δυτική Αττική.

- Εξωστρέφεια και εκσυγχρονισμός των λιμενικών υπηρεσιών για την βέλτιστη εξυπηρέτηση της αγοράς και την προσέλκυση νέων φορτίων μέσω εξειδικευμένου μάρκετινγκ.

Επίσης, ο κ. Καμαρινάκης τονίζει την σημασία και τον ρόλο των λιμένων της χώρας στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

 

Σημαντικά ωφέλιμος χώρος του κρηπιδώματος στον κεντρικό εμπορικό Λιμένα Ελευσίνας απελευθερώθηκε για τις ανάγκες φορτοεκφορτώσεων, μετά την οριστική απομάκρυνση επικίνδυνου-επιβλαβούς φορτηγού πλοίου.

Πρόκειται για το Φ/Γ “BARIS” (σημαίας Τόγκο, ΙΜΟ 8716019), το οποίο ήταν ελλιμενισμένο τα τελευταία 9 χρόνια στην ανατολική πλευρά της προβλήτας του εμπορικού λιμένα Ελευσίνας, καταλαμβάνοντας ωφέλιμο χώρο της λιμενικής υποδομής που προορίζεται για την εξυπηρέτηση φορτίων.

Το Φ/Γ “BARIS” είχε οδηγηθεί στην Ελευσίνα στις 18 Δεκεμβρίου 2014 μετά την κατάσχεση του από τις λιμενικές αρχές Ιεράπετρας Κρήτης και χαρακτηρίστηκε στην συνέχεια ως επικίνδυνο – επιβλαβές τον Ιούλιο του 2020.

Το πλοίο αποδεσμεύτηκε μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών και η πλοιοκτήτρια εταιρεία προχώρησε στην απομάκρυνση του από την θαλάσσια ζώνη αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ. Το Φ/Γ “BARIS” οδηγήθηκε ρυμουλκούμενο στην Τουρκία για σκραπ.

Από την πλευρά του Ο.Λ.Ε. ΑΕ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες για την απομάκρυνση και των υπόλοιπων επικίνδυνων πλοίων και ναυαγίων από την περιοχή δικαιοδοσίας του στον κόλπο της Ελευσίνας, με στόχο την διασφάλιση της ακώλυτης ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί συνολικά 18 επικίνδυνα-επιβλαβή πλοία και ναυάγια.

 

Περισσότεροι από 500 σπουδαστές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Συνέδριο «BlueGeneration: Ευκαιρίες Απασχόλησης για τους νέους και τις νέες στη Γαλάζια Οικονομία», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, στο Πολεμικό Μουσείο Αθήνας, την Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023.

“Η μεγάλη προσέλευση αποδεικνύει πόσο απαραίτητος είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός της νεολαίας μας στα θέματα της Γαλάζιας Οικονομίας, αλλά και πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες για την διασύνδεση των νέων με τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με αυτόν τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα” τόνισε στο χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολος Καμαρινάκης και απευθυνόμενος στο κατάμεστο από κοινό αμφιθέατρο προσκάλεσε τους σπουδαστές να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Λιμένα Ελευσίνας προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά επαγγέλματα της θάλασσας και των λιμένων.

“Ο Λιμένας Ελευσίνας – ανέφερε ο κ. Καμαρινάκης - είναι ένα εμπορικό λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος, που αναπτύσσεται με έντονους ρυθμούς. Βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου ανθίζει πάλι η ναυπηγική βιομηχανία. Ακόμη ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος ώστε να φέρουμε τους νέους κοντά στην θάλασσα”.

Χαιρετισμό απηύθυνε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής, κ. Ευάγγελος Λίγγος, ο οποίος επεσήμανε τις ευκαιρίες απασχόλησης στο Θριάσιο, την μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, όπου παρατηρείται τεράστια ζήτηση για τεχνίτες, καθώς και τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, διακεκριμένες προσωπικότητες από όλο το φάσμα της Γαλάζια Οικονομίας, που εκπροσωπούν την δημόσια διοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την βιομηχανία/ υπηρεσίες, μοιράστηκαν την γνώση και τις εμπειρίες τους με το κοινό, προσφέροντας σημαντικά στοιχεία για την επαγγελματική σταδιοδρομία σε επαγγέλματα της Γαλάζιας Οικονομίας (Παράκτιος Τουρισμός, Ιχθυοκαλλιέργειες, Ωκεάνια Ενέργεια, Θαλάσσια Βιοτεχνολογία, Ναυπηγική, Θαλάσσιες Μεταφορές, Αλιεία).

Από την πλευρά του Ο.Λ.Ε. ΑΕ ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Κοντούλης, Μηχανολόγος-Μηχανικός, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Ασφάλειας Πληροφοριών του Οργανισμού, ο οποίος αναφέρθηκε στην λειτουργία του Λιμένα Ελευσίνας όπου διακινείται χύδην φορτίο, καθώς και στις λιμενικές υπηρεσίες που παρέχει ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ, ως φορέας διαχείρισης, όπου απασχολείται εξειδικευμένο προσωπικό με πολλές και διαφορετικές ειδικότητες.

Το Συνέδριο διοργάνωσε η Militos Συμβουλευτική, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και με την υποστήριξη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου BlueGeneration (www.bluegeneration.org).

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τις εργασίες του Συνεδρίου στον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.youtube.com/watchv=7z2fqXrDy4Y&ab_channel=BlueGenerationproject

 

Πέραν των εμπορικών λιμενικών υπηρεσιών στον Λιμένα Ελευσίνας για την μεταφορά χύδην φορτίου, ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ επιχειρεί να επεκτείνει τις δράσεις του και στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.

Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ, κ. Απόστολος Καμαρινάκης, παραβρέθηκε στο 7ο Posidonia Sea Tourism Forum, το κορυφαίο γεγονός για την διεθνή κοινότητα κρουαζιέρας και yachting στην Ελλάδα, όπου είχε συναντήσεις με στελέχη από όλους τους τομείς του κλάδου της κρουαζιέρας για την προώθηση της Ελευσίνας στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας.

Επίκεντρο των επαφών ήταν η ανάδειξη της Ελευσίνας ως ενός νέου, εναλλακτικού, πολιτιστικού προορισμού, κυρίως μέσω της ανάπτυξης της καινοτόμου θαλάσσιας διαδρομής “Θαλάσσια Ιερά Οδός”, που προωθεί ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ σε συνεργασία με την “2023 Ελευσίς -Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”. Η “Θαλάσσια Ιερά Οδός” σχεδιάζεται να συνδέει τον Πειραιά με την Ελευσίνα μέσω πλοιαρίων αναψυχής, που θα προσφέρουν στον ταξιδιώτη την ευκαιρία να μυηθεί στην άγνωστη πολιτιστική κληρονομιά της Δυτικής Αττικής κατά τον πλου στα ιστορικά νερά της περιοχής.

Σημειώνεται ότι φέτος το Posidonia Sea Tourism Forum, πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά εκτός Αθηνών από την έναρξη του πριν 11 χρόνια, προκειμένου να τονιστεί η σημασία των νέων προορισμών στις αναδυόμενες τάσεις της βιομηχανίας του τουρισμού κρουαζιέρας, σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου.

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Διοίκηση, Οργάνωση και Ανάπτυξη των Λιμένων», που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) AE και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής, στις 30-31 Μαρτίου και 1η Απριλίου 2023.


Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ, Υποναύαρχος ΛΣ (εα)-Πολιτικός Μηχανικός και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Απόστολος Καμαρινάκης, και ο Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α., Πρόεδρος ΠΜΣ ΟΛΑΔ

Λιμένων και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Σπυρίδων Μπινιώρης, οι οποίοι τόνισαν την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Ο.Λ.Ε. ΑΕ - ΠΑ.Δ.Α. ώστε ο Λιμένας Ελευσίνας να καταστεί κέντρο ανάπτυξης για ολόκληρη την Δυτική Αττική.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής, κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο οποίος εξήρε το εξωστρεφές έργο της Διοίκησης του Ο.Λ.Ε. ΑΕ και τις πρωτοβουλίες για συνέργειες με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής, κ. Αθανάσιος Μπούρας, απέστειλε χαιρετισμό συγχαίροντας τους διοργανωτές του Συνεδρίου. Στον χαιρετισμό του ο Α΄ Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής, κ. Ευάγγελος Λιάκος, αναφέρθηκε στις εξωστρεφείς δράσεις του Ο.Λ.Ε. ΑΕ χαρακτηρίζοντας πρωτοποριακή την συνεργασία του Λιμένα Ελευσίνας με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Γ.Γ. Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό υπογραμμίζοντας την σημασία της συνεργασίας των Λιμένων με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς ενισχύεται το έργο της αξιοποίησης τους και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος στην τοποθέτηση του επεσήμανε την έλλειψη διοίκησης και συντονισμού των λιμένων για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής κίνησης και πρότεινε, μεταξύ άλλων, την συνένωση των λιμένων σε ευρύτερο επίπεδο.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Λιμένα Ελευσίνας μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή της Δυτικής Αττικής και τόνισε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται στο πλευρό της Διοίκησης του Ο.Λ.Ε. ΑΕ υποστηρίζοντας κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.

Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί το νέο υπό εκπόνηση μάστερ πλαν του Λιμένα Ελευσίνας, στο οποίο προβλέπεται και η δημιουργία σύγχρονων πλωτών προβλητών στην παραλία Ασπροπύργου, που θα δώσει τουριστική ώθηση στην περιοχή. Αναφερόμενος στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο ο κ. Μελετίου τόνισε ότι ο Ασπρόπυργος θέλει τα Logistics και είναι συμφέρον της πόλης να υπάρχει και ένα σύγχρονο εμπορικό λιμάνι εν όψει της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του “Πράσινου Ταμείου” κ. Στάθης Σταθόπουλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κόντες, ο Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος- HELMEPA κ. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, η καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά κα Μαρία Μποϊλέ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Βασίλης Ζεϊμπέκης, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής κ. Βαγγέλης Λίγγος, ο Ερευνητής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών-Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης κ. Ελευθέριος Σδουκόπουλος, ο Λιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας Πλοίαρχος Λ.Σ. κ. Άγγελος Γραμματέας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ΑΕ κ. Σωκράτης Αναγνώστου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ κ. Αθανάσιος Πορφύρης, η Επικεφαλής Τομέα Περιβαλλοντικής Προστασίας ΟΛΠ ΑΕ κα Χρυσάνθη Κοντογιώργη, ο Ειδικός Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ κ. Μηνάς Σεϊμένης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ) κ. Δημήτριος Παππάς, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας- Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) κ. Ιωάννης Χατζηανέστης, ο Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, ο Εσωτερικός Ελεγκτής Ο.Λ.Ε. ΑΕ καθηγητής κ. Φραγκίσκος Γονιδάκης, ο Αναπληρωτής καθηγητής ΠΑ.Δ.Α κ. Νίκος Τσότσολας, η Προϊσταμένη ΔΙ.ΝΕ.Δ. του ΥΝΑΝΠ κα Γεωργία Κρασσακοπούλου, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος κ. Θεολόγος Κατσουλάκης, η καθηγήτρια ΕΜΠ-Πολιτικός Μηχανικός ΕΔΙΠ κα Θεοδώρα Γιαντσή, ο Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ.-Ε.Α. κ. Νικόλαος Σπανός, ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ κ. Νικόλαος Βεντίκος, η καθηγήτρια ΠΑ.ΠΕΙ. κα Φανή Σακελλαριάδου, ο Ναυπηγός-Μηχανολόγος Μηχανικός και Υπ. Διδάκτορας, Ερευνητής κ. Κωνστ. Λούζης, ο Λέκτορας ΠΑ.Δ.Α. κ. Φαίδων Κομισόπουλος, η τ. Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Κατερίνα Αδαμοπούλου, υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών logistics κ.α.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, στελέχη Οργανισμών Λιμένων, εκπρόσωποι εταιρειών στον τομέα της ναυτιλίας, μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και φοιτητές, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή μέσω διαδικτύου.


Εργασίες Συνεδρίου-Συμπεράσματα


Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τις νέες συνθήκες και τις σύγχρονες προκλήσεις για την Ναυτιλία και τους Λιμένες, όπως οι τεχνολογικές και ενεργειακές εξελίξεις, οι επενδύσεις στις υποδομές και οι συνέργειες στον τομέα των μεταφορών με επίκεντρο τον Λιμένα Ελευσίνας.

Συμπερασματικά, αναδείχθηκαν τα εξής:

• Η συνεργασία των λιμένων με την πανεπιστημιακή κοινότητα σε τομείς τεχνογνωσίας και καινοτομίας ενισχύει την αξιοποίηση του λιμενικού συστήματος.
• Αναγνωρίστηκε η ανάγκη μετεκπαίδευσης και πιστοποίησης των εργαζομένων στους λιμένες, καθώς και η αξιοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδαστών των Ναυτιλιακών σπουδών σε θέσεις εργασίας.
• Οι λιμενικές υποδομές της Ελευσίνας έχουν την δυναμική για την ανάπτυξη της εμπορικής και τουριστικής εξέλιξης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής. Επίσης διακρίνονται για τον κομβικό τους ρόλο στην αλυσίδα των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών εν όψει της δημιουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο πεδίο.
• H περιοχή του Θριάσιου πεδίου θεωρείται ιδανική για την ανάπτυξη αποθηκευτικών χώρων και logistics, αλλά είναι απαραίτητος ο χωροταξικός σχεδιασμός προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές επενδύσεις.
• Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το έργο που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ, έχοντας καταφέρει να απομακρύνει 17 επιβλαβή πλοία και ναυάγια από την περιοχή αρμοδιότητάς του, από το 2020 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “Γαλάζιο Ταμείο” για την απομάκρυνση των ναυαγίων, με ορατά τα αποτελέσματα της χρηματοδότησης το 2024.
• Τα ναυπηγεία δεν εμποδίζουν τις δραστηριότητες ενός λιμένα, αλλά αντιθέτως τις συμπληρώνουν.
• Το θέμα του cold ironing (ηλεκτροδότηση ελλιμενισμένων πλοίων) αξιολογείται θετικά εφόσον παρέχεται μέσω της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
• Η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη ανάπτυξη των λιμένων και της σχετικής αλυσίδας εφοδιαστικής τους, καθώς και οι δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ποιότητα του περιβάλλοντος μαζί με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευθύνη με ολιστικό και συστημικό τρόπο.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση διπλωματικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών – Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη και Διοίκηση Λιμένων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

 

Ένα ακόμη σκάφος, το 17ο κατά σειρά, προστίθεται στον μακρύ κατάλογτων επικίνδυνων-επιβλαβών πλοίων που απομακρύνθηκαν οριστικά από την περιοχή δικαιοδοσίας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ.

Πρόκειται για το Φ/Γ “AMARANTHUS” (Σημαίας Palau IMO 7947037), το οποίο ήταν ελλιμενισμένο στον Όρμο της Βλύχας από τις 26-5-2016 και χαρακτηρίστηκε επικίνδυνο-επιβλαβές στις 29-7-2020.

Το πλοίο απομακρύνθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ρυμουλκούμενο, άνευ πληρώματος, με προορισμό την Τουρκία για σκραπ.

Ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την απομάκρυνση και των υπόλοιπων επικίνδυνων πλοίων και ναυαγίων από την θαλάσσια ζώνη αρμοδιότητας του στον κόλπο της Ελευσίνας, στοχεύοντας στην διασφάλιση της ακώλυτης ναυσιπλοΐας και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, ενώνει τις δυνάμεις του και συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης.

Μετά από σχετικές ενέργειες του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, ένα ακόμη επικίνδυνο-επιβλαβές πλοίο απομακρύνθηκε οριστικά από την θαλάσσια ζώνη δικαιοδοσίας του.

Πρόκειται για το ρυμουλκό “Αχιλλέας” (Ν.Π. 10721), το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο από τον πλοιοκτήτη του από το 2014 στην εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα του Λιμένα Νέας Περάμου Μεγάρων, όπου είχε ελλιμενιστεί αυθαίρετα. Το χαρακτηρισμένο ως επικίνδυνο-επιβλαβές σκάφος αποσύρθηκε ρυμουλκούμενο εκτός περιοχής αρμοδιότητας Ο.Λ.Ε. ΑΕ.

Το έργο της απομάκρυνσης του Ρ/Κ “Αχιλλέας” ανατέθηκε από τον Οργανισμό σε ανάδοχο εταιρεία κατόπιν διεξαγωγής του δεύτερου κατά σειρά δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του πλοίου, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τις διαδικασίες για να απομακρυνθούν όλα τα επικίνδυνα πλοία και ναυάγια, που βρίσκονται επί σειρά ετών στον κόλπο της Ελευσίνας, σε ζώνες αρμοδιότητας του, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακώλυτη ναυσιπλοΐα, η εύρυθμη λειτουργία του Λιμένα και η ορθή διαχείριση της αγκυροβολίας σκαφών στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών, καθώς και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα, έχουν απομακρυνθεί από την θαλάσσια ζώνη δικαιοδοσίας Ο.Λ.Ε. ΑΕ, συνολικά, 16 επικίνδυνα-επιβλαβή πλοία και ναυάγια

Page 1 of 7
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς