Ο.Λ.Ε. Α.Ε.: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μεγάλη επιχείρηση του Οργανισμού για την αντιμετώπιση ρύπανσης από αχαρτογράφητο ναυάγιο στον κόλπο της Ελευσίνας

Με επιτυχία αντιμετωπίστηκε πλήρως από τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, έκτακτο περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης, που προκλήθηκε λόγω της διαρροής πετρελαιοειδών καταλοίπων από αχαρτογράφητο ναυάγιο, στον κόλπο της Ελευσίνας.

Η ρύπανση πρωτοεμφανίστηκε στην ακτογραμμή της Ελευσίνας, σε μήκος σχεδόν ενός χιλιομέτρου στην θαλάσσια ζώνη αρμοδιότητας Ο.Λ.Ε. ΑΕ, συγκεκριμένα από το λιμανάκι Αλιέων μέχρι την περιοχή Κρόνος, τον περασμένο Οκτώβριο, όποτε άμεσα ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ ενεργοποίησε το Σχέδιο Αντιμετώπισης έκτακτου περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης.

Κατά την επιχείρηση, πραγματοποιήθηκαν ταχύτατα εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής με την χρήση ειδικού αντιρρυπαντικού απορροφητικού εξοπλισμού, ενώ από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα πετρελαιοειδή κατάλοιπα διέρρευσαν από μη καταγεγραμμένο ναυάγιο.

Το αγνώστων στοιχείων ναυάγιο εντοπίστηκε σε βάθος 17 μέτρων σε αμμώδη βυθό, βρίσκεται βυθισμένο ανάποδα και σε εξαιρετικά διαβρωμένη κατάσταση. Πρόκειται για μία φορτηγίδα χωρίς μηχανές, η οποία εκτιμάται ότι είναι πολύ παλαιάς εποχής λόγω του τρόπου κατασκευής της, που χρονολογείται την δεκαετία 1950.

Στην περιοχή ανίχνευσης του ναυαγίου ποντίστηκαν πλωτά φράγματα και περιορίστηκε η εξάπλωση της ρύπανσης, ενώ πραγματοποιήθηκαν υποβρύχιες εργασίες προσωρινής στεγανοποίησης σημείων του ναυαγίου, με αποτέλεσμα να σταματήσει πλήρως η διαρροή καταλοίπων.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με την απάντληση ποσότητας 6 κ.μ. πετρελαιοειδών, που παρέμεναν εγκλωβισμένα στο κουφάρι του ναυαγίου, προκειμένου να αποκλειστεί τυχόν νέο περιστατικό ρύπανσης στο μέλλον, για λόγους προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Περιμετρικά του ναυαγίου παραμένει προληπτικά πλωτό φράγμα, το οποίο θα αφαιρεθεί τις προσεχείς ημέρες, εφόσον επιβεβαιωθεί η μη εμφάνιση περαιτέρω ρυπαντών. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη πετρελαιοειδών.

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε, στο σύνολό της, με δαπάνη του Ο.Λ.Ε. ΑΕ.

 

 

Read 112 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς