ΟΛΗ

ΟΛΗ (252)

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου στο πλαίσιο των εξωστρεφών δράσεων που υλοποιεί για την ανάπτυξη της Διεθνούς Κρουαζιέρας, διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης σε στελέχη επικεφαλής εταιρειών Κρουαζιέρας.

Mε ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο επαγγελματικό ταξίδι εξοικείωσης για νέους προορισμούς κρουαζιέρας στo Hράκλειο Κρήτης που διοργάνωσε ο ΟΛΗ το διάστημα 19 έως 22 Σεπτεμβρίου 2022, όπου συμμετείχαν ανώτερα στελέχη διεθνών εταιρειών κρουαζιέρας που διαθέτουν υπερσύγχρονο και υπερπολυτελή στόλο.

Για πρώτη φορά υψηλόβαθμα στελέχη από διεθνείς εταιρείες του χώρου συγκεντρώθηκαν για να διερευνήσουν από κοινού τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις προγραμματισμένες προσεγγίσεις τους για την κρουαζιέρα αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τη φιλοξενία, την ποιότητα των υπηρεσιών καθώς και τις κοινωνικές και ανθρώπινες αξίες που πρεσβεύει η Κρήτη.

Το ταξίδι εξοικείωσης είχε σκοπό να εδραιωθεί το Ηράκλειο, το νησί μας η Κρήτη ως ιδιαίτερος πολιτισμικός, ιστορικός, αρχαιολογικός και γαστρονομικός προορισμός, ώστε να ενισχυθούν οι ροές επισκεπτών προς το νησί μας αλλά και στην χώρα μας. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιέρας που συμμετείχαν στο ταξίδι ήταν από την εταιρεία Azamara Cruises η κ. Joni W Lundsford, Land Product Development, από την εταιρεία SilverSea Cruises η κ. Natasha Tramutola, Destination Development Manager και από την εταιρεία Holland America Group| Serving Princess Cruises, Holland America Line, Seabourn, and P&O Australia ο κ. Michele Bosco, Manager, Shore Excursions – Mediterranean, North Africa & Black Sea.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους τα στελέχη των εταιρειών πραγματοποίησαν συναντήσεις με την Διοίκηση του ΟΛΗ, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μηνάς Παπαδάκης με μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση αναφέρθηκε στους πυλώνες ανάπτυξης, στους νέους στόχους και προγράμματα που ήδη υιοθετεί ο ΟΛΗ για την πράσινη μετάβαση και την ενέργεια.

Οι συναντήσεις των επικεφαλής των εταιρειών Κρουαζιέρας συνεχίστηκαν με τους αρμόδιους της τοπικής και Περιφερειακής αυτοδιοίκησης καθώς και με τους Διευθυντές και Προϊσταμένους του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, προκειμένου να ενημερωθούν πληρέστερα για όλες τις δυνατότητες του νησιού και πώς θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες των επιβατών της πολυτελούς κρουαζιέρας ώστε αυτές τις διαδρομές να τις συμπεριλάβουν στον χάρτη των επισκέψεων τους για τα επόμενα χρόνια.

Για τον λόγο αυτό διοργανώθηκαν ολοήμερες περιηγήσεις με στόχο να αναδειχθούν τα πιο δυνατά σημεία και οι ανεξερεύνητοι θησαυροί που κρύβει ο τόπος μας. Με τη βοήθεια επαγγελματιών ξεναγών, παρουσιάστηκαν ειδικές διαδρομές ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που ανέδειξαν τις πιο σημαντικές τοποθεσίες και αξιοθέατα και το απίστευτο μωσαϊκό που συνθέτει τη μοναδική φυσιογνωμία του κρητικού τοπίου. Έγιναν ειδικές παρουσιάσεις και αναφορές στις δυνατότητες που προσφέρει το νησί μας για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, έναν τομέα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, ενώ δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη και προβολή του γαστρονομικού πλούτου και της Κρητικής κουζίνας, ως μέρος μιας αυθεντικής ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών κρουαζιέρας δήλωσαν φανερά ικανοποιημένοι από την πραγματοποίηση αυτού του πρώτου ταξιδιού εξοικείωσης καθώς επίσης και την ικανοποίησή τους για τις δυνατότητες και τη δυναμική που προσφέρει ο τόπος μας, ανακοίνωσαν δε, την πρόθεσή τους να εντάξουν νέους προορισμούς στο πρόγραμμα προσεγγίσεων των πλοίων τους, γεγονός που δικαιώνει την προσπάθεια του ΟΛΗ να συμβάλει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο νησί μας.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας (World Maritime Day) καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας αναδεικνύει το πολύτιμο έργο που έχει προσφέρει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός στην ναυτιλιακή κοινότητα, στην διασφάλιση υψηλών επιπέδων ασφαλείας ναυσιπλοίας, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η ελληνική ναυτιλία, τo ”βαρύ πυροβολικό” της χώρας μας κατέχει, αδιαμφισβήτητα, μείζονα θέση στο παγκόσμιο στερέωμα. Αδιαμφισβήτητα, ο βασικότερος συντελεστής της μακρόχρονης παράδοσης και επιτυχίας της ελληνικής ναυτιλίας, είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και κυρίως οι ναυτικοί μας, οι αξιωματικοί, τα κατώτερα πληρώματα και κάθε μέλος της ναυτιλιακής μας κοινότητας δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης.

Οφείλουμε στους ναυτικούς, στο πιο «ζωντανό κύτταρο» της ναυτιλίας μας τιμή, σεβασμό και ευγνωμοσύνη και τους αποτίουμε ιδιαίτερη τιμή, οι οποίοι στέκουν ακοίμητοι φάροι και άοκνοι πρεσβευτές του ελληνισμού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Η αφοσίωση, η διαχρονική τους προσφορά και ο υψηλός επαγγελματισμός καθιστούν την ελληνική ναυτιλία πάντα αξιόλογη και πρωτοπόρα .

Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς, αναφέρθηκε ότι η Ελληνική Ναυτιλία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Έλληνα και την Ελληνίδα Ναυτικό. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας αποσκοπεί στην αναγνώριση της συνεισφοράς των ναυτικών παγκοσμίως στο διεθνές εμπόριο και στην παγκόσμια οικονομία, αποτελεί δε την αφορμή να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στους ναυτικούς μας στους αφανείς μας ήρωες που μακριά από τα σπίτια τους κρατούν την Ελλάδα όρθια και ταξιδεύουν την ελληνική σημαία στα πέρατα του κόσμου.

Κατόπιν γραπτής αιτήσεως του Πρωτοπρεσβύτερου της Ενορίας Αγ. Δημητρίου Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Ζερβάκη, επισκέφθηκαν τα Κεντρικά Γραφεία του ΟΛΗ την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Εμμανουήλ Ζερβάκης, η Αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σταρίδα και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Δουβής, τους οποίους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης.

Στην άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση παρευρέθηκαν ο κ. Φώντας Σφακιανάκης, Πρόεδρος ΣΜΕΛΗ και το μέλος του ΔΣ ΟΛΗ κ. Μαρία Καλλέργη.

Ο λόγος της επίσκεψης υπήρξε η συζήτηση η οποία αναπτύχθηκε γύρω από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του γνωστού από τους ενετικούς χάρτες και νοταριακά έγγραφα του Ναού του Αγίου Νικολάου Λιμένος.

Ο Ναός ανάγεται χρονικά στην Β΄Βυζαντινή περίοδο 961 μ.χ.κ.ε. με την κ. Λιάνα Σταρίδα, να κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή και να αναφέρει ότι το Ηράκλειο φιλοξένησε εξαιρετικούς ναούς και μοναστήρια, ειδικά κατά την Ενετοκρατία και μάλιστα ο Ναός του Αγ. Νικόλαου υπήρξε προστάτης των ταμπάκηδων, ή αλλιώς βυρσοδεψών.

Μνήμες από τη λειτουργία του Ναού και την επί δεκαετίες ύπαρξή του καθώς και η συνδεσιμότητά του με το Λιμάνι και με τον κλάδο των ναυτικών αποτέλεσαν το κίνητρο να παρουσιαστούν απόψεις και προτάσεις σχετικά με τους πιθανούς χώρους ανασύστασης του ιστορικού Ναού.

Με το πέρας της ενημέρωσης οι συμμετέχοντες έδωσαν την υπόσχεση έχουν την διάθεση να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους αρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες το επόμενο διάστημα.

 

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή της Optima Bank κ. Δημητρίου Παπαγεωργόπουλου πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΛΗ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ Μηνάς Παπαδάκης υποδέχθηκε τον Γενικό Διευθυντή της Optima Bank, τον οποίο συνόδευε ο Διευθυντής του Καταστήματος Optima Bank Ηρακλείου κ. Γιάννης Κριτζάς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μηνάς Παπαδάκης αφού συνεχάρη τον κ. Παπαγεωργόπουλο για την επέκταση του δικτύου της Optima bank με την δημιουργία καταστήματος στην πόλη του Ηρακλείου που χαρακτηρίζεται από έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και με επιτυχημένη επιχειρηματική νοοτροπία, αναφέρθηκε στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές στον τομέα του τουρισμού και της κρουαζιέρας που δρομολογούνται στο Λιμάνι του Ηρακλείου.

Ο γόνιμος διάλογος συνεχίστηκε σε ένα ευχάριστο κλίμα γύρω από τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα εστιάζοντας στις προκλήσεις του μέλλοντος, αξιοποιώντας προτάσεις και λύσεις για κάθε σύγχρονη ανάγκη και απαίτηση .

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Optima κ. Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε την πρόθεσή του για συνεργασία των δύο πλευρών, ενημέρωσε ότι η Optima βρίσκεται πολύ υψηλά στα επιχειρηματικά και επενδυτικά θέματα και σύντομα θα αποτελέσει την Τράπεζα αναφοράς στο νησί για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Κλείνοντας την συνάντηση τόσο ο Γενικός Διευθυντής της Optima κ. Παπαγεωργόπουλος όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, έδωσαν την διαβεβαίωση ότι υπάρχει η πρόθεση για συνεργασία προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής μας κοινωνίας.

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Χρηστών Λιμένος Ηρακλείου, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, υπό την Προεδρία του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη και με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, Φορέων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών, Πρακτόρων και Συνδέσμων του Ηρακλείου.

Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Χρηστών Λιμένος Ηρακλείου, αποτελούν μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου για τα μέλη της Λιμενικής κοινότητας. Στόχος τους είναι η ανταλλαγή απόψεων γύρω από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του ΟΛΗ ΑΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν 13 εκπρόσωποι φορέων, εστίασε στις τρέχουσες εξελίξεις του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου που αφορούσαν τον επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης του Λιμένος και την δημοσίευση του στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, με την οποία επιστρέφεται στο Δήμο Ηρακλείου όλο το κομμάτι καθώς και η ευθύνη της παραλιακής Λεωφόρου. Μια σημαντική εξέλιξη εν όψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του Λιμένος.

Στην συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης προχώρησε στην ανασκόπηση της δυναμικής πορείας της Κρουαζιέρας για το 2022 με 235 αφίξεις Κρουαζιεροπλοίων και με αριθμό επιβατών που θα προσεγγίσει τους 300.000. Παράλληλα επεσήμανε την έντονη δραστηριότητα της επιβατικής κίνησης στην ακτοπλοία 2022 καθώς και της εμπορευματικής κίνησης η οποίες διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα .

Επιπλέον δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Διεθνή Λιμενική Κοινότητα με βασικότερα την πράσινη μετάβαση με την απανθρακοποίηση να κυριαρχεί, της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών, με τον ΟΛΗ να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις όπως το πρόγραμμα Electriport για το σχεδιασμό εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης κάθε πλοίου που θα ελλιμενίζεται στο λιμάνι μας, αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Hupiness, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση μελετών για την ενίσχυση του προσήνεμου μόλου και της επέκτασης αυτού καθώς επίσης και αναφορά στη χρήση κυματικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντική υπήρξε επίσης η ενημέρωση για την επικείμενη υπογραφή σύμβασης της ενεργειακής αναβάθμισης που περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων στους πυλώνες του λιμανιού με νέα φωτιστικά τύπου LED, γεγονός που θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 45 περίπου %

Στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης τοποθετείται και η ολοκλήρωση του προγράμματος Poseidon Med II που περιλαμβάνει πλήρης μελέτες για εγκαταστάσεις δεξαμενών τροφοδοσίας πλοίων LNG. Το LNG είναι το κύριο μεταβατικό καύσιμο των επόμενων 20-30 χρόνων και δε νοείται λιμάνι κρουαζιέρας που να μην διαθέτει τη σχετική υποδομή. Βασική επίσης η ολοκλήρωση μαζί με το δήμο Ηρακλείου της αξιολόγησης βιωσιμότητας της πόλης και του λιμένος από το διεθνή οργανισμό GSTC και ο σχεδιασμός των από κοινού δράσεων που θα οδηγήσουν στην πιστοποίηση μας ως αειφόρου προορισμού.
Τέλος ετέθη, το θέμα της ιδιωτικοποίησης το οποίο βρίσκεται στην δεύτερη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών καθώς και το ευαίσθητο θέμα των τελών Ελλιμενισμού σκαφών του ενετικού Λιμένα με το θέμα να επανεξετάζεται κατόπιν της υποβολής της απόψεων των σχετικών φορέων ώστε το ΔΣ του ΟΛΗ να λάβει τη σχετική απόφαση εντός του μηνός Σεπτεμβρίου

Ακολούθησε στη συνέχεια αναφορά από τον κ. Μηνά Παπαδάκη ότι ο ΟΛΗ έχει πλέον διεθνή παρουσία σε πλειάδα διεθνών συνεδρίων για τη ναυτιλία και τη λιμενική βιομηχανία, τονίζοντας ότι «είμαστε παρόντες όχι ως απλοί παρατηρητές αλλά και ως εισηγητές σε πολλά από αυτά και παρουσιάζουμε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε για την πράσινη μετάβαση του λιμένος μας, πρωτοβουλίες που τυγχάνουν της διεθνούς αναγνώρισης. Σε πολλά συνέδρια δεν εκπροσωπούμε απλά το Ηράκλειο αλλά το σύνολο των ελληνικών λιμένων».

Ολοκληρώνοντας την Συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο κ. Μηνάς Παπαδάκης, ως Πρόεδρος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και συγκεκριμένα τον Λιμενάρχη Ηρακλείου κ. Δουβή για την επίλυση όλων των προβλημάτων που παρουσιάζονται, για την συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία του λιμένος Ηρακλείου και για την άψογη συνεργασία μεταξύ των Φορέων.

Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των Φορέων προχώρησαν στα θέματα που επηρεάζουν τους χρήστες του Λιμένος κυρίως λόγω της έντονης δραστηριότητας στο λιμάνι Ηρακλείου και ακούστηκαν διάφορες απόψεις και προτάσεις που όμως όλοι συμφώνησαν ότι στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μπορούν να επιλυθούν.

Σχολιάζοντας τις εργασίες της συνεδρίασης, επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία του ΟΛΗ και των χρηστών του Λιμένος Ηρακλείου που σκοπό έχει το κοινό όραμα της συνεχούς εξέλιξης και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του Λιμένος Ηρακλείου.

Στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18-8-2022 άλλη μία δράση στήριξης κοινωνικά ευπαθών ομάδων από την πλοιοκτήτρια εταιρεία COSTA CRUISES S.p.A. και από τον ΟΛΗ ΑΕ.

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με το Τerminal Νάπολης Ιταλίας, επιβεβαιώνοντας τις άριστες και σταθερές σχέσεις και τους δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. (Ο.Λ.Η. Α.Ε.) είναι ένας από τους βασικούς λιμένες εθνικής σημασίας, αποτελεί κόμβο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) μέσω του κυρίως δικτύου, και ως τέτοιος κατέχει σημαντική θέση στην ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος συνδυασμένων μεταφορών.

Ανάμεσα στα λιμάνια του Ηρακλείου και της Αλεξανδρούπολης με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη, κατά την οποία το Ηράκλειο ήταν η τιμώμενη πόλη, τέθηκαν οι βάσεις για μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία.

Άλλη μία σημαντική διάκριση προστέθηκε στην ατζέντα Βραβείων του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου που αφορά τον θεσμό των Bravo Sustainability Dialogues & Awards 2022, ο οποίος ανέδειξε τις καλύτερες πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν ένα βιώσιμο μέλλον.

Εκπρόσωποι του ΟΛΗ παρέστησαν στην τελετή απονομής Bravo Sustainability Awards 2022, την Πέμπτη 23 Ιουνίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έναν χώρο υψηλού ιστορικού συμβολισμού, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης Bravo Sustainability Week 2022, που διοργανώνεται από το QualityNet Foundation.

Ο ΟΛH διακρίθηκε για τις δράσεις του που αφορούν το project Electriport, το οποίο παρουσίαζε παράλληλα στο Αμβούργο στο Συνέδριο Decarbonizing Shipping, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης και που έτυχε θερμής υποδοχής από τους ακροατές του Συνεδρίου.

Το έργο Electriport, είχε υποβληθεί από τον ΟΛΗ τον Ιανουάριο 2021 και εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» , με την ονομασία «Port Electrification –Alternative Maritime Power in the Port of Heraklion», και που περιλαμβάνει την εκπόνηση πλήρους σειράς μελετών ωρίμανσης και ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος Cold Ironing στο Λιμάνι του Ηρακλείου με παράλληλη διερεύνηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η σημαντικότητα του προγράμματος Electriport, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και στην Πράσινη Μετάβαση με πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με τη χρήση των εναλλακτικών καυσίμων. Ο σχεδιασμός εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης πλοίων στο λιμάνι του Ηρακλείου θα έχει ως αποτέλεσμα την δραματική αλλαγή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του λιμένος και της πόλης του Ηρακλείου με την φιλοδοξία το λιμάνι του Ηρακλείου να είναι το πρώτο που θα αποκτήσει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

O Θεσμός των βραβείων Bravo, σημείωσε «ρεκόρ» συμμετοχών που προέρχονται από το κοινό των Λιμένων, των Επιχειρήσεων, των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών της Κοινωνίας Πολιτών και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. H αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που αναδεικνύονται γίνονται μέσα από τις επιστημονικές επιτροπές του Θεσμού, οι οποίες αποτελούνται από 170 μέλη και με την ενεργή συμμετοχή περισσότερων από 16.000 Ενεργών Πολιτών αναδείχθηκαν οι καλύτερες πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν ένα βιώσιμο και πράσινο μέλλον.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου βραβεύτηκε στη θεματική ενότητα αφιερωμένη στο «Περιβάλλον» και το βραβείο παρέλαβε ο κ. Σηφάκης Νικόλαος μέλος του Δ.Σ. του ΟΛH συνοδευόμενος από τον κ. Τσιπλοστεφανάκη Εμμανουήλ Διευθυντή Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος.

H σημαντική διάκριση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με την απονομή του Βραβείου, δηλώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι αναγνωρίζονται οι πρωτοβουλίες του ΟΛΗ για την επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών στόχων, δημιουργώντας υπεραξίες και αποδεικνύοντας ότι είναι ένας καινοτόμος οργανισμός που επενδύει με κάθε τρόπο στην Πράσινη Μετάβαση και στην Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ως αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρο τον κόσμο απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπισή τους από την Διεθνή Ναυτιλιακή Βιομηχανία. Αυτός υπήρξε και ο κύριος στόχος του Συνεδρίου που διεξήχθη στις 21 και 22 Ιουνίου 2022 στο Αμβούργο της Γερμανίας, για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών καυσίμων, στο οποίο συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Μηνάς Παπαδάκης.

Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Διεθνούς Ναυτιλιακής και Λιμενικής Βιομηχανίας, με εξειδικευμένες εισηγήσεις που αφορούσαν την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ναυτιλιακών εταιρειών. Αναπτύχθηκαν και παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές τεχνολογίες απανθρακοποίησης και τέθηκαν πρόσφατοι προβληματισμοί με τις εξελίξεις που προέκυψαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης αναφέρθηκε στο Συνέδριο του Αμβούργου κατά την ομιλία-εισήγησή του, στην κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει μεταβληθεί στην κυριότερη σύγχρονη απειλή για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου προέρχονται από 5 μεγάλες κατηγορίες δραστηριοτήτων, με τον τομέα των μεταφορών να είναι ένας από τους βασικούς ρυπαντές. Ο παγκόσμιος ναυτιλιακός στόλος αποτελείται από 120.000 πλοία τα οποία εκλύουν 1 δις. τόνους αερίων θερμοκηπίου κάθε χρόνο.

Η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαιότητα και για τον κλάδο της ναυτιλίας, με τη χρήση των εναλλακτικών καυσίμων να αποτελεί τη βασική προτεραιότητα. Δεν έχει διαφανεί ακόμα ποιά λύση θα κυριαρχήσει στο μέλλον. Το LNG ξεχωρίζει ως η λύση που στο κοντινό μέλλον θα περιορίσει σημαντικά αλλά δεν θα εξαλείφει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ενώ η αμμωνία και το υδρογόνο ξεχωρίζουν ως οι βασικότερες μακροπρόθεσμες λύσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ.Μηνάς Παπαδάκης αναφέρθηκε επίσης ότι τα σύγχρονα λιμάνια εάν θέλουν να καταφέρουν να συνεχίζουν να αποτελούν κόμβους διεθνών αλυσίδων θα πρέπει να ακολουθούν νέα πρότυπα προστασίας του περιβάλλοντος ώστε να κάνουν κατάλληλη τη διαχείριση των περιβαλλοντικών συνεπειών και τόνισε την σημασία του COLD IRONING που δίνεται ως απάντηση των λιμένων στην κλιματική κρίση.
Απαραίτητη προυπόθεση είναι να διαμορφωθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο καθώς επίσης και να ξεπεραστούν τα διάφορα τεχνικά προβλήματα όπως η συμβατότητα των παραγόντων ηλεκτρισμού. Το μεγάλο ύψος επένδυσης και το υψηλό κόστος μετατροπής των πλοίων και ιδιαίτερα των πλοίων μεγάλης ηλικίας αποτελούν πρόσθετους περιοριστικούς παράγοντες.

Στη συνέχεια ο κ. Μηνάς Παπαδάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Ο.Λ.Η. για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα ELECTRIPORT που αφορά το σχεδιασμό εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης πλοίων στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος Cold Ironing στο Λιμάνι του Ηρακλείου με παράλληλη διερεύνηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλάξει δραματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμένος και της πόλης του Ηρακλείου με την φιλοδοξία να είναι το λιμάνι του Ηρακλείου το πρώτο που θα αποκτήσει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, καταλήγοντας ότι η αποστολή «our mission is no emissions” αποτελεί και το βασικό μας σύνθημα στην πορεία για την πράσινη μετάβαση. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές έτυχαν θερμής υποδοχής από τους ακροατές του συνεδρίου, οι οποίοι συνεχάρησαν θερμά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Η κ. Μηνά Παπαδάκη..

Για το επιτυχημένο Σχέδιο Δράσης στην αντιμετώπιση περιστατικών Δημόσιας Υγείας στο Λιμάνι του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΛΗ, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, του Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου.

Στην εθιμοτυπική συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΟΛΗ ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Βαρδαβάς, η υπεύθυνη Κρουαζιέρας κ. Κυριακή Καμπανά, οι Ειδικοί Σύμβουλοι κ. Ελένη Τσαντηράκη και κ. Μηνάς Σειμένης και ο Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Λυριντζάκης ενώ από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς συμμετείχαν ο ιατρός Δημόσιας Υγείας Μανώλης Λουμπούνης, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης και ο επόπτης Δημόσιας Υγείας Δρ. Αντώνης Παπαδάκης, Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφέρθηκαν στην άμεση και άψογη συνεργασία που είχαν οι προαναφερόμενοι φορείς και στις απαιτούμενες ενέργειες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφάρμοσε ο ΟΛΗ στην αντιμετώπιση περιστατικών δημόσιας υγείας κατά την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας για την σαιζόν 2020 και μετά. Ιδιαίτερα τονίστηκε από την Υπεύθυνη Κρουαζιέρας κ. Καμπανά ότι η επιστημονική καθοδήγηση από την ομάδα του καθηγητή προς τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου σε θέματα του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, είχε απόλυτη επιτυχία.


Με τον καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου να εξαίρει το ιδιαίτερα επιτυχημένο σχέδιο δράσης που εφάρμοσε ο ΟΛΗ και το οποίο διατέθηκε ως πρότυπο σε πολλά λιμάνια της χώρας έκλεισε η συνάντηση με την προσφορά αναμνηστικού δώρου ως ένδειξη καλής συνεργασίας.

Page 1 of 16
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς