ΟΛΗ

ΟΛΗ (235)

Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου απέσπασε για άλλη μια φορά την διάκριση των βραβείων Tourism Awards 2022 σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Μαίου στο Θέατρον, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα.

Η διάκριση με το Bronze (χάλκινο) βραβείο στην κατηγορία Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη που απονεμήθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ και στον Δήμο Ηρακλείου, αποτελεί ένα αξιόλογο θετικό παράδειγμα για την ελληνική αγορά τουρισμού ενώ παράλληλα έχει αυξημένη αξία τόσο συμβολική όσο και πρακτική.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου από κοινού με τον Δήμο Ηρακλείου προέβησαν σε μία σειρά δράσεων ώστε ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού να προσεγγίσει με ορθολογικό τρόπο τις νέες πολύπλευρες προκλήσεις του μέλλοντος και να συνεισφέρει στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη του προορισμού "Ηράκλειο" . Προχώρησαν σε στρατηγική συνεργασία με την GLOBAL SUSTAINABLE TOURISM COUNCIL (GSTC - Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού ) με σκοπό την αξιολόγηση του τουριστικού προορισμού «Ηράκλειο» με όρους αειφορίας. Η συνεργασία αυτή αποδεικνύει την επίτευξη συνεργατικών τουριστικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος των αγαπημένων προορισμών του κόσμου για τις μελλοντικές γενιές και παράλληλα δείχνει τη συνεχή δέσμευση του Δήμου Ηρακλείου και του ΟΛΗ για τη μετάβαση του τουρισμού προς ένα βιώσιμο μέλλον. To Ηράκλειο, αξιολογήθηκε ως Αειφόρος Τουριστικός προορισμός, η πρώτη πόλη της χώρας «με εξαιρετικές επιδόσεις».

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. έντονα ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, υιοθετεί την εφαρμογή διάθεσης υποδομών ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης κάθε τύπου πλοίου, συμμετέχοντας ως Επικεφαλής Εταίρος στο έργο που υποβλήθηκε επιτυχώς τον Ιανουάριο του 2021 στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF , Connecting Europe Facility 2020), με την ονομασία “Port Electrification- Alternative Maritime Power- ELECTRIPORT”. Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση πλήρους σειράς μελετών ωρίμανσης και ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος «Cold Ironing» στο Λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, με παράλληλη διερεύνηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι φορείς του έργου φιλοδοξούν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες τεχνικές, χρηματοοικονομικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες, έτσι ώστε το Λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης να καταστεί το πρώτο Λιμάνι στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει μεθοδικά και ολοκληρωμένα την τεχνολογία «Cold Ironing». Το έργο ELECTRIPORT ενσωματώνει την Εθνική και Ευρωπαϊκή Πολιτική και Στρατηγική στον Τομέα των Μεταφορών, την ανάγκη ενίσχυσης των λιμενικών υποδομών με περιβαλλοντικά έργα, την προσαρμογή των λιμενικών εγκαταστάσεων στις απαιτήσεις μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος σε Λιμένες. Μέσω του έργου θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε παγκόσμιο επίπεδο , προκειμένου φορείς Λιμενικών Υπηρεσιών, Φορείς Τεχνογνωσίας, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, να έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να σχεδιάσουν από κοινού αντίστοιχες δράσεις με πολλαπλασιαστικό όφελος.

Συνεπώς ο ΟΛΗ δικαίως βρίσκεται στην κορυφή των Tourism Awards με το βραβείο της Bronze διάκρισης στην κατηγορία "Ηράκλειο"- Ανάπτυξη στη βάση της τήρησης των αυστηρών απαιτήσεων της αειφόρου ανάπτυξης και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την δικαίωση των συντονισμένων ενεργειών και άοκνων προσπαθειών της Διοίκησης στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Τα Tourism Awards διοργανώνονται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ, της Marketing Greece και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Στην έννατή τους διοργάνωση από την Boussias , τα βραβεία-θεσμός του κλάδου συνεχίζουν σταθερά να επιβραβεύουν τους πρωτοπόρους και τους καινοτόμους στο χώρο του Τουρισμού ενώ οι υποψηφιότητες φέτος ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Eπιβραβεύτηκαν και αναδείχθηκαν προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες ανάπτυξης οι οποίες προάγουν την GREEN οικονομία και το Eco Living.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης ανέφερε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου η σημερινή βράβευσή μας με το ανώτατο βραβείο των Tourism Awards και αυτή η διάκριση σημαίνει για τον Οργανισμό μας ξεκάθαρη Στρατηγική στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης. Ο ΟΛΗ διαθέτει σαφείς στόχους προς σ΄αυτή την κατεύθυνση και αναπτύσσει μηχανισμούς για την εφαρμογή και υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών που προωθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την μείωση των εκπομπών αερίων που αυξάνουν την αποδοτικότητα των πόρων και μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη λειτουργεί ως εφαλτήριο στην υιοθέτηση σταθερής στρατηγικής και αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για τον ΟΛΗ αποδεικνύει δε εμπράκτως ότι η ανάπτυξη είναι καθήκον όλων να συνυπάρχει με το σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο» .

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης των υπαλλήλων του και με γνώμονα πάντοτε την ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης, εν όψει μάλιστα και της νέας τουριστικής περιόδου, προχώρησε στην διοργάνωση Σεμιναρίου Εκπαίδευσης Βασικών Πρώτων Βοηθειών από το ΕΚΑΒ

Το σεμινάριο ήταν διάρκειας 6 ωρών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου 2022, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις του ΟΛΗ. Η σπουδαιότητα της γνώσης των Πρώτων Βοηθειών μέσα από την θεωρητική εκπαίδευση αλλά και την πρακτική εξάσκηση, είναι προφανής στην αναγκαιότητα παροχής Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση κάποιου που γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει μια ζωή.

Το Σεμινάριο Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών παρείχε στους εκπαιδευόμενους υπαλλήλους του ΟΛΗ την χορήγηση πιστοποίησης από το ΕΚΑΒ οι οποίοι όχι μόνον παρακολούθησαν αλλά και εκπαιδεύτηκαν στις καταστάσεις της Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, της παροχής Πρώτων Βοηθειών, της Τραυματολογίας, στις Επείγουσες μη τραυματικές καταστάσεις, στην εκπαίδευση και χρησιμοποίηση απινιδωτών.

Σημαντική ήταν η παρουσία του Διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Νίκου Γιαννακουδάκη ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι υπηρεσίες του Ε.Κ.Α.Β σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, όπου οι διασώστες ξεπερνούν πολλές φορές τους εαυτούς τους προκειμένου να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη, όποτε υπάρχει ανάγκη. Στη συνέχεια ο κ. Γιαννακουδάκης προχώρησε στο εκπαιδευτικό μέρος με γενική και ειδική θεματολογία στο τομέα των Πρώτων Βοηθειών και στη συνέχεια οι Διασώστες κ. Κλάδος Αντώνης και Μαγκουφάκης Γεώργιος, προχώρησαν στο πρακτικό μέρος εκπαιδεύοντας τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους του ΟΛΗ που μπορεί να έχουν εμπλοκή στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς τόνισε, ότι το Σεμινάριο αποτελεί μοναδική ευκαιρία λήψης βασικών γνώσεων Πρώτων Βοηθειών στην παροχή βοήθειας και αποτελεί βασικό ανθρωπιστικό καθήκον.

Η Ειδική Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Ελένη Τσαντηράκη, αφού ευχαρίστησε τον Διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Γιαννακουδάκη και τους Διασώστες, για το σημαντικό έργο που προσφέρουν στην διάσωση, επεσήμανε την αξία της πρόληψης και ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή όπου έχουν αυξηθεί οι λόγοι πρόκλησης ατυχημάτων απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή και η ανάγκη γνώσης παροχής Πρώτων Βοηθειών είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ.

Ευρεία σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μ. Κουτρουλάκη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Απριλίου στα Γραφεία της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, για θέματα των Λιμένων του Νότου και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Θερμή υπήρξε η υποδοχή από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μηνά Παπαδάκη και από τους παρευρισκόμενους όπου καλωσόρισαν τον Ηρακλειώτη Γενικό Γραμματέα.

Στη Σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Σενετάκης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Καρκανάκης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Ευθύμιος Δουβής, o Δήμαρχος Μαλεβυζίου κ. Μποκέας, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Μαλεβυζίου κ. Γενναράκης, το μέλος του ΔΣ ΟΛΗ κ. Νιθαυριανάκης καθώς και Προϊστάμενοι του ΟΛΗ.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Κουτουλάκης, ευχαρίστησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη και τόνισε την άψογη συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέροντας ότι είναι υποδειγματική η σχέση με την Διοίκηση του ΟΛΗ και η οποία προκύπτει μέσα από τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Η ύπαρξη αυτών των δύο στοιχείων σε συνδυασμό με την προσπάθεια και την σκληρή δουλειά έχει αποτέλεσμα την εμβάθυνση της συνεργασίας. Παράλληλα ευχαρίστησε την Διοίκηση του ΟΛΗ για την συμβολή στις ανάγκες του Κεντρικού Λιμενικού Σώματος η οποία εκτιμάται βαθύτατα.

Η συζήτηση κυμάνθηκε σε θέματα αρμοδιοτήτων Νησιωτικής Πολιτικής, με σημαντική την αναφορά από τον Γενικό Γραμματέα μιας άκρως αναπτυξιακής ατζέντας, με την έγκριση μελετών όπως η υλοποίηση του αρχιτεκτονικού φωτισμού του Ενετικού Φρουρίου του Κούλε όπου έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από το Υπουργείο Τουρισμού ενώ έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Από τον Γενικό Γραμματέα κ. Κουτουλάκη τονίστηκε ιδιαίτερα η επισήμανση της εξωστρέφειας του ΟΛΗ όσον αφορά την συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα που βοηθούν στην αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών του.

Στη συνέχεια η συζήτηση επεκτάθηκε στα θέματα αξιοποίησης των Λιμένων του Νότου, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (προσάμμωση, αγκυροβόλιο, προσήνεμος μόλος κλπ.) και στα θέματα των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων στα οποία αναφέρθηκαν τόσο ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μαλεβυζίου κ. Γενναράκης όσο και ο Δήμαρχος Μαλεβυζίου κ. Μποκέας, οι οποίοι εστίασαν στην αποτύπωση της υπάρχουσας εικόνας της χερσαίας ζώνης η οποία είναι άκρως επιβαρυμένη με τις μεγάλες εγκαταστάσεις αλλά παράλληλα αποτελεί μεγάλης κομβικής σημασίας για την αξιοποίηση του Λιμανιού.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Κουτουλάκης προέβη στην εισήγηση για την αναθεώρηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων με την πρόταση όχι των συνενώσεων αλλά με αυτοτέλεια επάρκειας διαχείρισης. Όπως ανέφερε «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα Λιμάνια του Νότου και με την συνεργασία ΟΛΗ και Λιμενικών Ταμείων μπορούμε να θέσουμε σημαντικές βάσεις. Θα δούμε ανέφερε όλες τις αρχιτεκτονικές μελέτες που έχουν υποβληθεί και που αφορούν την βελτίωση και συντήρηση λιμενικών υποδομών και κατόπιν θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή τους. Διευρύνουμε την επιλεξιμότητα για να βοηθήσουμε και να φανούμε χρήσιμοι » .

Με την αναγνώριση ότι τα Λιμάνια του Νότου αποτελούν εργαλείο τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης τόνισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στα Λιμάνια του Νότου, με την προώθηση ενεργειών και χάραξης μοντέλου λιμενικής πολιτικής προς όφελος γενικά του τόπου μας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκη και από τους συμμετέχοντες αφού είχε προηγηθεί η ανταλλαγή ευχαριστιών και αναμνηστικών δώρων από τον Διευθύνοντα Σύ6μβουλο του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη.

H έναρξη της σεζόν της Kρουαζιέρας στo Ηράκλειο ανακοινώθηκε επισήμως από τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια για την νέα τουριστική περίοδο του 2022.

Με θέμα το ψηφιακό δίδυμο του Ωκεανού και ειδικότερα το ψηφιακό δίδυμο της θαλάσσιας περιοχής γύρω από την Κρήτη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου, στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη και του Προέδρου κ. Ιωάννη Βαρδαβά με τον Διευθυντή Έρευνας Επικεφαλής Εργαστηρίου Παράκτιων & Θαλάσσιων Ερευνών ΙΤΕ-IACM κ. Νικόλαο Καμπάνη και την Κατερίνα Σπανουδάκη, συνεργαζόμενη ερευνήτρια του ΙΤΕ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από τον Δήμο Ηρακλείου ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού κ. Γιώργος Σισαμάκης και η Υπεύθυνη επιτροπής Τουρισμού κ. Δέσποινα Διαλυνά, ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Νίκος Τσομπάνης, από τις Μινωϊκές γραμμές ο κ. Νίκος Μαράκης και από την Εταιρεία Sinn Power ο κ. Νίκος Παπάζογλου.

Ο κ. Νίκος Καμπάνης αναφέρθηκε στο έργο ILIAD το οποίο δημιουργεί το πρώτο ψηφιακό δίδυμο της θάλασσας για την ΕΕ και σε αυτό το πλαίσιο του ILIAD, το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας θα αναβαθμίσει σε ψηφιακό δίδυμο της θαλάσσιας περιοχής γύρω από την Κρήτη την υπηρεσία Coastal Crete, με την ενσωμάτωση δεδομένων παρακολούθησης ωκεανογραφικών μεταβλητών από νέας τεχνολογίας αισθητήρες που τεχνολογικοί εταίροι του ILIAD θα κατασκευάσουν και θα εγκατασταθούν στην παράκτια περιοχή της Κρήτης σε συνεργασία με το εργαστήριο. Η σημαντικότητα του έργου έγκειται στην παροχή πληροφοριών στην ανάπτυξη μιας πλήρους αναπαράστασης της θάλασσας και των μηχανισμών της, συνδυάζοντας συλλογή δεδομένων πεδίου για ωκεανογραφικές μεταβλητές προγνωστικά ωκεανογραφικά μοντέλα και σύγχρονες υπολογιστικές υποδομές. Ενδιαφέρουσα υπήρξε η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων από τους εμπλεκόμενους φορείς, που αποτελούν τους τελικούς χρήστες, σχετικά με την χρησιμότητα του ψηφιακού διδύμου σε real time το οποίο μπορεί να δίνει προσομοιώσεις των μεταβολών της κατάστασης της θάλασσας, της ταχύτητας των ανέμων, την διεύθυνση των κυματισμών, πρόγνωση του κυματικού δυναμικού, επιχειρησιακές προγνώσεις κατάστασης θάλασσας, ακραίων φαινομένων, έγκαιρη προειδοποίηση (πχ για θαλάσσια ρύπανση).

Ενδιαφέρουσες προτάσεις αποτέλεσαν ο σχεδιασμός βοηθημάτων ναυσιπλοΐας για την ασφαλή και μειωμένου αποτυπώματος CO2 προσέγγισης και χρήσης του λιμένα και της παράπλευρης θαλάσσιας περιοχής, ο σχεδιασμός βέλτιστων δρομολογίων πλοίων ως προς τις ενεργειακές ανάγκες και το αποτύπωμα σε CO2, πρόγνωση κατάστασης θάλασσας για τη τοπική διευκόλυνση και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Η συνάντηση έκλεισε με την κοινή υπόσχεση των εμπλεκόμενων φορέων να θέσουν τις προτάσεις τους σύμφωνα με τις ανάγκες σε υπηρεσίες που θα αξιοποιούν και θα βασίζονται στα προγνωστικά και ιστορικά δεδομένα τα οποία θα διαχειρίζεται το ILIAD και τη παρουσίαση τους σε μια φιλική προς το χρήστη μορφή.

Χρόνια Πολλά και θερμές ευχές για ένα καλύτερο μέλλον για το Εθνος μας στέλνει η Διοίκηση του ΟΛΗ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μηνά Παπαδάκη να αναφέρει ότι «η επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει πάντα για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Αποτελεί το διάλογο με την Ιστορία αλλά και την αφορμή να αναστοχαστούμε και να αναλογιστούμε τo παρόν και τη διαδρομή που κάναμε για να φτάσουμε σε αυτό.

Διπλή γιορτή, Εθνική και Θρησκευτική, συμβολίζει την διαχρονική ισχύ και την ιστορική παρακαταθήκη τόσο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 όσο και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Φέτος συμπληρώνονται 201 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, ενός ξεσηκωμού που συνοδεύτηκε από πράξεις οραματισμού και υψηλοφροσύνης, πάνω στις οποίες οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης του ΄21, θεμελίωσαν τον νέο Ελληνισμό μέσα από θυσίες και ολοκαυτώματα.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, υψώνει το Εθνικό Σύμβολο σε όλα τα κτίρια του και με την γαλανόλευκη να κυματίζει στέλνει μηνύματα ελπίδας και ενότητας αποδίδοντας παράλληλα Τιμή στο Ναυτικό που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Τιμή στους ατρόμητους μπουρλοτιέρηδες με τα πυρπολικά τους που ανέτρεπαν τη λογική της υπεροπλίας και των αριθμών, προξενώντας βαρύτατες απώλειες στην Τουρκική αρμάδα που προσπαθούσε να επέμβει στα μέτωπα της Επανάστασης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική ανεξαρτησία κερδήθηκε στη θάλασσα με μια ένδοξη ναυμαχία, τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Τιμή σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες που με τον αγώνα τους, στάθηκαν όρθιοι μπροστά στη μοίρα τους, που έγραψαν το πιο μεγάλο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας και επανέφεραν την Ελλάδα στο χάρτη της υφηλίου».

Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ Γιάννης Βαρδαβάς επεσήμανε ότι «η 25η Μαρτίου 1821, κλείνει μέσα της ό,τι βαθύτατα ανθρώπινο και αιώνιο. Είναι γεμάτη υψηλούς συμβολισμούς και μηνύματα πίστης, ελπίδας και εθνικής ανάταξης. μηνύματα ελευθερίας, ανεξαρτησίας, αφύπνισης και κινητοποίησης της συλλογικής μας συνείδησης, αποδεικνύοντας ότι ο αγώνας και η ισχυρή θέληση ενός Έθνους κατέστησαν την Ελλάδα και της έδωσαν υπόσταση και θέση ανάμεσα στα ελεύθερα έθνη. Οι αξίες που μας κληροδότησαν οι γενιές των προγόνων μας, επιβάλλουν να αντιμετωπίζουμε τις σημερινές προκλήσεις με το ίδιο αίσθημα ιστορικής συνέχειας, γενναιότητας και θάρρους, Να αντλήσουμε διδάγματα, εμπειρίες και συμπεράσματα για το σήμερα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέες αξίες, σε ατομικό, συλλογικό και κοινωνικό επίπεδο και να παραδειγματιστούμε από το πνεύμα της θυσίας αυτών των ηρώων, αντλώντας δύναμη και πίστη από την αντρειοσύνη τους».

 

Στον 2ο Πανευρωπαϊκό Διάλογο για την Κρουαζιέρα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες, συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Μηνάς Παπαδάκης. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν η αειφορία και η πράσινη μετάβαση. Το λιμάνι του Ηρακλείου παρακολουθεί στενά τις διεθνείς τάσεις και είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο 2ος Πανευρωπαϊκός Διάλογο για την Κρουαζιέρα (2nd Pan-European Cruise Dialogue) ήταν η κατάληξη σε μια σειρά διαλόγων για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού κρουαζιέρας στην ΕΕ. Συμμετείχαν ομιλητές υψηλού επιπέδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Cruise Lines International Association, την Ευρωπαϊκή Ένωση Θαλάσσιων Λιμένων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς του τουρισμού κρουαζιέρας.

Ο 2ος Πανευρωπαϊκός Διάλογος Κρουαζιέρας περιλάμβανε πολλές κεντρικές ομιλίες και τέσσερις συνεδρίες πάνελ. Βασίστηκε στα αποτελέσματα προηγούμενων διαλόγων για κρουαζιέρες, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2015. Συζητήθηκαν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις του βιώσιμου τουρισμού κρουαζιέρας για τα επόμενα χρόνια. Εστίασε στο οικοσύστημα του τουρισμού κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, καθώς και των δομών διακυβέρνησής του. Στόχος η εξεύρεση ορθών πρακτικών που αξιοποιούν τις συνεργασίες των ενδιαφερομένων στον τουρισμό κρουαζιέρας και ενισχύουν τις κοινές προσπάθειες. Η συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών είναι υψίστης σημασίας για τον κλάδο της κρουαζιέρας.

Στη συζήτηση συμμετείχε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων που εκπροσωπούν εταιρείες κρουαζιέρας, τουριστικές αρχές, δήμους, λιμάνια, τουριστικούς πράκτορες και ευρωπαϊκούς φορείς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης συναντήθηκε και είχε εκτενή συζήτηση με την Πρόεδρο της CLIA Kelly Craighead, την Πρόεδρο της Medcruise Figen Ayan και τα Διευθυντικά Στελέχη του GSTC και της Royal Caribbean, Ιωάννη Παππά και Alessandro Carollo.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ Μηνάς Παπαδάκης είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε εκτενής συζήτηση για τις προοπτικές της Κρουαζιέρας στα Ελληνικά Λιμάνια, αναφορά στις προβλέψεις για την φετινή τουριστική σεζόν με αύξηση της Κρουαζιέρας στο Ηράκλειο για το 2022 και στην προστιθέμενη αξία που αυτή θα επιφέρει στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα τονίστηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μηνά Παπαδάκη, η συστηματική δουλειά που γίνεται από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και τον τρόπο που χειρίστηκε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αντιμετώπισε τις προκλήσεις της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι η έναρξη της κρουαζιέρας από τον Μάρτιο του 2022, σηματοδοτεί την αναβάθμιση του Τουρισμού στον παγκόσμιο χάρτη και ήδη μέσα στον Μάρτιο θα προσεγγίσουν στο λιμάνι του Ηρακλείου τα πρώτα κρουαζιερόπλοια, ενώ την Κυριακή 3 Απριλίου ξεκινάει η πρώτη κρουαζιέρα για το 2022 με home port το Ηράκλειο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία, τόσο οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Ηρακλείου, όσο και ο αριθμός των επιβατών τους το 2022 αναμένεται να σημειώσουν αύξηση άνω του 100% σε σχέση με το 2021.

Το Ηράκλειο περιμένει φέτος 240 δρομολόγια κρουαζιέρας, ενώ οι επιβάτες-επισκέπτες υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 240.000, όταν τα αντίστοιχα στοιχεία του 2021 ήταν 118 κρουαζιερόπλοια με σχεδόν 120.000 επιβάτες.

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας συνεχάρη τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μηνά Παπαδάκη και ανέφερε ότι «Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένας βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα. Ο διπλασιασμός κρουαζιερόπλοιων και επιβατών για το 2022 αποτελεί μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην Κρήτη από τους ταξιδιώτες αλλά και τις εταιρείες του κλάδου».

Ιδιαίτερη υπήρξε η δήλωση του Υπουργού Βασίλη Κικίλια ότι θα βρίσκεται δίπλα σε όλες τις προσπάθειες του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με την υπόσχεση ότι θα είναι παρών στην εκδήλωση που προγραμματίζει ο ΟΛΗ για την έναρξη της σεζόν.

ΕΝΑ ΣΥΝΘΕΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ


Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για την απονομή του Χρυσού Κλειδιού του Λιμένος Ηρακλείου, στον διακεκριμένο συμπολίτη μας Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Νίκο Μουρέλο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, στο ξενοδοχείο «Μέγαρον», παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του Βουλευτή κ. Μάξιμου Σενετάκη, του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού, της Προϊσταμένης του Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ελένης Κανάκη, εκπροσώπων των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΟΛΗ, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΗ και συγγενών του εξέχοντα συμπολίτη μας.

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του καλωσορίσματος ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης και στην οποία αναφέρθηκε στην προσφορά και στο κοινωνικό έργο του κ. Μουρέλου, τονίζοντας ότι μέσω των εικαστικών παρεμβάσεων αλλά κυρίως με γνώμονα τη διατήρηση της συλλογικής ιστορικής μνήμης, αναβάθμισε αισθητικά το κτίριο του Ψυγείου αναδεικνύοντας, την μυθική, την ιστορική αλλά και την αρχιτεκτονική του αξία αλλά και του περιβάλλοντα χώρου.

Στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μηνάς Παπαδάκης έκανε αναφορά στην ιστορικότητα του κτιρίου του Ψυγείου, το οποίο καθρεφτίζει τα χαρακτηριστικά της εποχής στην οποία δηµιουργήθηκε και την χρήση που στέγασε και που εδραιώθηκε στη μνήμη των πολιτών Ηρακλείου με την εμπορική του δραστηριότητα σε εξαγωγές φρούτων και λαχανικών όπου συντηρούσαν και διαφύλασσαν τα προϊόντα σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους. Η συνεισφορά του κτιρίου στην οικονομική ανάπτυξη και η σύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα αποτέλεσε και την ξεχωριστή του ταυτότητα αλλά και το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς παρέδωσε το κλειδί του Λιμένα Ηρακλείου στον κ. Μουρέλο, αναφέροντας ότι το κλειδί του Λιμένος Ηρακλείου, περικλείει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό και αποτελεί σύμβολο ανοιχτής καρδιάς και προσφοράς στο τιμώμενο πρόσωπο, ένδειξη εμπιστοσύνης, ανοιχτής αγκαλιάς, ανοιχτού μυαλού και είναι υποχρέωση όχι μόνο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου αλλά και άλλων τοπικών φορέων να αναγνωρίζει και να τιμά τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει.

Ο κ. Μουρέλος αφού ευχαρίστησε την Διοίκηση του ΟΛΗ και τους παρευρισκόμενους συμπολίτες μας, αναφέρθηκε στον σπουδαίο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο που απλώνεται ολόγυρα του κτιρίου του Ψυγείου, με τα Νεώρια και το φρούριο του Κούλε, αλλά και την παραδοσιακή αύρα του κτιρίου, όπου με τις εικαστικές του παρεμβάσεις έφερε το κτίριο να στέκεται στον ιστό της πόλης και να μετατρέπεται σε ένα όχημα που οξύνει τις αισθήσεις και επιτρέπει την διάχυση αρκετών συμβολισμών και συναισθημάτων. Ένα έργο που δεν λειτουργεί μόνο διακοσμητικά αλλά έργο με αναφορά στις έννοιες της ελευθερίας, της περιπλάνησης, της χαράς και της ενσυναίσθησης.


Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση υπενθυμίζονται από τους ισχυρούς συμβολισμούς του εθνικού μας συμβόλου, που ο Μουρέλος ως εθελοντής δημιουργός του έργου, φέρνει τους διαχρονικούς αγώνες για ελευθερία και την κατανίκηση του φόβου της δουλείας, να δένουν αρμονικά με τους συμβολισμούς του μύθου του Δαίδαλου και του Ικαρου, όπου ο Ικαρος οδηγείται ενσυνείδητα σε δοξασμένο θάνατο και καίγεται από την ίδια του την φλόγα για ελευθερία. Και πέραν από την ματαιοδοξία του εγωισμού, της αλαζονείας, της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων αλλά και του ενθουσιασμού της Νιότης του Ικαρου, τονίζεται ότι ο δειλός είναι άξιος της δουλείας ενώ ο τολμηρός μένει αδούλωτος στο φρόνημα και στη ζωή.

Ένα έργο μυθικό και ιστορικό που συντονίζεται με τον παρόν, τονίζοντας την αξία της ανθρώπινης ελευθερίας, της θυσίας, της προσφοράς με αναφορές σε Εθνικούς Ευεργέτες που υπηρέτησαν την ιστορία μας και στάθηκαν αγέρωχοι να κρατούν το ενωτικό μήνυμα που εκπέμπουν σε καιρούς απομόνωσης, όπως αυτή που διανύουμε. Αλλωστε αυτό σημαίνει πολιτισμός. Ένα ενωτικό μήνυμα που έρχεται ως παρηγορητικό και ενθαρρυντικό σε μια πόλη που δικαίως διατηρεί τον ιστορικό, εθνικό και πολιτιστικό της πλούτο.

«ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ»


Σεβασμιότατε,

Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, με βαθύτατο σεβασμό, σας απευθύνει τις εγκάρδιες συγχαρητήριες ευχές της για την ανάδειξή σας στο αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Η εκλογή σας σηματοδοτεί μια νέα εποχή πνευματικότητας, ποιότητας και κοινωνικής προσφοράς για την Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Κριθήκατε άξιος αξιών και με την βεβαιότητα ότι οι αρχές σας, που διέπνευσαν επί σειράς ετών το πολυεπίπεδο έργο σας, εγγυώνται εκ νέου μία απολύτως επιτυχημένη αρχιερατική θητεία.

Ο πνευματικός σας πλούτος, η ψυχική ευγένεια, η άοκνη δράση, η εκκλησιαστική και διοικητική σας εμπειρία αποτελούν εχέγγυα του σημαντικού ποιμαντορικού έργου που αναλαμβάνετε.

Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, στέκεται δίπλα σας αρωγός και συμπαραστάτης στην αρχιερατική σας θητεία, που έρχεται χρονικά σε μια καθ’ όλα δύσκολη και απαιτητική εποχή για τον τόπο μας και σας ευχόμαστε ολόψυχα Υγεία, Μακροημέρευση & Καλή Δύναμη στη διατέλεση των νέων σας καθηκόντων.

ΑΞΙΟΣ!!!

Με βαθύτατο σεβασμό και εκτίμηση

ΠΡΟΕΔΡΟΣ   IΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΒΑΣ

Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ                                                                                                                                                                                                              

Με τις δέουσες τιμές και με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων πραγματοποιήθηκε η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου.

Σε ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο που θα μετασχηματίσει το λιμάνι του Ηρακλείου σε ένα πράσινο Λιμάνι με τη δημιουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης πλοίων (Cold Ironing), είχε αναφορά η Ημερίδα, «ELECTRIPORT –Ευκαιρίες και Δυνατότητες σε Λιμενικές Εγκαταστάσεις και Παραλιμένιες Πόλεις», που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, στην συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου «Μέγαρον».

Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς με τον χαιρετισμό του άνοιξε τις εργασίες της Ημερίδας και ακολούθησαν οι διαδικτυακοί χαιρετισμοί από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, από τον ο Γ.Γ. Ναυτιλίας κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι τόνισαν την σημαντικότητα της Ημερίδας και έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στην Διοίκηση του ΟΛΗ για την πρωτοβουλία αυτή.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος επεσήμανε τα περιβαλλοντικά οφέλη από την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος Cold Ironing και τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται υποστηρικτής σε φορείς που φιλοδοξούν και έχουν στόχο την ολοκλήρωση περιβαλλοντικών διαδικασιών και προγραμμάτων. Την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου προς την Διοίκηση του ΟΛΗ επεσήμανε και ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιώργος Σισαμάκης.

Στην σημαντικότητα του έργου Cold Ironing για Λιμάνι του Ηρακλείου αναφέρθηκε στη συνέχεια το μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΗ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κ. Νικος Σηφάκης.

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης τόνισε τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που βιώνουν πολλά κράτη στον πλανήτη και επεσήμανε την ανάγκη για άμεση δράση που θα οδηγήσει στη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου , με τελικό στόχο τον απόλυτο μηδενισμό τους.

Η απάντηση των λιμένων στην κλιματική κρίση, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, είναι το Cold Ironing. Βασικά του πλεονεκτήματα είναι η σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η ελάττωση των επιπέδων θορύβου στο λιμάνι και στις γύρω περιοχές,η μείωση κόστους συντήρησης των κινητήρων, και η υψηλότερη άνεση στο πλοίο. Σημαντικά όμως είναι και τα προβλήματα καθώς και οι δυσκολίες, όπως το κόστος μετάβασης, η εξασφάλιση της απαιτούμενης ισχύος, η τιμολόγηγη της παρεχόμενης ενέργειας και η βιωσιμότητα της επένδυσης. Το timing όμως της υλοποίησης του εν θέματι έργου κρίνεται εξαιρετικό, λόγω της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που καθιστά την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Cold Ironing στο λιμάνι του Ηρακλείου βιώσιμη και τεχνικά εφικτή.

Σε μία σύντομη παρουσίαση του έργου ELECTRIPORT και των εταίρων του, Wartsila Greece SA, BMG Marine, Premium Consulting , MSI Hellas Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Αλέλιξις Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Project Manager του Electriport Δρ. Εμμανουήλ Νικολαΐδης, , αναφερόμενος στο έργο το οποίο είχε υποβληθεί τον Ιανουάριο του 2021 και εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» , με την ονομασία «Port Electrification –Alternative Maritime Power», και που περιλαμβάνει την εκπόνηση πλήρους σειράς μελετών ωρίμανσης και ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος Cold Ironing στο Λιμάνι του Ηρακλείου με παράλληλη διερεύνηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Θεσμικό Πλαίσιο για την μείωση των εκπομπών CΟ2 στο χώρο της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας , την ασφάλεια των Λιμενικών εγκαταστάσεων, το Cold Ironing ως ευκαιρία και δυνατότητα σε Λιμενικές Εγκαταστάσεις, ανέπτυξαν στις ομιλίες τους εκπρόσωποι της ΚΑΠΕ, της Wartsila Greece SA, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, της MSI και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στα αποτελέσματα που εξήχθησαν από την Ημερίδα και θα διαβιβαστούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε κατά την λήξη της ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μηνάς Παπαδάκης και τόνισε ότι <<η εγκατάσταση Cold Ironing θα αλλάξει το δραματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης μας και φιλοδοξούμε να είναι το λιμάνι του Ηρακλείου το πρώτο που θα αποκτήσει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στην Ελλάδα>>.

Page 1 of 15
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς