ΟΛΗ

ΟΛΗ (314)

Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, πραγματοποίησε Εκδήλωση-Ημερίδα την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Μέγαρον στο Ηράκλειο, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μελετών του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με κύρια σημεία παρουσίασης την ανάλυση της τάσης της κρουαζιέρας καθώς και την ανάλυση των ευκαιριών και προοπτικών βάσει του Κοινωνικού & Οικονομικού απολογισμού της Κρουαζιέρας στο Ηράκλειο.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης-Ημερίδας είχε ο Δημοσιογράφος κ. Κώστας Συλιγάρδος.

Χαιρετισμοί απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Ιωάννης Βαρδαβάς, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο οποίος εξήρε την συμβολή του Υπουργείου Ναυτιλίας στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κ. Μύρων Φλουρής, ο Βουλευτής Ηρακλείου και πρ. Υπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας Δήμου Ηρακλείου κ. Αγριμανάκης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του ΠΑΠΕΙ κ. Παντουβάκης Αγγελος, καθώς επίσης μέσω επιστολής απηύθυναν τους χαιρετισμούς τους ο Ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Τζομπάνης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδωνίων κ. Θεόδωρος Βώκος, η Γενική Διευθύντρια της έκθεσης Ποσειδωνίων κ. Αιμιλία Παπαχρήστου, ο Αερολιμενάρχης κ. Πλιάκας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, εκπρόσωποι Λιμενικών Ταμείων, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Οργανισμών, Φορέων του Τουρισμού, επιμελητηρίων, Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους δήλωσε κατά την εισήγησή του την σημαντικότητα της κρουαζιέρας διαχρονικά από την στιγμή της εμφάνισης του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στο κόσμο αλλά και της εμφάνισης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 1950 έως σήμερα, με το 2024 να αριθμεί 441 πλοία. Τόνισε το λιμάνι του Ηρακλείου πάει για ρεκόρ σε επίπεδο κρουαζιέρας με την φετινή σεζόν να έχει μία δυναμική προσεγγίσεων στα 270 κρουαζιερόπλοια και μέχρι τέλος του έτους να φτάσουν τα 430 και 450.000 επιβάτες. Ρεκόρ δεκαπενταετίας συγκριτικά δε με πέρυσι ήταν 253 προσεγγίσεις και 382.000 επιβάτες.

Στο ερώτημα είναι περισσότερα τα οφέλη της κρουαζιέρας ή τα προβλήματα; έρχονται να απαντήσουν τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου Πειραιώς τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με την κρουαζιέρα να αναδεικνύεται ως µία δυναμική δραστηριότητα στο λιμένα του Ηρακλείου, έχοντας προοπτικές να προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο στο ΑΕΠ της Κρήτης όσο και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για την τοπική οικονομία. Η µμελέτη αποτίμησε τις συνολικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρουαζιέρας στην οικονομία του Ηρακλείου και της ευρύτερης περιοχής, τα δε αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το σύνολο των πηγών που συνδέονται µε την δραστηριότητα κρουαζιέρας στο Ηράκλειο για ένα έτος.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Πάλλης ανέλυσε τα αποτελέσματα της έρευνας και τόνισε ότι η μελέτη είναι σε ένα βαθμό μοναδική, καθώς ένας σημαντικός αριθμός επιβατών συµµετείχαν στην έρευνα, πολύ μεγαλύτερος από παρόμοιες μελέτες που διεξήχθησαν σε άλλους λιμένες.

Στα €60,2 εκ. είναι η συνολική οικονομική επίπτωση της κρουαζιέρας στο Ηράκλειο και την ευρύτερη περιοχή την περίοδο Μάιος 2023 – Μάιος 2024. Η άμεση οικονομική επίπτωση της κρουαζιέρας διαμορφώθηκε στα €36,05 εκ. Η κρουαζιέρα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2023-2024 συντήρησε 521 θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Η µέση δαπάνη ανά επιβάτη κρουαζιέρας στην πόλη του Ηρακλείου διαμορφώθηκε στα €45,2. Οι δαπάνες για αγορές και µμεταφορές αποτελούν το 56,7% της δαπάνης κάθε επιβάτη. Το μέγεθος της δαπάνης είναι παρόμοιο µε την µέση δαπάνη σε άλλους λιμένες κρουαζιέρας (ports-ofcall). Η ποιοτική ανάλυση, (τα σχόλια αξιολόγησης του προορισμού καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι επιβάτες κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν το Ηράκλειο ), αναδεικνύει το γεγονός ότι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλουν στην σημαντική αύξηση των δαπανών επιβατών και µελών του πληρώματος. Ενδεικτικά αναφέρεται το γεγονός της μικρής παραμονής του πλοίου στον προορισμό καθώς και το ότι η συµµετοχή σε εκδρομές δεν αφήνει χρόνο για αγορές.

Το 47% των επιβατών κρουαζιέρας συµµμετείχε σε οργανωμένες εκδρομές, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία της τάξης των €7.678.732 εκ. Ορισμένες εταιρείες κρουαζιέρας περιλαμβάνουν το κόστος των εκδρομών στην τιμή του εισιτηρίου κρουαζιέρας, και απορροφούν ένα σημαντικό τμήμα της προστιθέμενης αξίας. Το γεγονός αυτό έχει συνυπολογισθεί για την εξαγωγή των τελικών αποτελεσμάτων της μελέτης και την εκτίμηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων. Τα µέλη του πληρώματος ξοδεύουν σημαντικό ποσό, καθώς κάθε µέλος δαπανά κατά µέσο όρο €182,95. Μόνο το 20% των µελών του πληρώματος αποβιβάζεται στον προορισμό το δε 53% των δαπανών των µελών του πληρώματος αφορά αγορές σε καταστήματα

Σχετικά με τα ποιοτικά οφέλη της κρουαζιέρας, το Ηράκλειο ως προορισμός επωφελείται σημαντικά από το φαινόμενο γνωστό ως «Word of mouth», µε τους επιβάτες κρουαζιέρας να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της πόλης. Το 72% των επιβατών θα προτείνει σε φίλους και συγγενείς το Ηράκλειο ως προορισμό διακοπών. Το 29,1% των επιβατών θα επιστρέψει για διακοπές στο Ηράκλειο.

Όσον αφορά την Αξιολόγηση του Προορισμού, σύμφωνα µε τα ευρήματα της μελέτης το Ηράκλειο διαθέτει τις δομικές εκείνες παραμέτρους που επιτρέπουν την θετική αξιολόγησή της από τους επιβάτες κρουαζιέρας. Η φιλικότητα των ανθρώπων, το αίσθημά ασφάλειας και η καθαριότητα ήταν από τις παραμέτρους που αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα θετικά από τους επιβάτες κρουαζιέρας. Ωστόσο η έλλειψη σημείων τουριστικής πληροφόρησης και η καθαριότητα ήταν αυτά που έτυχαν αρνητικής κριτικής. Υπάρχει όμως αξιοσημείωτο περιθώριο για βελτίωση σε συγκεκριμένα πεδία ώστε να μεγιστοποιηθεί η θετική αξιολόγηση του προορισμού και να δημιουργηθούν πρόσθετες ροές επιβατών που θα θέλουν να επισκεφθούν το Ηράκλειο.

Αναλύοντας τις επιλογές τόσο των επιβατών όσο και των εταιρειών, περισσότερο από 87% των επιβατών κρουαζιέρας επιλέγουν την κρουαζιέρα με βασική πηγή των επιβατών που επισκέπτονται το Ηράκλειο να είναι οι Η.Π.Α. (45,8% του δείγματος). Το 60,6% του δείγματος ήταν ηλικιωμένοι (άνω των 60 ετών), το δε 80,8% των επιβατών κρουαζιέρας επισκέπτονται το Ηράκλειο για πρώτη φορά. Υπάρχει συνεπώς περιθώριο για τη διαμόρφωση στρατηγικής & μάρκετινγκ για την προσέλκυση επιβατών και από άλλες χώρες καθώς και για την προσέλκυση επιβατών νεότερων ηλικιών.

Η εποχικότητα της κρουαζιέρας στο Ηράκλειο δεν είναι επικεντρωμένη σε συγκεκριμένη περίοδο. Ο προορισμός έχει κίνηση κρουαζιέρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, µε την πλειονότητα των προσεγγίσεων να πραγματοποιείται τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Το επόμενο συμπέρασμα είναι ότι ο βαθμός ικανοποίησης των τουριστών από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του Ηρακλείου επηρεάζουν θετικά μια μελλοντική επίσκεψη Από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας, είναι η ικανοποίηση των επιβατών κρουαζιέρας, όπως αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι το 90,1% των επιβατών να δηλώνουν ότι μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν είναι εξαιρετικά έως αρκετά πιθανό να συστήσουν το Ηράκλειο ως προορισμό τουριστικής επίσκεψης. Τέλος, προέκυψε ότι η εντύπωση που είχε ο επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου πριν επισκεφθεί τον προορισμό Ηράκλειο, δεν επηρέασε αρνητικά την συνολική του εικόνα μετά την επίσκεψή του. Κάτι το οποίο φαίνεται και στον μεγάλο βαθμό ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Συμπερασματικά, η πόλη θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θετική αντίληψη των επιβατών κρουαζιέρας για τον προορισμό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία είναι πρόθυμη να προτείνει τον προορισμό σε φίλους και συγγενείς για µμελλοντική επίσκεψη. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει µια θετική ροή επισκεπτών στην πόλη και θα αυξήσει περαιτέρω τον τουριστικό οικονομικό αντίκτυπο του τουρισμού στην πόλη. Πολλοί επιβάτες πρότειναν µμεγαλύτερης διάρκεια παραμονή του κρουαζιερόπλοιου στο λιμένα και την πόλη καθώς δεν είχαν την ευκαιρία (περιορισμένος χρόνος) να εξερευνήσουν καλύτερα την πόλη και το τουριστικό προϊόν που προσφέρει. Καθώς µια αύξηση της παραμονής των πλοίων αλλά και ο επανασχεδιασμός των εκδρομών θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες επιβατών και πληρωμάτων, προτείνεται η συστηματική συνεργασία του λιμένα και των εκπροσώπων του προορισμού µε τις εταιρείες κρουαζιέρας. Προτείνεται η συνεργασία µε τους φορείς εκμετάλλευσης των αρχαιολογικών και τουριστικών αξιοθέατων του Ηρακλείου καθώς πολλοί επιβάτες επεσήμαναν ότι υπήρχε µεγάλη συγκέντρωση επισκεπτών. Απαιτείται συνεργασία µε τους φορείς της πόλης για την δημιουργία πληροφοριακών πινακίδων και εντύπων για τους επιβάτες και τα µέλη πληρώματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συζήτησαν στην συνέχεια σε τράπεζα ομιλιών ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος κ. Βασίλειος Μάμαλης, η κ. Μαρία Δεληγιάννη εκπρόσωπος της CLIA, κ. Θεοδώρα Ρίγα, Γενική Εμπορική Διευθύντρια και Διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΟΛΘ Α.Ε., Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της MedCruise, ο κ. Γεώργιος Βαγγέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Θάνος Πάλλης, Καθηγητής Ναυτιλιακής-Λιμενικής Οικονομικής και Πολιτικής, του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τόνισαν ότι τα ευρήματα των ερευνών επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη συμβολή της βιομηχανίας κρουαζιέρας στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως, αποκαλύπτουν ότι η κρουαζιέρα «ξέρει» να αντιστέκεται στις κάθε είδους κρίσεις. Όμως έγινε σαφές ότι πρέπει άμεσα όλοι οι φορείς της πόλης του Ηρακλείου να ασχοληθούν με το τουριστικό προϊόν κρουαζιέρα, γιατί αυτό σημαίνει πως είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό για επενδυτικές προσπάθειες, για νέες θέσεις εργασίας, για να αναπτυχθεί στη πόλη μας ραγδαία τα επόμενα χρόνια, ένας ακόμα πόλος έλξης επισκεπτών.

Για την μετεξέλιξη της κρουαζιέρας σε πρωταγωνιστικό στοιχείο του ελληνικού τουρισμού πήραν μέρος και κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις τάσεις της κρουαζιέρας και τη δυναμική που έχει το Ηράκλειο στον τομέα αυτό, σημαντικοί εκπρόσωποι της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας της κρουαζιέρας,

Στο πλαίσιο Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε την 29 Ιουνίου 2024 εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός του βυθού του Ενετικού λιμένα Ηρακλείου, υπό τη συνδιοργάνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε. και την ενεργό συμμετοχή ευαισθητοποιημένων προσοντούχων δυτών, αλλά και πληθώρας Φορέων, Συλλόγων και επιτηδευματιών που εμπλέκονται στο υφιστάμενο Δίκτυο που έχει αναπτυχθεί με γνώμονα την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Ολοκληρώθηκε η κορυφαία διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2024» στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, αναδεικνύοντας την δυναμική της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και ναυτιλίας.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου συμμετείχε στη ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2024, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει την Διεθνή Έκθεση, την οποία υποδέχθηκαν φορείς της ναυτιλίας αλλά και όλοι οι σχετιζόμενοι με τον κλάδο φορείς, ρυθμιστικές αρχές, υπουργοί, παγκόσμιοι αναλυτές και ακαδημαϊκοί.

Η Πράσινη μετάβαση, η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, οι γεωπολιτικές εντάσεις, ήταν από τα βασικά θέματα συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα φετινά Ποσειδώνια, τα οποία ολοκληρώθηκαν με ρεκόρ συμμετοχής.

Η δυναμική συμμετοχή του ΟΛΗ ενισχύθηκε από την ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μηνά Παπαδάκη κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης της ΕΛΙΜΕ «Λιμάνια : Ασφάλεια, Τεχνολογία και Περιβάλλον»

Αναφερόμενος ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στην κλιματική αλλαγή τόνισε την ενεργειακή στροφή προς το Υδρογόνο όπου ο ρόλος του είναι καθοριστικός με πολλαπλές δυνητικές χρήσεις αλλά και με περιορισμούς.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε ότι από το 1932 το Υδρογόνο χρησιμοποιήθηκε σε μεταφορές και συγκεκριμένα σε αερόπλοιο εκτελώντας 10 πτήσεις, συνδέοντας την τότε Γερμανία με ΗΠΑ έως το 1937, όπου στη συνέχεια πάγωσε λόγω ατυχήματος.

Όμως οι συνθήκες και οι τεχνολογίες από τότε έχουν αλλάξει, ζούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση στην εποχή της απανθρακοποίησης, την νέα εποχή του υδρογόνου των εναλλακτικών καυσίμων με παραγωγή ενέργειας από ήπιες μορφές. Σε αυτό το νέο περιβάλλον τα λιμάνια καλούνται να μετασχηματιστούν από χώρους διαχείρισης επιβατών και εμπορευμάτων σε χώρους παραγωγής και αποθήκευσης και διακίνησης ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων και εδώ έρχεται το υδρογόνο να παίξει σημαντικό ρόλο στη ναυτιλία όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες. Αναφέρεται ότι μέχρι το 2030 η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χρειαστεί περίπου 20 μεγατόνους εκ των οποίων οι 10 μεγατόνοι θα προέρθουν από Αφρική, Μέση Ανατολή και Βραζιλία.

Μέσα από την Ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα, προκλήσεις και προοπτικές που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως ποιος θα είναι ο τρόπος διάσπασης του υδρογόνου (διαδικασία ηλεκτρόλυσης), ο τρόπος μεταφοράς του, αγωγοί ή καράβια και σε αυτό το σημείο τονίζεται η στρατηγική θέση της Ελλάδος και ο κομβικός ρόλος των λιμανιών.

Ένα άλλο θέμα αφορά το κόστος Υδρογόνου το οποίο αναμένεται αρκετά υψηλό αλλά και οι υποδομές με την δημιουργία δικτύων διακίνησης και σταθμών ανεφοδιασμού καθώς επίσης και το ρυθμιστικό πλαίσιο με την καθιέρωση κανόνων που καθορίζουν την χρήση του. Παράλληλα η χωροταξία των λιμανιών που είναι κοντά στον αστικό ιστό αποτελεί ένα άλλο ζήτημα για την δημιουργία εγκαταστάσεων.

Ένα άλλο ζήτημα που εγείρεται είναι ο ρόλος των λιμανιών. Θα αγοράζουν τα λιμάνια υδρογόνο ή θα παράγουν αυτό αποτελεί ένα άλλο μεγάλο θέμα όπως επίσης σημαντικό θέμα αποτελεί και η χρηματοδότηση αλλά και η διευθέτηση εκπαιδευμένου προσωπικού με δεξιότητες και ικανότητες.

H παρουσίαση του Υδρογόνου ως εναλλακτικό καύσιμο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη στην φετινή έκθεση των Ποσειδωνίων, αντικατοπτρίζει το μέγεθος των προκλήσεων για τη μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία αλλά και τις δυσκολίες πρόσβασης σε αυτήν.

 

Πολυμελής αντιπροσωπεία, της αδελφοποιημένης πόλης της Κίνας Ningbo με την πόλη του Ηρακλείου, επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε., με σκοπό την προσπάθεια ενδυνάμωσης των σχέσεων της πόλης-λιμάνι Ningbo με το λιμάνι του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα υψηλόβαθμη κυβερνητική αποστολή έξι ατόμων στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Ηρακλείου με την αδελφοποιημένη πόλη της Κίνας Ningbo επισκέφτηκε την Δευτέρα 20-05-2024 το Ηράκλειο και τον Δήμο Ηρακλείου και στη συνέχεια τα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου όπου είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη.

Σκοπός της επίσκεψης της Κινεζικής αντιπροσωπείας μεταξύ άλλων ήταν η διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας μεταξύ των δύο λιμανιών, η ανάπτυξη θεμάτων κρουαζιέρας, συνδυασμένων μεταφορών, ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς και προώθηση της τοπικής συνεργασίας στο εμπόριο, στην ναυπηγική και στην λιμενική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, μετά το θερμό καλωσόρισμα στο οποίο αναφέρθηκε στις κοινές αξίες και αρχές, στους ιστορικούς δεσμούς λόγω των δύο μεγάλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν Ελλάδα και Κίνα καθώς και στην κοινή παράδοση θερμής φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τις δύο χώρες, ανέπτυξε σε παρουσίασή του τις πολλαπλές δραστηριότητες του λιμένος Ηρακλείου, προσφέροντας σημαντικά στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες αφορούν την ακτοπλοΐα, τους τομείς σκαφών αναψυχής, ταχυπλόων σκαφών, κρουαζιερόπλοιων, την αλιεία, τον εμπορικό τομέα, αποτελώντας παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας. Ως πολυθεματικό λιμάνι, τόνισε ότι εκτός από την γεωστρατηγική θέση που κατέχει το λιμάνι Ηρακλείου στη λεκάνη της Μεσογείου, σήμερα βρίσκεται σε τροχιά μετασχηματισμού σταθερά προσανατολισμένο στον πράσινο μετασχηματισμό για να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της ενεργειακής υποστήριξης της εμπορικής και επιβατικής κίνησης και των πλωτών μέσων πάντα με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον.

Οι εκπρόσωποι τη κινέζικης αποστολής αναφέρθηκαν ότι το λιμάνι του Νινγκμπό είναι ένα σύγχρονο λιμάνι πολλαπλών χρήσεων ασχολείται κυρίως με τον εμπορικό τομέα, το οικονομικό εμπόριο με διακίνηση φορτίου που υπερβαίνει τους 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως, τις πρώτες ύλες και μεταποιημένα προϊόντα. Για 6η συνεχόμενη χρονιά ο λιμάνι Νινγκμπό είναι το 3ο λιμάνι στα containers.

Ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία γέφυρας συνεργασίας με το λιμάνι του Ηρακλείου στον εμπορικό και επιβατικό τομέα. Ηδη το λιμάνι του Νινγκμπό έχει οικονομικές συναλλαγές με πάνω από 560 λιμάνια από περισσότερες από 90 χώρες και περιοχές του κόσμου.

Οι αντιπρόσωποι της Κίνας, ευχαρίστησαν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη για την θερμή υποδοχή, την φιλοξενία, περιέγραψαν τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας αδελφικές και η συνάντηση έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων εν μέσω θερμών ευχαριστιών και με την υπόσχεση για διαχρονική φιλία μεταξύ των δύο χωρών.,

Την Κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την κ. Xu Yanan και με υπεύθυνο τον κ. Μaikle xia , Πρόεδρο και επικεφαλής του Liaison Officer του Γραφείου Διασύνδεσης του Ningbo για την Ελλάδα, και της Ένωση Επενδυτών Κίνας - Ελλάδας, συνόδευσαν η κ. Xu Yanan , Vice Chairwoman, Standing Committee of Ningbo Municipal People’s Congress, o κ. Fu Jianlin, Executive Deputy Director-General, Organization Department of CPC Ningbo Municipal Committee, ο κ. Cen Jianchong Secretary-General & Director-General of Research Office, Standing Committee of Ningbo Municipal People’s Congress, η κ. Wang Anjing Secretary-General & Director-General of Social Development Committee, Standing Committee of Ningbo Municipal People’s Congress, o κ. Lin Huichuan Division Director, Ningbo Municipal Bureau of Commerce και η κ. Li Shuying Division Director Foreign Affairs Office of Ningbo Municipal Government. Επίσης την κινεζική αντιπροσωπεία συνόδευε ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου τομέα τουρισμού κ. Γεώργιος Αγριμανάκης .

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο χώρες συνεχίζουν να αναβαθμίζουν τη σχέση τους αποβλέποντας στην ανάπτυξη μας σταθερά εξελισσόμενης αμοιβαία επωφελούς και πολυεπίπεδης συνεργασίας όπως στον τομέα της ναυτιλίας, της καινοτομίας, της υψηλής τεχνολογίας και της πράσινης ανάπτυξης

Με 30% αύξηση στην επιβατική κίνηση στο α’ τετράμηνο 2024 και τρία κρουαζιερόπλοια την 30/04/2024, αποχαιρέτησε ο Απρίλιος το λιμάνι Ηρακλείου.

Σε μία λαμπρή βραδιά, σε κεντρικό ξενοδοχείο, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη, απονεμήθηκαν την Δευτέρα 15/4/2024 τα Βραβεία Tourism Awards 2024, με τη συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων, επιχειρηματιών του κλάδου του Τουρισμού και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων.

Τα βραβεία - θεσμός του κλάδου μπήκαν δυναμικά στη δεύτερη δεκαετία τους βάζοντας στο επίκεντρο την Ελληνικότητα και τη Βιωσιμότητα και επιβράβευσαν τους πρωτοπόρους και καινοτόμους του ελληνικού τουρισμού και του επιχειρείν του κλάδου.

Ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες, Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου βραβεύτηκε με το ασημένιο βραβείο, στην κατηγορία Συνεργατικότητα Δημιουργία και Ενίσχυση της συνεργατικότητας φορέων και επιχειρήσεων, με τον τίτλο υποψηφιότητας (Heraklion Port Local Μarket «Εκθετήριο-πωλητήριο τοπικών προϊόντων στον σταθμό Κρουαζιέρας Λιμένα Ηρακλείου».

Τις υποψηφιότητες στις συνολικά 10 κατηγορίες των βραβείων αξιολόγησε κριτική επιτροπή απαρτιζόμενη από πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες του κλάδου, καθώς και επαγγελματίες των επιμέρους τομέων αξιολόγησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης με αφορμή την ίδια την βράβευση από τον κορυφαίο θεσμό της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το γεγονός πως πέραν της μέγιστης σημαντικής αναγνώρισης της δουλειάς του ΟΛΗ για την τουριστική ανάπτυξη, αναδείχθηκε μέσα στην καρδιά του κόσμου του τουρισμού για μία ακόμη φορά.

Τα Tourism Awards 2024 διοργάνωσε η Boussias Events, και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Αλλο ένα ακόμα βραβείο απενεμήθη στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου την Τρίτη 16 Απριλίου στο 9ο Συνέδριο Our Ocean στην Αθήνα όπου τέσσερα λιμάνια βραβεύτηκαν για την συνεισφορά τους στο «Mission Ocean” . Τα λιμάνια της Αμβέρσας-Μπριζ, της Ραβέννας, του Ηρακλείου και του Γαλαταπορτ αναδείχθηκαν νικητές ως αναγνώριση της συμβολής τους στην αποστολή της ΕΕ «Αποκαταστήστε τον Ωκεανό μας και Waters μέχρι το 2030.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε συνεργασία με την BlueMissionMed, τη συντονιστική δράση υποστήριξης του Mission Mediterranean Lighthouse.

Στην κατηγορία Οικολογική Συνείδηση και Προσωπικότητα το Λιμάνι του Ηρακλείου απέσπασε το βραβείο για την αφοσίωσή του στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο, δήλωσε ότι ο ΟΛΗ με τις οραματικές του στρατηγικές υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση με δράσεις που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός πράσινου λιμανιού και ενεργειακού κόμβου και με έμφαση σε πρωτοβουλίες βιώσιμης κινητικότητας. Συνδέοντας τους ανθρώπους και τους τόπους με τις απαραίτητες λύσεις και γνώσεις, το Λιμάνι του Ηρακλείου συνεχίζει να αναπτύσσει και να προωθεί δράσεις και καινοτόμες λύσεις για την κλιματική αλλαγή με εναλλακτικές πρακτικές για την πρόληψη της ρύπανσης με απώτερο στόχο την μετάβαση για ένα φιλικό πράσινο ενεργειακό λιμάνι.

Τα βραβεία έρχονται σε μια εποχή που η υποστήριξη και η αναγνώριση της Mission Ocean και των στόχων της αυξάνεται παντού με όλο και περισσότερο ενδιαφερόμενους να υποστηρίζουν και να μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές για την αποκατάσταση των ωκεανών και των θαλασσών .

Την Πέμπτη 4 Απριλίου και την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, κατέπλευσαν στο Λιμάνι του Ηρακλείου το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Celestyal Discovery, της εταιρείας Celectyal Cruises, με 1.263 επιβάτες εκ των οποίων οι περισσότεροι Αμερικάνοι και την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 2, της εταιρίας ΤUI Cruises , με χωρητικότητα 3000 επιβάτες και 1000 άτομα πλήρωμα.
 άφιξη των κρουαζιερόπλοιων απεικονίζει τη μακροχρόνια και σταθερή σχέση, την θερμή συνεργασία και την εμπιστοσύνη των μεγάλων εταιρειών της Celestyal Cruises και της ΤUI Cruises , δίνοντας για άλλη μια φορά στο Λιμάνι του Ηρακλείου την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ. Ιωάννης Βαρδαβάς στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής επίσκεψης, μετέβη και στα δύο κρουαζιερόπλοια συνοδευόμενος από τον Λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου κ. Νικόλαο Τσομπάνη από την Υπεύθυνη του Τομέα Κρουαζιέρας του ΟΛΗ κ. Κυριακή Καμπανά και από την Ειδική Σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Ελένη Τσαντηράκη.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, επισκέφτηκαν το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Discovery, όπου τους υποδέχθηκε ο Καπετάνιος κ. Γιακουμάτος Παναγιώτης και ο Ναυτιλιακός Πράκτορας κ. Κατσαβούνης Κωνσταντίνος. Στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής επίσκεψης ανταλλαγής πλακετών ο Καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΟΛΗ κ. Ιωάννη Βραδαβά επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι πολύ σημαντική τόσο για τη τοπική, όσο και για την εθνική οικονομία, αναφέροντας ότι το Celestyal Discovery είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζει το Λιμάνι του Ηρακλείου, προερχόμενο από την Ρόδο και με επόμενο προορισμό το λιμάνι της Σαντορίνης και μέχρι τέλος του Οκτωβρίου θα προσεγγίζει το Λιμάνι του Ηρακλείου κάθε Πέμπτη και Κυριακή. Μάλιστα από την ίδια εταιρεία προσεγγίζει κάθε Τρίτη και το πλοίο Celestyal Journey.

Εκτενής υπήρξε και η συζήτηση θεμάτων κρουαζιέρας κατά την επίσκεψη του Προέδρου του ΟΛΗ κ. Ιωάννη Βαρδαβά την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 2, ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια της εταιρείας TUI Cruises και με πρώτη του επίσκεψη το Λιμάνι του Ηρακλείου. Η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Main Chiff 2 σηματοδοτεί και την έναρξη του Home Port στο Λιμάνι του Ηρακλείου για το 2024 το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.

Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Βαρδαβάς αφού αρχικά ευχαρίστησε τον Καπετάνιο του κρουαζιερόπλοιου κ. Γεώργιο Δήμου, προχώρησε στη συζήτηση θεμάτων σχετικών με το τομέα της κρουαζιέρας επισημαίνοντας ότι το 2024 θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά για το λιμάνι του Ηρακλείου από άποψη επισκεψιμότητας των κρουαζιεροπλοίων.

Επισημαίνεται ότι από τον Ιανουάριο έως σήμερα έχουν καταφτάσει στο Λιμάνι του Ηρακλείου 14 κρουαζιερόπλοια με σύνολο επιβατών πάνω από 15.000, ενώ την ίδια περίοδο του 2023 τα κρουαζιερόπλοια που είχαν καταπλεύσει στο Λιμάνι του Ηρακλείου ήταν 7 με 7.444 επιβάτες, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και αποτυπώνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει χτίσει ο προορισμός με τον κλάδο της κρουαζιέρας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς αντάλλαξε αναμνηστική πλακέτα με τον Καπετάνιο του κρουαζιερόπλοιου, δηλώνοντας ότι η αναβάθμιση του επιπέδου υπηρεσιών και η ανάδειξη του Λιμένος Ηρακλείου σε Home Port αποτελεί την απόδειξη ότι το Λιμάνι του Ηρακλείου βρίσκεται δυναμικά στο χάρτη της κρουαζιέρας.

 

Αρκετά αισιόδοξες παραμένουν οι προοπτικές για την πορεία της κρουαζιέρας για την φετινή σεζόν του 2024, όπως φαίνεται από τα έως τώρα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2024 που απεικονίζουν ένα δυναμικό ξεκίνημα κρουαζιέρας.

Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2024, κατέφτασαν στο Λιμάνι του Ηρακλείου 11 κρουαζιερόπλοια με σύνολο επιβατών 11.849 ενώ την ίδια περίοδο του 2023 τα κρουαζιερόπλοια που είχαν καταπλεύσει στο Λιμάνι του Ηρακλείου ήταν 7 με 7.444 επιβάτες. Σημειώνεται συνεπώς ένα ποσοστό αύξησης στα κρουαζιερόπλοια για το 2024 στο 57,14% και στους επιβάτες 59,18% έναντι του 2023.

Στις εθνικότητες των παραπάνω αφίξεων του πρώτου τριμήνου του 2024 προηγείται η Αμερική και στη συνέχεια η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Αυστραλία και τέλος η Ιρλανδία.

Με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων μέχρι τέλος του 2024 δηλώνουν ανοδική πορεία, με τις εταιρείες κρουαζιέρας να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Λιμάνι του Ηρακλείου για το 2024.

Η Διοίκηση του ΟΛΗ, προσηλωμένη στη συνεχή αναβάθμιση του φάσματος και της ποιότητας των υπηρεσιών επενδύει συνεχώς σε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις εταιρείες κρουαζιέρας και παράλληλα λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και καινοτομίες ώστε το Λιμάνι του Ηρακλείου να συνεχίσει να αποτελεί έναν σημαντικό και αξιόπιστο προορισμό κρουαζιέρας

Η διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αποτελεί ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας.

Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την απαρχή της ένδοξης Επανάστασης του 1821 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού από την Ελλάδα και γιορτάζεται από τους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες με υπερηφάνεια και τιμή.

Η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στέλνει το δικό της μήνυμα για να τιμήσει τη μνήμη, των γενναίων αγωνιστών του ‘21 που σήκωσαν με σθένος και αυταπάρνηση το λάβαρο της Επανάστασης.

Στον επετειακό του λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης δήλωσε «Τιμούμε τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά, τιμούμε την προσφορά όλων των προγόνων μας που υπηρέτησαν την πατρίδα μας και έδωσαν τον υπέρτατο αγώνα για την ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία. Η θυσία των ηρώων του ’21 μας στέλνει μήνυμα για ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη, πάντα επίκαιρο και ισχυρό́, γραμμένο με το αίμα όλων αυτών, που έδωσαν τη ζωή τους για ένα όνειρο αξιοπρέπειας και ελευθερίας σε μια Ελλάδα κυρίαρχη, ανεξάρτητη. Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά που ζύμωσαν το αθάνατο κρασί του ΄21 να εξακολουθούν να ζωντανεύουν την πίστη, την περηφάνια και την εθνική μας αυτοπεποίθηση και να εμπνέουν και να καθοδηγούν τα βήματά για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες»

Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς δήλωσε ότι «Ο Ιερός αγώνας των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αποτελεί κορυφαία πράξη γενναιότητας και αυτοθυσίας. Ένας λαός που με πενιχρά μέσα έδωσε τον Αγώνα του από στεριά και θάλασσα. Σε αυτό το ξεσηκωμό τα νησιά μας πρωτοστάτησαν με την ναυτοσύνη τους και με την υπεροχή των Ελλήνων καπεταναίων κατόρθωσαν κάτι το αδιανόητο απέναντι σε μία πολύχρονη Οθωμανική αυτοκρατορία. Την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Εμείς λοιπόν οι απόγονοι αυτών των λαμπρών προσωπικοτήτων καλούμαστε να γίνουμε οι άξιοι κληρονόμοι και θεματοφύλακες της ελευθερίας που μας παρέδωσαν!!»

Χρόνια πολλά Ελλάδα !!

Χρόνια πολλά Ελληνίδες, Έλληνες!!!

Στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού μαθητές του Φροντιστηρίου «Διακρότημα» επισκέφτηκαν το Σάββατο 16 Μαρτίου τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Ο ΟΛΗ άνοιξε για πολλοστή φορά τις πύλες σύνδεσής του με την εκπαιδευτική κοινότητα και υποδέθηκε μία ομάδα 20 μαθητών δεκαέξι έως δεκαοκτώ ετών, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους.

Το πρωινό ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των παιδιών και των συνοδών καθηγητών στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΟΛΗ όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς, ο Διευθυντής Λιμενικών Υπηρεσιών του ΟΛΗ κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης, η Υπεύθυνη Κρουαζιέρας κ. Κυριακή Καμπανά και η Ειδική Σύμβουλος κ. Ελένη Τσαντηράκη.

Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό τόσο ο Πρόεδρος κ. Βαρδαβάς όσο και ο Διευθυντής Λιμενικών Υπηρεσιών κ. Φραγκάκης προέβησαν σε μια γενική παρουσίαση των Λιμενικών Υπηρεσιών και δραστηριοτήτων καθώς και σε αναφορά για την εξελικτική πορεία του Οργανισμού τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι αξίες της συνεργατικότητας, της τόλμης και της προσπάθειας ενισχύουν την επίτευξη του επιθυμητού στόχου.

Παράλληλα συζήτησαν θέματα σχετικά με την επιλογή επαγγέλματος αλλά και δεξιότητες και προσόντα που θεωρούν οι μαθητές σημαντικά για επαγγελματικούς χώρους σχετικού ενδιαφέροντος.

Η ημέρα συνεχίστηκε στα διάφορα τμήματα-υπηρεσίες με πρώτο σταθμό τους γερανούς με ενημέρωση για τις φορτοεκφορτώσεις και τις διαφοροποιήσεις γερανών ανάλογα με τα φορτία, αλλά και για τις διάφορες διαδικασίες και ελέγχους που ακολουθούνται για την ασφάλεια και υγεία των χειριστών.

Η Υπεύθυνη κρουαζιέρας κ. Κυριακή Καμπανά, ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους άφιξης και αναχώρησης των επιβατών-επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων, έκανε αναφορά στις διάφορες ειδικότητες προσωπικού και τόνισε πώς η εξειδικευμένη κατάρτιση του προσωπικού προσφέρει αρκετές προοπτικές στο τομέα της κρουαζιέρας που αποτελεί έναν μεγάλο οικονομικό αναπτυξιακό παράγοντα του νησιού μας.

Εκτενή ήταν η παρουσίαση των υπηρεσιών από τον Διοικητή του 3ου Πυροσβεστικού Σώματος κ. Χαρτούδη, που μετά το καλωσόρισμα προέβη σε μια πλήρη ανάλυση των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του κλάδο και ενημέρωσε για τα σχέδια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχημάτων ή διαρροών. Μέσα από την βιωματική προσέγγιση (με επίδειξη σβησίματος πυρκαγιάς πλοίου ή οποιουδήποτε πλεούμενου, με διοχέτευση και εκτόξευση νερού από το Πυροσβεστικό Σκάφος), οι μαθητές κατανόησαν τις δυσκολίες και τους κινδύνους αλλά και τη σημαντικότατη και σπουδαία προσφορά στο κοινωνικό σύνολο σε θέματα και ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου ήταν η τελευταία επίσκεψη όπου ο Ανθυποπλοίαρχος ΛΣ κ. Γεώργιος Μπαλούκος, η Ανθυπασπιστής ΛΣ κ. Αννα-Μαρία Καραμπίνη και η Επικελευστής ΛΣ κ. Αμαλία Μπαλτσάκη, υποδέχθηκαν στην αίθουσα ομιλιών του ΚΛΗ τους μαθητές όπου μέσα από την ομιλία-παρουσίαση και με σχετική προβολή videos έγινε η ενημέρωση όλων των λιμενικών σχολών, τμημάτων και υπηρεσιών η οποία έδωσε στα παιδιά αφορμές προβληματισμού για τη διαμόρφωση των μελλοντικών αποφάσεων για τις σπουδές τους. Στη συνέχεια διά ζώσης είδαν τα όργανα και τη λειτουργία του Λιμενικού σκάφους, τον σκοπό αλλά και τους κινδύνους στις διάφορες αποστολές με μοναδικό σκοπό την διαφύλαξη και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν πολύ εποικοδομητική την επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου γιατί εκτός από τον επιμορφωτικό χαρακτήρα και τη μοναδική εμπειρία, είδαν, άκουσαν και έμαθαν από κοντά ειδικότητες, υπηρεσίες και τμήματα του Λιμένος Ηρακλείου που μπορούν να τους εμπνεύσουν για να επιλέξουν ένα κλάδο σπουδών στο μέλλον και να ακολουθήσουν επαγγελματικές διαδρομές που ίσως να μην είχαν σκεφτεί πριν.

Page 1 of 23
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 33 Πειραιάς, Τ.Κ. 18535