ΟΛΗ

ΟΛΗ (267)

Σε ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο που αφορά τα σχέδια ηλεκτροδότησης πλοίων που θα μετασχηματίσει το λιμάνι του Ηρακλείου σε ένα πράσινο Λιμάνι με τη δημιουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης πλοίων (Cold Ironing), είχε αναφορά η Ημερίδα, «ELECTRIPORT –Ευκαιρίες και Δυνατότητες σε Λιμενικές Εγκαταστάσεις και Παραλιμένιες Πόλεις», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Athens Marriott Hotel. Το έργο χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό χρηματοδότησης CEF 2020 με στόχο την λεπτομερή ανάλυση των ενεργειακών αναγκών και ολοκληρώνει τις Μελέτες του παραδίδοντας τα αποτελέσματά εντός των επόμενων τριών μηνών.

Πρόκειται για ένα έργο που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλοίων με υψηλές ενεργειακές ανάγκες όπως είναι τα κρουαζιερόπλοια, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τις λιμενικές εγκαταστάσεις, μέσα από τον ενεργειακό μετασχηματισμό και τη στροφή στις «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, τόνισε τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που βιώνουν πολλά κράτη στον πλανήτη και επεσήμανε την ανάγκη για άμεση δράση που θα οδηγήσει στη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η οποία θα συμβάλλει στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Ηρακλείου και θα αποτελέσει έργο-πιλότο για την ανάπτυξη και άλλων παρόμοιων έργων σε πόλεις-λιμάνια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης ανέφερε στην παρουσίασή του ότι, οι στρατηγικές για το «έξυπνο» λιμάνι του μέλλοντος παίρνουν μορφή στο Λιμάνι του Ηράκλειου. Η εφαρμογή και η εγκατάσταση του cold ironing στο λιμάνι του Ηρακλείου μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλοίων παράλληλα δε αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Η πορεία αυτή αυξάνει την ανταγωνιστικότητα του λιμένος Ηρακλείου, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια, η δε μεταπώληση της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει όχι μόνον οικονομικό όφελος για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου αλλά και για τα υπό τροφοδότηση πλοία.

Παρά τα όποια προβλήματα και δυσκολίες, όπως το κόστος μετάβασης, η εξασφάλιση της απαιτούμενης ισχύος, η τιμολόγηση της παρεχόμενης ενέργειας και η βιωσιμότητα της επένδυσης, το timing της υλοποίησης του εν λόγω έργου κρίνεται εξαιρετικό, λόγω της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που καθιστά την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Cold Ironing στο λιμάνι του Ηρακλείου βιώσιμη και τεχνικά εφικτή.

Ενδιαφέρον υπήρξε ο χάρτης παρουσίασης από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Παπαδάκη με συστήματα ηλεκτροδότησης σε ευρωπαικά λιμάνια όπου ήταν εμφανής η απουσία τέτοιας δραστηριότητας σε χώρες του Νότιας Ευρώπης σε σχέση με τις χώρες του Βορρά που ήδη εδώ και 20 χρόνια εξελίσσονται τα συστήματα ηλεκτροδότησης. Σε αυτή την επισήμανση εστιάστηκε και η Γενική Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ενωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας κ. Μαρία Δεληγιάννη αναφέροντας ότι μόνον 29 λιμάνια στον κόσμο διαθέτουν gold ironing.

Οι αδυναμίες των ηλεκτρικών δικτύων να υποστηρίξουν τα λιμάνια αποτελούν μία από τις αιτίες της γενικότερης καθυστέρησης διεθνώς των προγραμμάτων cold ironing με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη να αναφέρει ότι το πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ για την χρηματοδότηση πράσινων νησιωτικών και λιμενικών υποδομών θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2023.

Επιπλέον στην ημερίδα παρουσιάστηκε η εξέλιξη της υλοποίησης του έργου από τους υπόλοιπους εταίρους του έργου ενώ αναπτύχθηκε διάλογος με τους παρευρισκόμενους και απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα σχετικά με την τεχνολογία gold ironing.

Το Εταιρικό σχήμα του έργου ELECTRIPORT αποτελείται από τους:
 Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου ΑΕ, Επικεφαλής Εταίρος
 Wartsila Hellas
 Premium Consulting, Business Development & Consulting
 BMG Marine – Ηλεκτρομηχανολόγοι Μηχανικοί,
 Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)
 AΝΕΛΙΞΙΣ Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε
 MSI Hellas, Εταιρεία Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων
 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

To έργο Elecriport, δημιούργησε μέσα από την διεξαγωγή της Ημερίδας μία ανοικτή πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής τεχνογνωσίας όπου εξετάστηκαν διεξοδικά οι τεχνικοί περιορισμοί, η αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης στο λιμάνι καθώς και η σκοπιμότητα και η αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος. Επεξεργάστηκαν διαστάσεις όπως η οικονομική πτυχή, τα μοντέλα τιμολόγησης το ιδιωτικό και κοινωνικό πλεόνασμα που συνδέονται με την εξάλειψη των επιβλαβών αερίων και ουσιών και γενικότερα τα τελικά αποτελέσματα αντικατόπτρισαν όσον το δυνατόν περισσότερες απόψεις και πτυχές σχετικά με το Cold Ironing.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η οποία καθιερώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα αφιερωμένη στην ισότητα που πηγάζει μέσα από τη διαφορετικότητα. Έχει ως στόχο την ενημέρωση σχετικά με θέματα αναπηρίας, την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων και τη δημιουργία συνθηκών για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης μίλησε για τις ενέργειες του ΟΛΗ όσον αφορά την προσβασιμότητα και την κοινωνικοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες στο χώρο των λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμενικών Υπηρεσιών και επεσήμανε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι συμπολίτες μας, έχουν τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις, τις ίδιες δυνατότητες και ίδιες δεξιότητες με όλους του υπόλοιπους πολίτες και τόνισε την αναγκαιότητα ότι μια πολιτεία ευνομούμενη οφείλει να αντιμετωπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες ισότιμα όπως όλους τους πολίτες ενώ οι υποδομές της πολιτείας πρέπει να προσαρμόζονται και να είναι ανοιχτές σε αυτά.

Ο πρόεδρος του ΟΛΗ κ Ιωάννης Βαρδαβάς, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ανοικτή σε όλους, χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών και κυρίως για την άρση των προκαταλήψεων και διακρίσεων.

Τόσον ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης όσο και ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς, αφορμώμενοι από τα μηνύματα της ημέρας αυτής, επεσήμαναν την αναγκαιότητα της συμβολής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υιοθέτηση πολιτικών ισότιμης ένταξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο κοινωνικό σύνολο.

Η προοδευτική ενσωμάτωση υπεύθυνων δράσεων και πρωτοβουλιών που αφορούν την στρατηγική και τους βασικούς άξονες της λειτουργίας του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, τον έχουν φέρει στην πρώτη γραμμή στο πεδίο των εξελίξεων στην Βιώσιμή Ανάπτυξη.

ΟΙ κατευθυντήριες πολιτικές στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας παρουσιάστηκαν στην Ατζέντα για τα Λιμάνια ως κόμβοι της Γαλάζιας Οικονομίας από την Περιφέρεια Κρήτης, την Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών (CPMR), και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου.

Στην Κρήτη συνυπάρχουν λιμάνια, παραλίες, μαρίνες, αλιευτικές δραστηριότητες, χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, στοιχεία που καθορίζουν και την Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης για τη Γαλάζια Οικονομία και την στόχευση ειδικότερα στις τεχνολογικές καινοτομίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ Μηνάς Παπαδάκης στην ομιλία του «Το μέλλον των Λιμανιών και ο στρατηγικός προσανατολισμός», αφού έκανε μία σύντομη αναφορά για την πολύ λειτουργικότητα του λιμανιού με όλες τις λιμενικές του δραστηριότητες οχηματαγωγά πλοία, φορτία, ιστιοπλοΐα, ναυπηγείο, κρουαζιέρα, αναφέρθηκε στην σύνδεση της Κρήτης με τον Πειραιά και τα νησιά των Κυκλάδων με 2 εκατ. επιβάτες ετησίως και 300.000 οχήματα και το 45% των εσόδων του λιμανιού να προέρχεται από τον τομέα των πλοίων. Όσον αφορά την αναφορά του τον τομέα της κρουαζιέρας επεσήμανε ότι, η επισκεψιμότητα ανέρχεται σε κανονικό έτος σε 300.000 επιβάτες, ο δε εμπορευματικός τομέας εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες εισαγωγών και εξαγωγών της τοπικής οικονομίας. Ωστόσο, δημογραφικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές τάσεις διαμορφώνουν συνεχώς το μέλλον των λιμανιών, τονίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς της παγκόσμιας λιμενικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας πρέπει να λάβουν υπόψιν τους στους στρατηγικούς και πολιτικούς τους σχεδιασμούς σε σχέση με αυτές τις τάσεις.

Ως αναφορά στους δημογραφικούς παράγοντες κατονόμασε την αύξηση του πληθυσμού, την αστικοποίηση και τέλος την αύξηση των μελλοντικών πολιτικών εντάσεων ως απόρροια της μετατόπισης της οικονομικής ισορροπίας και των αυξημένων ανισοτήτων οι οποίες θα αυξήσουν τις μελλοντικές πολιτικές εντάσεις και τον προστατευτισμό.

Στους τεχνολογικούς παράγοντες ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης ανέφερε, την αύξηση καινοτομιών με τα λιμάνια να εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερες καινοτομίες, με ένα ευρύ φάσμα χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών όπως ρομποτική, Big Data Analytics, Internet of things, τρισδιάστατη εκτύπωση κ.ά. Παράλληλα ανέφερε την μείωση του κόστους της τεχνολογίας όπου αναμένεται ότι η τεχνολογική εφαρμογή στο ναυτιλιακό τομέα θα συνεχίσει να αυξάνεται χάρη στις επενδύσεις στην αγορά και στη μείωση του κόστους. Τεχνολογικές λύσεις θα αυξήσουν την παραγωγικότητα με αποτέλεσμα η χρήση των αυτόματων ψηφιοποιημένων τεχνολογιών να μειώσει το φυσικό εργατικό δυναμικό και ως εκ τούτου η κάθε κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες.

Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Παπαδάκης, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια είναι η κλιματική αλλαγή, που έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση με δραματικές επιπτώσεις για ολόκληρο τον πλανήτη, τονίζοντας ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η καταστροφή είναι η δραματική μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Η αποστολή μας τόνισε είναι οι μηδενικές εκπομπές και έκανε αναφορά στον κατασκευαστικό τομέα, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στον γεωργικό τομέα και στον τομέα μεταφορών, που αποτελούν τις κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες που παράγουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Ιδιαίτερη υπήρξε η επισήμανση στο ερώτημα πως μπορούν τα λιμάνια να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την απάντηση να δίδεται με την αναφορά σε τρείς πυλώνες: την χρήση εναλλακτικών καυσίμων, την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το Cold Ironing το οποίο αποτελεί την διαδικασία παροχής παράκτιας ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα πλοίο που βρίσκεται σε αγκυροβόλιο ενώ οι κύριες και βοηθητικές του μηχανές είναι σβηστές και το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Παράλληλα έθεσε και τους προβληματισμούς στην εξέταση των προκλήσεων που αφορούν την υιοθέτηση των παραπάνω πηγών ενέργειας και κατά πόσο οι λιμενικές υπηρεσίες όσο και η νομοθεσία είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε αυτά. Η διοίκηση του Λιμένος Ηρακλείου, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μηνάς Παπαδάκης, έχει θέσει την πράσινη μετάβαση ως προτεραιότητα τονίζοντας όχι μόνον την συμμετοχή ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Electriport ώστε το λιμάνι του Ηρακλείου να γίνει το πρώτο ελληνικό λιμάνι που θα εφαρμόζει πλήρως ολοκληρωμένες υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης για κάθε τύπο πλοίου που θα το προσεγγίζει αλλά και την υιοθέτηση της χρήση της κυματικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με το έργο HUPPINES (Heraklion Port UPgrade of Infrastructure, Interconnection and Environmental Sustainability). Η δράση αποσκοπεί στην ανάπτυξη λεπτομερών προδιαγραφών για την εισαγωγή καινοτόμου τεχνολογίας κυματικής ενέργειας στον προσήνεμο κυματοθραύστη του λιμένα για την παραγωγή καθαρής και οικονομικά προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα και θα αποτελέσει την πρόσθετη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη συμπλήρωση των αυξημένων αναγκών του λιμένα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος έκλεισε την παρουσίαση του τονίζοντας ότι το μέλλον των λιμένων αλλάζει και η έμφαση πλέον δίδεται στην πράσινη μετάβαση μεταφέροντας το θετικό μήνυμα ότι όλες οι κρίσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν ως ευκαιρίες και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί και σημερινή κλιματική και ενεργειακή κρίση.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ανακοινώνει την λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου χωριού από 18 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Ο χώρος του Ενετικού Λιμανιού, θα μεταμορφωθεί σε ένα παραμυθένιο τόπο για μικρούς και μεγάλους που θα απολαύσουν την μαγεία των Χριστουγέννων.

Ο ΟΛΗ παραχωρεί δωρεάν χωρίς καμία επιβάρυνση τα σπιτάκια του Χριστουγεννιάτικου Χωριού σε Φορείς και σε Συλλόγους Πολιτιστικούς με φιλανθρωπικό χαρακτήρα να τα χρησιμοποιήσουν όπως εκείνοι επιθυμούν .

Παρακαλούνται όσοι και όσες επιθυμούν να συμμετέχουν να επικοινωνήσουν γραπτώς στο e mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Πληροφορίες : Ελένη Τσαντηράκη, τηλ. 2810338130 και 6948180093.

Συνέδριο, με τον τίτλο «Πλέοντας προς τη μετα-COVID-19 εποχή» “Public Health Congress 2022 on Maritime Transport and Ports: Sailing to the post-COVID19 era) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε συνδιοργάνωση με την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ένωση για την Υγεία και την Υγιεινή στις Θαλάσσιες Μεταφορές "EU SHIPSAN" και της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) καθώς και της Ένωσης των Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MedCruise) στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2022 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Πάνω από 70 διακεκριμένοι ομιλητές και προεδρεύοντες από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς (WHO, European Commission DG MOVE, EMSA, US CDC, CLIA, MedCruise, ECSA), μίλησαν για τις βέλτιστες πρακτικές, την έρευνα και καινοτομία σε λιμάνια και όλους τους τύπους πλοίων, την περιβαλλοντική υγεία και υγιεινή, την πρόληψη τροφιμογενών, υδατογενών και μεταδιδόμενων νόσων όπως η νόσος COVID-19, η γρίπη και άλλες ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλιο, την υγεία του πληρώματος, τις διασυνοριακές απειλές για την υγεία που σχετίζονται με τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και την ετοιμότητα και ανταπόκριση σε μολυσματικές ασθένειες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης στην παρουσίασή του με θέμα την «επανέναρξη της λειτουργίας της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο στην εποχή της πανδημίας covid-19» , αναφέρθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου και στις δραστηριότητες του κυρίως στον τομέα της κρουαζιέρας, με δρομολόγια τα οποία περιλαμβάνουν λιμάνια προσέλευσης τόσο σε ευρωπαϊκές όσο και σε μη ευρωπαϊκές χώρες. Aναφέρθηκε με στατιστικά δεδομένα για την κρουαζιέρα του 2019 σε σύγκριση με το 2020 καταγράφοντας αντίστοιχα 204 κρουαζιέρες με 307.000 επιβάτες το 2019 ενώ το 2020 λόγω της πανδημίας 24 κρουαζιέρες και λιγότερους από 20.000 επιβάτες.

Το λιμάνι του Ηρακλείου εργάστηκε εντατικά για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ασφάλεια στα κρουαζιερόπλοια και στις επισκέψεις επιβατών και πληρωμάτων. Οι προκλήσεις ήταν αρκετά δύσκολες και οι διαδικασίες πρωτόγνωρες ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μηνάς Παπαδάκης απαριθμώντας τις κυριότερες:

Η καθυστέρηση της έκδοσης των εθνικών υγειονομικών πρωτοκόλλων και το ασφυκτικό πρόγραμμα εκτέλεσής τους υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της τουριστικής περιόδου 2020 για την έναρξη της κρουαζιέρας αφού μόλις στις 6 Αυγούστου 2020 εκδόθηκαν τα συγκεκριμένα Εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα για τα λιμάνια-πύλες εισόδου δεδομένου ότι μέχρι 13 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να έχουν δοκιμαστεί και εφαρμοστεί ώστε να πραγματοποιηθεί επιτυχώς η πρώτη κρουαζιέρα όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλο το κόσμο.

Ως μεγάλη επίσης πρόκληση, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ, τον συντονισμό της αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή των παραπάνω πρωτοκόλλων καθώς συμμετείχαν πολλοί διαφορετικοί φορείς, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, Περιφερειακή Υγειονομική περιφέρεια, Ελληνική Ναυτιλιακή Λιμενική Αρχή, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Τουρισμού κ.λπ., όπου ζητούνταν συνεχώς διευκρινίσεις για επιμέρους θέματα και λεπτομέρειες εφαρμογής των πρωτοκόλλων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υπεύθυνη επαναλειτουργία του τουρισμού κρουαζιέρας υποστηρίχθηκε από τη συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία καθώς και ειδικούς στη δημόσια υγεία και οι προσπάθειες αποδείχθηκαν αποτελεσματικές. Σε αυτό το σημείο ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου και την ομάδα του για την ανεπιφύλακτη και συνεχή υποστήριξή τους στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ανέπτυξε γρήγορα ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών για τη διαχείριση των κρουσμάτων covid-19 στο λιμάνι του, όπως βασικά μέτρα δημόσιας υγείας που εφαρμόστηκαν στον τερματικό σταθμό κατά την άφιξη των κρουαζιερόπλοιων, μέτρα ατομικής προστασίας, αρχικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση περιστατικών και την ανίχνευση επαφών, σχέδια καθαρισμού και απολύμανσης, αερισμός και χειρισμός αποσκευών.

Οι δαπάνες που προκλήθηκαν ήσαν υψηλές, σε αντιστοιχία με τα έσοδα του λιμανιού, που αφορούσαν την προμήθεια και εγκατάσταση όλων των απαιτούμενων προμηθειών όπως η κατασκευή μιας δομής απομόνωσης, προμήθεια περιοχής καμερών, μέτρησης θερμοκρασίας, δημιουργία κατάλληλων χώρων για παροχή επιβατικών ροών και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων κ.λ.π. Κατασκευάστηκαν επίσης ειδικές εγκαταστάσεις για προληπτικούς ελέγχους υγείας και προσλήφθηκε ιατρικό προσωπικό για το σκοπό αυτό. Παράλληλα υπήρξε ειδική εκπαίδευση σε όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό στις διαδικασίες απολύμανσης και αναπτύχθηκε ένα σχέδιο καθαρισμού και απολύμανσης εγκαταστάσεων αλλά και τροποποίησης όλου του εσωτερικού εξοπλισμού ώστε να είναι σύμφωνος με τις απαιτήσεις των ισχυόντων πρωτοκόλλων. Παράλληλα έγινε σωστή διαχείριση των ροών των επιβατών δημιουργώντας πρόσθετους χώρους αναμονής και κατασκευάστηκε μια δομή χώρου απομόνωσης με όλα τα προαπαιτούμενα των οδηγιών.

Η παρουσίαση των στοιχείων του ΟΛΗ, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ασφαλή επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών απέδειξαν ότι τόσο το Λιμάνι όσο και τα κρουαζιερόπλοια που εφάρμοσαν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, δημιούργησαν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον διακοπών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19, σε σύγκριση με την κοινότητα σε χερσαίες εγκαταστάσεις διακοπών, παράλληλα δε πρόσφεραν σε όλους την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε να εφαρμοστεί στη βελτίωση της ετοιμότητας και απόκρισης σε μελλοντικούς κινδύνους δημόσιας υγείας στους λιμένες και στα πλοία.

Γύρω από την ανάπτυξη των λιμένων εγείρονται διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα που επηρεάζουν τόσο το θαλάσσιο όσο και το χερσαίο περιβάλλον. Ωστόσο η ευφυία που αναπτύσσεται καθώς και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών δίνουν την ευκαιρία στα λιμάνια ιδιαίτερα με την κλιματική αλλαγή να αντιμετωπίσουν μέσω έξυπνων λύσεων τα προβλήματα που δημιουργούνται στους τομείς του περιβάλλοντος και των μεταφορών διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την ‘πράσινη’ ανάπτυξή τους.

Αυτός υπήρξε και ο σκοπός του Green Ports Congress, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 -20 Οκτωβρίου 2022, με θέμα «πράσινες λύσεις για Βιώσιμους Λιμένες μέχρι το 2030».

Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Διεθνούς Ναυτιλιακής και Λιμενικής Βιομηχανίας, με εξειδικευμένες εισηγήσεις που αφορούσαν στην κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στις αλυσιδωτές επιπτώσεις αυτής, ως αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίες απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπισή τους από την Διεθνή Ναυτιλιακή Βιομηχανία. Παράλληλα αναπτύχθηκαν θεματολογίες για πράσινες λύσεις που θα προσδώσουν την βιωσιμότητα των λιμένων έως το 2030.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης εκπροσώπησε την Ελληνική Λιμενική Βιομηχανία και συμμετείχε σε πάνελ όπου συζητήθηκαν τα θέματα των εναλλακτικών καυσίμων στην ναυτιλία και στην ηλεκτροδότηση των πλοίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, στο Green Ports Congress Bruges, αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις απρόβλεπτες συνέπειες της κλιματικής κρίσης από υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά και στην εξεύρεση βιώσιμων περιβαλλοντικών πρακτικών που προσφέρουν τρόπους ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση. Παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Ο.Λ.Η. για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αναφέροντας ότι η αποστολή «our mission is no emissions” αποτελεί και το βασικό μας σύνθημα στην πορεία για την πράσινη μετάβαση.

Με το λιμάνι του Ηρακλείου να δραστηριοποιείται εκτός του επιβατικού τομέα κυρίως στον τομέα των Μεταφορών και της Κρουαζιέρας, τόνισε την αναγκαιότητα νέων προτύπων προστασίας του περιβάλλοντος που θα κάνουν κατάλληλη τη διαχείριση των περιβαλλοντικών συνεπειών. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα ELECTRIPORT που αφορά το σχεδιασμό εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης πλοίων στο λιμάνι του Ηρακλείου και τόνισε την σημασία του COLD IRONING που δίνεται ως απάντηση των λιμένων στην κλιματική κρίση. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος Cold Ironing στο Λιμάνι του Ηρακλείου με παράλληλη διερεύνηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αλλάξει δραματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμένος και της πόλης του Ηρακλείου με την φιλοδοξία να είναι το λιμάνι του Ηρακλείου το πρώτο που θα αποκτήσει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μηνάς Παπαδάκης ότι το LNG ξεχωρίζει ως η λύση που στο κοντινό μέλλον και θα περιορίσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Ο ΟΛΗ δεσμευμένος απόλυτα στην βιώσιμη ανάπτυξη αναζητεί συνεχώς επιχειρηματικές καινοτομίες, επενδυτικές ευκαιρίες και πολυδιάστατους τρόπους ανάπτυξης που καλύπτουν το τρίπτυχο Κοινωνία-Περιβάλλον-Οικονομία. Δημιουργεί δράσεις για την μείωση της ενέργειας με την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του λιμανιού με λαμπτήρες LED καθώς και δράσεις για την αειφορία επιτυγχάνοντας ένα σημαντικό βαθμό ικανοποίησης των απαιτήσεων των κριτηρίων Αειφόρου Τουρισμού του GSTC, κατατάσσοντάς τον στα όρια των εξαιρετικών επιδόσεων στο σύνολο βαθμολογίας Προορισμού.

H 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου προβαίνει στην ενημέρωση του κοινού με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις.

Σε συνεργασία με το Βενιζέλειο- Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το Σάββατο 29-10-2022, και ώρα 18:00μμ έως 20:00μμ, στην είσοδο του βόρειου Λιμενοβραχίονα, θα βρίσκεται η Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Με σύνθημα «Να είσαι εκεί για τον άλλον: Δώσε αίμα – Μοιράσου τη ζωή! » και με το στόχο της δράσης να επικεντρώνεται στην αξία του προσφερόμενου αίματος στους ασθενείς, όχι μόνο για τη διάσωση της ζωής, αλλά και για την παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας, για να ζήσουν μια μακροβιότερη και πιο παραγωγική ζωή.

Με το σύνθημα «Η πρόληψη σώζει ζωές», ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου το Σάββατο 29-10-2022, και ώρα 18:00μμ θα φωταγωγήσει το Ενετικό Φρούριο του Κούλε στα ροζ, σύμβολο της αγάπης για τη ζωή, δίνοντας ένα απλό αλλά ηχηρό μήνυμα ότι η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη και η διάγνωση σώζουν ζωές κι αυτό αφορά κάθε γυναίκα, που οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και ο Δήμος Ηρακλείου στην βράβευση του διαγωνισμού “Green Destinations Top 100 Stories Competition”

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 στο πλαίσιο του τριήμερου ετήσιου συνεδρίου του Green Destinations, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, με πάνελ, ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια, γύρω από τον αειφόρο τουρισμό, συνδέοντας επαγγελματίες του τουρισμού, προορισμούς, tourist boards και διεθνείς φορείς

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στα βραβεία ήταν οι υποψήφιοι να πληρούν σε σημαντικό βαθμό τα 15 βασικά κριτήρια αειφορίας του Προτύπου του Green Destinations, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), καθώς και να παρέχουν εκτενείς πληροφορίες για τον προορισμό και τις προσπάθειες τους στην κατεύθυνση της αειφορίας προς όφελος των επισκεπτών, των τοπικών κοινωνιών και ίδιου του προορισμού. Συμμετείχαν περισσότεροι από 150 προορισμοί από περισσότερες από 40 χώρες, οι οποίοι αξιολογήθηκαν από την ομάδα του Green Destinations και ειδικούς του αειφόρου τουρισμού.

Το Green Destinations είναι ένας διεθνής οργανισμός για την ανάπτυξη και την αναγνώριση βιώσιμων τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων. Έχει έδρα την Ολλανδία και υποστηρίζει περισσότερους από 200 προορισμούς και 50 τουριστικές επιχειρήσεις σε 60 χώρες προκειμένου να προσφέρουν υπεύθυνο τουρισμό με βάση τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές βιώσιμων πρακτικών και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το Ηράκλειο εντάχθηκε στη λίστα με τις «100 καλύτερες ιστορίες αειφορίας» για το 2022 στον ετήσιο διαγωνισμό “Green Destinations Top 100 Stories Competition” και βραβεύτηκε για την ανάπτυξη 3 ελεύθερων κυκλικών λεωφορειακών γραμμών (MINI BUS), η μία εκ των οποίων είναι ηλεκτρική. Η συμμετοχή ήταν μια συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την AXSIOS Ltd, η οποία εκπροσωπεί το Green Destinations στην Ελλάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), κ. Μηνάς Παπαδάκης, δήλωσε: «H διεθνής αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται να καταστεί το Ηράκλειο ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός, μ’ ένα λιμάνι με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα μας χαροποιεί και μας δημιουργεί αυξημένο αίσθημα ευθύνης για να προσπαθήσουμε ακόμα πιο συστηματικά και πιο συνεργατικά με το Δήμο και τους φορείς της πόλης προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ανέφερε ότι : «Ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς σημειώνει τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο στον κρίσιμο τομέα της ενεργειακής πολιτικής με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη των τριών γραμμών mini bus και η απομάκρυνση των I.X. από το κέντρο της πόλης αποτελούν βήματα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και είμαστε ικανοποιημένοι που αναγνωρίζονται και διεθνώς».

Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης τόνισε από την πλευρά του : «H βράβευση αποτελεί αναγνώριση της συστηματικής προσπάθειας που κάνει η Δημοτική Αρχή αλλά και οι φορείς της πόλης για ένα Ηράκλειο με αειφόρο προσανατολισμό. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια πόλη που να σέβεται το περιβάλλον και τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους παρέχοντας παράλληλα υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Πρόσφατα το Ηράκλειο ήταν η πρώτη πόλη της χώρας «με εξαιρετικές επιδόσεις» ως Αειφόρος Τουριστικός προορισμός, σύμφωνα με τα κριτήρια Αειφορίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC). Στα σχέδια μας είναι να προχωρήσουμε και στην πιστοποίηση του προορισμού από το GSTC. Δεν είναι εύκολο αλλά με μεθοδική δουλειά και συνεργασία μπορούμε να το πετύχουμε»

«Είμαστε ευτυχείς που το Ηράκλειο κατάφερε να βραβευθεί και να μπει στη λίστα των 100 καλύτερων ιστοριών αειφορίας προορισμών, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που έχουν εφαρμοστεί στην πόλη. Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο να αναγνωρίσει τέτοιες δράσεις, βραβεύοντας την πόλη του Ηρακλείου για τις προσπάθειές της με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και της εμπειρίας των επισκεπτών. Συγχαρητήρια στην πόλη του Ηρακλείου για αυτήν την διάκριση και ανυπομονούμε για τα επόμενα βήματα του στην πορεία του ως ένας αειφόρος τουριστικός προορισμός μέχρι και την πιστοποίηση του» δήλωσε ο Διευθυντής Αειφορίας της AXSIOS, Ηλίας Κουτσαυτίκης.

 

Το Terminal Νάπολης Ιταλίας επισκέφτηκαν την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης και ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς, συνοδευόμενοι από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για την ολοκλήρωση της υπογραφής του Συμφώνου Αδελφοποίησης του Λιμένος Ηρακλείου και του Terminal Nάπολης Ιταλίας.

Ένα φιλόδοξο έργο βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στο φωτισμό υλοποιείται, μέσω της υπογραφής της Σύμβασης Ενεργειακής Αναβάθμισης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με την ανάδοχο κοινοπραξία SirecEnergy και Μεσογειακή.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, με στόχο την επιδίωξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος και με την ενεργειακή απόδοση να διαδραματίζει βασικό ρόλο σε χώρους ιδιαίτερα απαιτητικούς, όπως είναι αυτοί των λιμανιών, προχωρεί στην αναβάθμιση όλων των φωτιστικών σωμάτων του Λιμανιού με LED που θα επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας 45%, 880000 kWh το χρόνο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης δήλωσε ότι «Η Πράσινη Μετάβαση στο Λιμάνι του Ηρακλείου γίνεται πράξη. Η αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, με φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες τεχνολογίας LED πρόκειται να μειώσει σε πολύ σημαντικό ποσοστό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος της.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου της ενεργειακής αναβάθμισης αναμένεται να έχει σημαντική προστιθέμενη αξία όσον αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Είναι η σημαντικότερη παρέμβαση αναβάθμισης του φωτισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, που έχει γίνει ποτέ στο Λιμάνι μας. Βελτιώνουμε θεαματικά την ποιότητα φωτισμού στους χώρους του Λιμανιού και παράλληλα το αναβαθμίζουμε. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό δίκτυο φωτισμού.

Παράλληλα εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια. Χτίζουμε βήμα βήμα το «Πράσινο» Λιμάνι που οραματιστήκαμε και έχουμε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια»

Η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, παρά τις προκλήσεις, ήταν χρονιά ανάκαμψης ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε εχθές 27 Σεπτεμβρίου 2022, ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων και προσφέρθηκαν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα στον καπετάνιο κ. Morvillo Luca, και τον Hotel Director κ. Piccinin Andreas του κρουαζιερόπλοιου Seven Seas Explorer, που είχε προσεγγίσει στο λιμάνι του Ηρακλείου, με 559 επιβάτες, προερχόμενο από Valletta και με επόμενο λιμάνι το Kusadasi.

Τον Δήμο Ηρακλείου εκπροσώπησαν ο κ. Γιώργος Σισαμάκης Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και η κα. Δέσποινα Διαλυνά από το Τμήμα Τουρισμού, ενώ τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου εκπροσώπησε η Υπεύθυνη Κρουαζιέρας κα. Κυριακούλα Καμπανά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ ΑΕ, κ. Μηνάς Παπαδάκης δήλωσε: « Ο προορισμός Κρήτη είναι ιδιαίτερα ελκυστικός καθώς προσφέρει άπειρες επιλογές συνδυάζοντας τον ήλιο, τις εξαιρετικές θάλασσες και τους ορεινούς όγκους με την ιστορία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τον πολιτισμό, την λαϊκή παράδοση, την κρητική διατροφή, τον αγροτουρισμό, τις άριστες υποδομές, κλπ.

Καθώς η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία και στην κοινωνία του προορισμού Κρήτη είναι ιδιαίτερα σημαντική, ο Οργανισμός λιμένος Ηρακλείου σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους φορείς συνεχίζει την προσπάθεια για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και για μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ».

Page 1 of 17
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς