Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (Ο.Λ.Η.)

 • Η ιστορία του λιμανιού του Ηρακλείου ξεκινά από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού. Την εποχή εκείνη στην περιοχή μας δεν υπήρχε το λιμάνι του Ηρακλείου όπως το ξέρουμε σήμερα, υπήρχαν τα «λιμάνια» της Κνωσού που βρίσκονται στην Αμνισό, τον Πόρο και την Απολλωνία (σημερινή Αγία Πελαγία). Η Κρήτη λειτούργησε τότε ως η «Πύλη» που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση. Τα μεγάλα παλάτια της Κνωσού αποδεικνύουν τη δύναμη του Μινωικού κράτους που η ακμή του στηριζόταν στο θαλάσσιο εμπόριο.
 • Αργότερα επί Αραβοκρατίας, η οικονομία της Κρήτης ήταν αυτόνομη, γεγονός που συντέλεσε στην ανάπτυξη του εμπορίου και πιθανότατα να έγιναν σοβαρές εργασίες για την κατασκευή εγκαταστάσεων υποδομής και αποθηκών στο λιμάνι του Ηρακλείου.
 • Το ίδιο σημαντική είναι η παρουσία του λιμανιού επί Βυζαντινής εποχής και επί Ενετοκρατίας.Οι ενετοί ήταν ναυτικός λαός. Ενδιαφέρονταν για το εμπόριο. Ήταν οι «Έμποροι των Εθνών».Για το λόγο αυτό όπου εγκαθίσταντο πρώτο μέλημα τους ήταν η οργάνωση του λιμανιού και λιμενικών εγκαταστάσεων. Έτσι το λιμάνι του Ηρακλείου έτυχε ιδιαίτερης φροντίδας από τις ενετικές αρχές του νησιού. Οργάνωσαν το λιμάνι και το εξόπλισαν με όλα τα σύγχρονα έργα και μέσα της εποχής.

Το λιμάνι του Ηρακλείου,

συνεχίζει και σήμερα ν’ αποτελεί σημαντικό κέντρο διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων στην λεκάνη της Μεσογείου. Επιβατικά, τουριστικά και εμπορικά σκάφη διακινούνται με πυκνά δρομολόγια καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Ηρακλείου και το συνδέουν με άλλα λιμάνια της χώρας και του εξωτερικού. Επίσης κρουαζιερόπλοια εκτελούν πλόες κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους στη λεκάνη της Μεσογείου. Τέλος εμπορικά πλοία διακινούν εμπορεύματα από αγορές του κόσμου και χωρών της Μεσογείου προς την Κρήτη.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

 • Βαρδαβάς Ιωάννης, Πρόεδρος
 • Παπαδάκης Μηνάς, Δ/νων Σύμβουλος
 • Νιθαυριανάκης Αντώνιος, μη εκτελεστικό μέλος
 • Σηφάκης Νικόλαος, μη εκτελεστικό μέλος
 • Καλλέργη Μαρία, μη εκτελεστικό μέλος
 • Γιαμπανάς Νικόλαος, μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος Μετόχου
 • Ρόγκας Δημήτριος, μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος Εργαζομένων Ο.Λ.Η. Α.Ε.
 • Σφακιανάκης Ξενοφώντας, μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος Ο.Φ.Ε.
 • Αντωνογιαννάκης Γεώργιος, μη εκτελεστικό μέλος, εκπρόσωπος Ε.Β.Ε.Η.

Ο Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου ( Ο.Λ.Η. Α.Ε ) επιτυχώς ασκεί την επιβατική και εμπορική διαχείριση του λιμένα Ηρακλείου με κερδοφόρο ισολογισμό, πράγμα που το βοηθά να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα μακράς πνοής με σκοπό το λιμάνι να εξελιχθεί και να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως ένα από τα λιμάνια εθνικής σημασίας της χώρας. Ο πλούτος που παρέχει ο λιμένας του Ηρακλείου στην τοπική και κατ’ επέκταση στην εθνική μας οικονομία, είναι αντιληπτός ακόμα και στους μη ειδικούς που γίνονται κοινωνοί με το συνεχώς αυξανόμενο έργο του. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν το λιμάνι του Ηρακλείου είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την διοίκηση του Οργανισμού για να προσελκύσει υψηλού οικονομικού επιπέδου επισκέπτες για την πόλη μας και για να συνεισφέρει στην τοπική οικονομία.

Αναβαθμίζοντας υπηρεσίες και υποδομές, γίνεται μεγάλη προσπάθεια το λιμάνι μας να επιτελέσει τον ρόλο του ως λιμάνι αρωγό της τοπικής και εθνικής οικονομίας, ως λιμάνι εθνικής σημασίας και ως λιμάνι κέντρο ακτοπλοοϊας και κρουαζιέρας στο κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ακολουθώντας αυτήν την στρατηγική, το λιμάνι του Ηρακλείου συνεχίζει διαχρονικά, στο πέρασμα των αιώνων, να παραμένει πάντα κέντρο πολιτισμού και ανάπτυξης για τον τόπο μας.

 

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

pdf-icon

pdf-icon

 

ΧΑΡΤΗΣ ΛΙΜΑΝΙΟΥ και ΠΟΛΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

pdf-icon

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αφίξεις Εμπ. Πλοίωνxlsx-win-icon Φορτία 2000-2010xlsx-win-icon Στατιστικά Κίνησηςxlsx-win-icon

 

Ώρες λειτουργίας: 24 ώρες, 365 ημέρες το χρόνο
Εφαρμογή κώδικα ISPS: Ναι
Διαχείριση απορ/των: Ναι
Διαχείριση υγρών απορ/των:  Ναι

Μήκος προβλήτας: 4800 μ.
Αριθμός προβλητών:  -
Αγκυροβόλιο: -
Βάθος: 9 - 12,4 μ

Λιμενικές υπηρεσίες: Ρυμουλκά, Πλοηγοί
Παροχή φρέσκου νερού: Ναι
Επιβατικοί Σταθμοί: Κτίριο 2592 τ.μ.
Πλησιέστερο αεροδρόμιο:  1,5 χλμ

 

Σταθμός ταξί: 20 μ
Σταθμός λεωφορείων: 40 μ
Απόσταση από το κέντρο της πόλης:  1,2 χλμ
Λοιπές υπηρεσίες:                                     Γραφείο πληροφορίων, Δωρεάν Wi-Fi, Δωρεάν χάρτες, Εφαρμογή οδηγού πόλης (iOS, Android), Καταστήματα αφορογήτων ειδών, Χώροι Πάρκινγκ

View the embedded image gallery online at:
https://www.elime.gr/herakleion#sigProId3df9aa8d2b

Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 33 Πειραιάς, Τ.Κ. 18535