Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.)

 • Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η κύρια θαλάσσια λιμενική πύλη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε στρατηγική τοποθεσία στη Βόρεια Ελλάδα κοντά στα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων με άμεση πρόσβαση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι το πρώτο διαμετακομιστικό λιμάνι της Ελλάδας σε Συμβατικό Φορτίο κι ένα από τα κυριότερα λιμάνια στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, έχει χαρακτηριστεί ως λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος (ΦΕΚ Β’/202/16.2.07) και είναι ένα από τα ελληνικά λιμάνια που ανήκουν στο Κεντρικό Δίκτυο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών(TEN-T).
 • Η ΟΛΘ Α.Ε. αποτελεί την εταιρεία διαχείρισης του Λιμένα Θεσσαλονίκης, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001, διακινεί εμπορευματοκιβώτια, συμβατικό φορτίο, λειτουργεί την ελεύθερη ζώνη του Λιμένα σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία όντας πιστοποιημένη με άδεια Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (AEO), προσφέρει αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις εφοδιαστικής και συνδυασμένων μεταφορών, παρέχει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Λιμένα Θεσσαλονίκης της Βουλγαρίας (Σόφια) και της Σερβίας (Νις) και εξυπηρετεί την επιβατική κίνηση μέσω κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας.

Όραμα και Αποστολή ΟΛΘ Α.Ε.,

Η ΟΛΘ Α.Ε. στοχεύει να είναι κάτι περισσότερο από ένα λιμάνι, να είναι ο κύριος πάροχος δικτύου συνδυασμένων μεταφορών πολλαπλών πυλών και λύσεων εφοδιαστικής για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Αποστολή της είναι να παρέχει ένα εξελισσόμενο, αποδοτικό και αξιόπιστο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, που διασφαλίζει και αναβαθμίζει την εφοδιαστική αλυσίδα της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη των συνεργατών της, στη δημιουργία αξίας για όλους τους εταίρους της και την κοινωνία, καθώς και στην προώθηση της βιωσιμότητας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 • Αθανάσιος Λιάγκος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ., εκτελεστικό μέλος
 • Laurent Martens, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., μη εκτελεστικό μέλος
 • Arie Koppelaar, Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος
 • Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Μη εκτελεστικό μέλος
 • Zonglyu (Jessie) LU, Μη εκτελεστικό μέλος
 • Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Μη εκτελεστικό μέλος
 • Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
 • Αγγελική Σαμαρά, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
 • Ειρήνη Χάδιαρη, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

Το 2021, η ΟΛΘ Α.Ε. έγινε και πάλι home port, δηλαδή λιμάνι έναρξης και τερματισμού ταξιδιών κρουαζιέρας, με δυνατότητα επιβίβασης ή/και αποβίβασης επιβατών. Διαθέτει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα Νησιά του Β. Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο). Η ΟΛΘ Α.Ε. προωθεί και ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και επικεντρώνεται στους πυλώνες της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της κοινωνίας με άμεση πρόσβαση σε περισσότερους από 70 εκατομμύρια καταναλωτές.

Πιστοποιήσεις

 • ISO 9001:2015 - Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας
 • ISO 14001:2015 - Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
 • ISO 22301:2019 – Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας
 • ISO 45001:2018 - Διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία
 • ISO 50001: 2018 – Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας
 • ISO 27001:2013 - Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών
 • Άδεια Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (ΑΕΟS) για την Ασφάλεια και την Προστασία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η ΟΛΘ Α.Ε. είναι το πρώτο λιμάνι στην Ελλάδα που συμμετείχε στο Δίκτυο Green Award ως Πάροχος Κινήτρων (Incentive Provider), προσφέροντας έκπτωση 15% στα λιμενικά τέλη στα πιστοποιημένα με Green Award πλοία που επισκέπτονται το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το Green Award Certificate είναι ένα πιστοποιητικό για πλοία και ναυτιλιακές εταιρείες που υπερβαίνουν τη δια νόμου οριζόμενη υποχρέωση σχετικά με περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς. Μέσω της υλοποίησης του νέου επενδυτικού της πλάνου, η ΟΛΘ Α.Ε. δεσμεύεται στην εφαρμογή πρακτικών και την ανάπτυξη συνεργειών οι οποίες στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιμενικών δραστηριοτήτων της.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

pdf-icon2019

 

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

pdf-icon

 

Ώρες λειτουργίας: 24 ώρες 
Εφαρμογή κώδικα ISPS: Ναι
Διαχείριση απορ/των: Ναι
Διαχείριση υγρών απορ/των:  Ναι

Μήκος προβλήτας: 230 μ - 400 μ
Αριθμός προβλητών:  4
Αγκυροβόλιο: -
Βάθος: 8,50Μ, + με την χρήση pontoons

Λιμενικές υπηρεσίες: Ρυμουλκά, Πλοηγική Υπηρεσία, Πετρέλευση, Παροχή ύδατος   
Παροχή φρέσκου νερού: Ναι
Επιβατικοί Σταθμοί: Ναι
Πλησιέστερο αεροδρόμιο:  16 χλμ

Σταθμός ταξί: 50 μ
Σταθμός λεωφορείων: 150 μ
Απόσταση από κέντρο της πόλης:                     500 μ
Λοιπές υπηρεσίες: Info-kiosk, Χάρτες πόλης, X-ray μηχανήματα, ATM΄s,

Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς