Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων

  • Το ΛΤΝΧ έχει έδρα την πόλη των Χανίων και είναι ΝΠΔΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση λιμενικών υποδομών στο Νομό Χανίων. Στην δικαιοδοσία του εντάσσονται περί τους 25 λιμένες και λιμενίσκους, μεταξύ των οποίων τα λιμάνια της Σούδας, του Καβονησίου Κισάμου, της Παλαιόχωρας, της Χώρας Σφακίων, κλπ.
  • Το ΛΤΝΧ με 14 άτομα προσωπικό, προσπαθεί να μετατρέψει τα λιμάνια του Νομού (πχ Σούδα, Καβονήσι, κλπ) σε σύγχρονους επιβατικούς, εμπορευματικούς και τουριστικούς κόμβους, καθώς και να στηρίξει τις τοπικές οικονομίες-κοινωνίες συντηρώντας τους μικρότερους λιμενίσκους και τα αλιευτικά καταφύγια, που βρίσκονται στην δικαιοδοσία του.

Ο όρμος της Σούδας,

λόγω του γεωγραφικού του προσανατολισμού, είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Μεσογείου. Σήμερα είναι ένα συνεχώς αναπτυσόμενο λιμάνι, που συμβάλλει καθοριστικά στην εμπορική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Νομού Χανίων.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Λ.Τ. Χανίων

  • Βιριράκης Δήμητριος του Γεωργίου, Πρόεδρος.
  • Μαραθάκης Γεώργιος του Δημητρίου, Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διοίκησης.
  • Χατζησταύρος Πέτρος του Σπυρίδωνος, Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διοίκησης.
  • Βαλυράκης Εμμανουήλ του Παύλου, Κεντρικός Λιμενάρχης Χανίων.
  • Ντάγκας Κων/νος του Γεωργίου, Προϊστάμενος Τελωνείου Χανίων.
  • Μανωλικάκης Ιωάννης του Ιωάννη, Εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου.
  • Ηλιάδης Νικόλαος του Εμμανουήλ, Εκπρόσωπος του Εμπορικού Επιμελητηρίου.
  • Σημανδηράκης Παναγιώτης του Αντωνίου, Εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κρήτης.

 

Το Λιμενικό Ταμείο είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που λειτουργεί από το 1952, με τη σημερινή μορφή, έχοντας ως σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση λιμενικών υποδομών στο Νομό Χανίων. (Εξαίρεση αποτελεί το λιμάνι Χανίων, Νέας Χώρας και Αγ.Κυριακής Χαλέπας για τα οποία αρμόδιο είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων.)

Για τον σκοπό αυτό , το Ελληνικό Δημόσιο, έχει παραχωρήσει στο ΛΤΝΧ τη χρήση και εκμετάλλευση χερσαίων και θαλασσίων εκτάσεων (λιμενικές ζώνες) γύρω από λιμενικές υποδομές, και τις έχει εντάξει στην δικαιοδοσία του.

Επειδή το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει άλλους οικονομικούς πόρους, έχει νομοθετικά καθοριστεί η καταβολή τελών από όσους χρησιμοποιούν τις λιμενικές ζώνες. Τα περισσότερα από αυτά, είναι ανταποδοτικά, και χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των λιμανιών.

 

Ώρες λειτουργίας: 24 ώρες, 365 ημέρες το χρόνο
Εφαρμογή κώδικα ISPS: Ναι
Διαχείριση απορ/των: Ναι
Διαχείριση υγρών απορ/των:  Ναι

Μήκος προβλήτας: 1370 μ
Αριθμός προβλητών:  2
Αγκυροβόλιο: -
Βάθος: 9,4μ - 12μ

Λιμενικές υπηρεσίες: Ρυμουλκά, Πλοηγός
Παροχή φρέσκου νερού: Ναι
Επιβατικοί Σταθμοί: Ναι
Πλησιέστερο αεροδρόμιο:  15 χλμ

Σταθμός ταξί: 100 μ
Σταθμός λεωφορείων: 100 μ
Απόσταση από κέντρο της πόλης:  7 χλμ
Λοιπές υπηρεσίες: Δωρεάν Wi-Fi, Τράπεζες

View the embedded image gallery online at:
https://www.elime.gr/index.php/chania#sigProIdd2661d5c7d

Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 33 Πειραιάς, Τ.Κ. 18535