Η ESPO επικροτεί τον ρόλο της ΕΕ στην επίτευξη της συμφωνίας του IMO σχετικά με το στόχο μείωσης του CO2 για τη ναυτιλία.

Η ESPO εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο του IMO ώστε να επιτευχθούν οι μέγιστες εκπομπές CO2 από τη ναυτιλία όσο το δυνατόν συντομότερα και να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008. Για τους ευρωπαϊκούς λιμένες, η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα αποτελεί πραγματικό ορόσημο και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο IMO μπορεί να αναλάβει δράση.

Η ναυτιλία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία και η ESPO πιστεύει ότι ο ΙΜΟ είναι ο πλέον κατάλληλος φορέας για να σημειωθεί πρόοδος. Στο πλαίσιο αυτό, η ESPO υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο της ΕΕ και των διαφόρων ενδιαφερομένων για την επίτευξη αυτής της παγκόσμιας συμφωνίας.

"Έχει αποσταλεί σαφές μήνυμα από τον ΙΜΟ. η ναυτιλία έχει πλέον στόχο μείωσης και ο τομέας θα αναλάβει δράση για τη μείωση του άνθρακα σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Η σαφής υποστήριξη των ενδιαφερομένων μερών της ΕΕ - τόσο από πλευράς λιμένων όσο και από πλευράς ναυτιλίας - προς τους διαπραγματευτές της ΕΕ είναι δεδομένη. Αυτή η δυναμική θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να συνεχιστεί η ίδια πορεία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης συγκεκριμένων μέτρων για την εφαρμογή της συμφωνίας. Ελπίζουμε ότι εδώ και πάλι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο", λέει η Γενική Γραμματέας της ESPO, Isabelle Ryckbost.

Η ESPO πιστεύει ότι πρέπει να αναπτυχθούν και να εισαχθούν ουσιαστικά μέτρα το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι το 2023, προκειμένου να υλοποιηθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι. Οι ευρωπαϊκοί λιμένες επισημαίνουν ότι η φύση των μέτρων και ο χρόνος τους θα κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις υποδομής που πρέπει να πραγματοποιηθούν από τους λιμένες προκειμένου να διευκολυνθεί η αποκεντροποίηση του θαλάσσιου τομέα.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει επί του παρόντος το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση του δικτύου ΔΕΔ-Μ για την περίοδο 2021-2027. Η αποκέντρωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της νέας πρότασης της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Θα παρέχει χρηματοδότηση και υποστήριξη για τις αντίστοιχες επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών. Όσο νωρίτερα θα έχουμε μέτρα στα οποία ο ναυτιλιακός τομέας θα συμφωνήσει σχετικά με τον εντοπισμό και την έκλυση, τόσο καλύτερα θα είναι για τα λιμάνια να μπορούν να σχεδιάζουν επαρκείς επενδύσεις και να επωφελούνται από τα εργαλεία που προσφέρει το νέο CEF. Η σαφήνεια ,όσον αφορά τα μέτρα, θα βοηθήσει επίσης τους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΕ ώστε να καθορίσουν τις προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο. Αυτό είναι προς το συμφέρον τόσο των ευρωπαϊκών λιμένων όσο και του τομέα της ναυτιλίας ", προσθέτει η Isabelle Ryckbost.

Τέλος, η ESPO πιστεύει ότι η συμφωνία είναι σίγουρα ένα ορόσημο, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ως τελικό σημείο. Οι συζητήσεις σχετικά με το φιλόδοξο επίπεδο  και τον στόχο μείωσης πρέπει να συνεχιστούν και να αναθεωρηθούν στο μέλλον σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ.

Read 369 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς