Δεν υπάρχουν περικοπές στον προϋπολογισμό των μεταφορών

Με τίτλο "ένας σύγχρονος προϋπολογισμός για μια Ένωση που προστατεύει, εξουσιοδοτεί και υπερασπίζεται", η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027.

Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (C.E.F – Connecting Europe Facility)

Η πρόταση για τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» προβλέπει συνολικό προϋπολογισμό 42,3 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων 30,6 δισ. Ευρώ προορίζονται για τις μεταφορές. Οι επιχορηγήσεις θα παραμείνουν το προτιμώμενο μέσο για την αντιμετώπιση των κενών που επηρεάζουν τα έργα υποδομής. Ο φάκελος μεταφοράς αναλύεται ως εξής:

  • Γενικός φάκελος - 12,8 δισ. Ευρώ
  • Συνεισφορά από το Ταμείο Συνοχής - 11,3 δισ. Ευρώ
  • Στήριξη της στρατιωτικής κινητικότητας - 6,5 δισ. Ευρώ

Συγκριτικά, ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός για τις επιχορηγήσεις κατά την περίοδο 2014-2020 είναι 23,4 δισ. Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Συνοχής).

Η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την έγκριση των προτάσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις οποίες η πρόταση για τη διευκόλυνση C.E.F θα καθυστερήσει έως τις 9 Ιουνίου. Η Διάσκεψη ESPO, που θα διεξαχθεί στις 29 Μαΐου και 1η Ιουνίου, θα αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία για να συζητηθεί η επερχόμενη πρόταση με τη DG-MOVE και να προωθηθεί ένας ισχυρός ρόλος για τους ευρωπαϊκούς λιμένες.

Δεδομένου ότι ο τομέας των οδικών μεταφορών γίνεται ολοένα και πιο ενεργός στη διασφάλιση της χρηματοδότησης από τη C.E.F για τη μείωση των εκπομπών και των ευφυών συστημάτων μεταφορών, θα είναι ακόμη πιο σημαντικό να εξασφαλιστεί επαρκές μερίδιο του προϋπολογισμού για τον λιμενικό τομέα.

Γενικά:

Συνολικά, η Επιτροπή προτείνει μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 1,135 δισ. Ευρώ για την περίοδο από το 2021 έως το 2027, που αντιστοιχεί στο 1,11% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ27.

Η Επιτροπή εισάγει ένα "καλάθι" νέων ιδίων πόρων, προκειμένου να αντισταθμίσει μέρος των ελλειπουσών Bρετανικών συνεισφορών και να καλύψει τις νέες προτεραιότητες.

Οι προϋπολογισμοί για την έρευνα και την καινοτομία, τους νέους και την ψηφιακή οικονομία θα αυξηθούν σε βασικούς τομείς. Οι δαπάνες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς και οι επενδύσεις στο Ταμείο Άμυνας και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της στρατιωτικής κινητικότητας με 6,5 δισ. Ευρώ μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη». Προτείνονται μέτριες περικοπές για τη γεωργία και την πολιτική συνοχής.

 Όλα τα έγγραφα και οι σχετικές πληροφορίες σχετικά με το C.E.F διατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3570_en.htm.

Read 415 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς