Οι ευρωπαϊκοί λιμένες χαιρετίζουν τη ρητή υποστήριξη του Κοινοβουλίου για την άρση των φορολογικών φραγμών στην ηλεκτροδότηση πλοίων από την ξηρά.

Η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε χθες την άρση των φορολογικών φραγμών για την πρόσληψη ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά (OPS) στα πλοία που βρίσκονται εντός λιμένος. Η έκθεση Ερτούγκ για την ανάπτυξη των υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στην ΕΕ, η οποία ψηφίστηκε από την επιτροπή Μεταφορών, τόνισε ότι αυτή η φορολογία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των τιμών των εναλλακτικών καυσίμων και υπογράμμισε ότι οι διαφορές στη φορολογία της ενέργειας για εφοδιασμό των πλοίων από την ξηρά πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι ευρωπαϊκοί λιμένες χαιρετίζουν την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και πιστεύουν ότι η  φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την πρόσληψη ηλεκτρισμού από πλευράς ξηράς για τα πλοία. Επί του παρόντος, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την καύση των ίδιων καυσίμων πλοίων είναι απαλλαγμένη από φόρους. Όμως, όταν τα πλοία που βρίσκονται εντός λιμένος  συνδέονται με το ηλεκτρικό σύστημα της ξηράς, πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που ισχύουν για την ηλεκτρική ενέργεια. Η  Σουηδία, η Γερμανία και η Δανία έχουν εφαρμόσει προς το παρόν την άδεια προσωρινής εφαρμογής μειωμένου φορολογικού συντελεστή για την ηλεκτροδότηση από πλευράς ξηράς για τα πλοία.

Η ESPO πιστεύει ότι μια μόνιμη και πανευρωπαϊκή φορολογική απαλλαγή για τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά βάσει της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας, θα τη θέσει σε ισότιμη βάση με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στα πλοία από την καύση των ίδιων των καυσίμων τους.

"Τα λιμάνια της  Ευρώπη επενδύουν πολύ στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά (OPS). Οι φορολογικοί φραγμοί, που καθιστούν τα συνδεόμενα πλοία πιο δαπανηρά , έχουν οδηγήσει σε εγκαταστάσεις OPS οι οποίες συχνά δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς. Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο δίνει ένα ισχυρό μήνυμα. Μία μόνιμη και ευρωπαϊκή φορολογική απαλλαγή για την ηλεκτροδότηση από πλευράς ξηράς για πλοία εντός λιμένος θα αφαιρούσε ένα μεγάλο μειονέκτημα της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενίσχυε την πρόσβασή της, επιτρέποντας στα λιμάνια και στις γύρω κοινότητες τους να αποκομίσουν τα περιβαλλοντικά οφέλη από αυτές τις δαπανηρές επενδύσεις. Η υιοθέτηση της OPS θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Επιπλέον, μειώνει το θόρυβο των πλοίων στην προβλήτα. Ελπίζουμε τώρα ότι το μήνυμα θα φτάσει επίσης στην Επιτροπή, στις εθνικές κυβερνήσεις και στους υπουργούς που είναι επιφορτισμένοι με θέματα φορολογίας ", λέει η γενική γραμματέας της ESPO, Isabelle Ryckbost.

Η ESPO εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο χάρτης πορείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση και τον έλεγχο της φυσικής κατάστασης σχετικά με την αξιολόγηση της οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας (2017) έκανε αναφορά στην απαλλαγή για την ηλεκτροδότηση από πλευράς ξηράς για τα πλοία.

 

Read 407 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς