Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχύει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» για τη διαχείριση των αποβλήτων πλοίων στις λιμενικές εγκαταστάσεις

Η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την έκθεση Meissner για τις λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής αποβλήτων πλοίων και έδωσε εντολή στον εισηγητή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για την οριστικοποίηση του κειμένου του νέου νόμου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων ESPO,  χαιρετίζει  την πρόταση για την ενίσχυση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» με  την αποθάρρυνση  της παράδοσης αδικαιολόγητων ποσοτήτων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων, με πάγιο τέλος.

Η παρούσα πρόταση θα προστατεύσει καλύτερα το θαλάσσιο περιβάλλον, αυξάνοντας τις ποσότητες αποβλήτων που παραδίδονται στους λιμένες. Σκοπός του είναι να διασφαλίσει ότι τα πλοία παραδίδουν τα απόβλητά τους σε κάθε παραμονή στο λιμάνι και δεν παραλείπουν τις παραδόσεις αποβλήτων για εξοικονόμηση χρόνου. Τέλος, αποφεύγεται ότι οι λιμένες πρέπει να πληρώσουν το επιπλέον κόστος της παράδοσης ποσών απορριμμάτων που υπερβαίνουν τις κανονικές ποσότητες που δημιουργούνται μεταξύ δύο πλοίων.

"Η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ψηφίσει σαφώς υπέρ μιας πολιτικής που να ενθαρρύνει τα πλοία να παραδίδουν στα λιμάνια τα απόβλητα που παράγονται στα πλοία. Ενθαρρύνει επίσης τα πλοία να περιορίσουν τα απόβλητα στην πηγή, εμποδίζοντας τα  να παραδώσουν παράλογες ποσότητες αποβλήτων χωρίς να το πληρώνουν. Πιστεύουμε ότι το κείμενο που εγκρίθηκε επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας και ενισχύει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Είμαστε πολύ ευγνώμονες προς την Επιτροπή Μεταφορών για την πολύ ισορροπημένη θέση τους από την αρχική  περίπλοκη νομοθεσία. Υποστηρίζουμε τον εισηγητή και τη διαπραγματευτική ομάδα του Κοινοβουλίου να υπερασπιστεί αυτό το αποτέλεσμα στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο ", λέει η Isabelle Ryckbost, Γενικός Γραμματέας της ESPO, σχετικά με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο ΕΚ.

Ωστόσο, η ESPO εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο αποφάσισε να καταστήσει τις εκπτώσεις υποχρεωτικές για την πράσινη διαχείριση των αποβλήτων επί των πλοίων. Ενθαρρύνοντας τα πλοία να εργαστούν  για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, οι λιμένες πιστεύουν ότι η απόφαση χορήγησης εκπτώσεων πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο λιμένων. Οι εκπτώσεις γενικά εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των τοπικών περιβαλλοντικών προκλήσεων. Σε ορισμένες περιοχές, η ρύπανση από απόβλητα αποτελεί μεγάλη περιβαλλοντική ανησυχία, ενώ σε άλλες η ποιότητα του αέρα και οι εκπομπές. Επιπλέον, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις παραβλέπουν την ύπαρξη διαφορετικών μοντέλων επιχειρήσεων και λιμενικής διακυβέρνησης σε λιμένες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Read 398 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς