
ΟΛΗΓ (103)
Με την άφιξη του πρώτου πλοίου Ro-Ro στα χρονικά λειτουργίας του Λιμένα , ξεκινάει μια νέα εποχή για τις υπηρεσίες ασυνόδευτων φορτίων και την ενίσχυση του διακομιστικού έργου του Λιμένα με την ένταξη του στην γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα -Μπάρι – Βενετία.
Υποβλήθηκε από την ΟΛΗΓ Α.Ε., στις 30.8.2023, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Εντός ΧΖΛ Ηγουμενίτσας στην παράκτια περιοχή από τα Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας Έως Μακρυγιαλι : «Τμήμα Οδού Ηγουμενίτσας – Δρέπανο – Παραλία Μακρυγιαλι και τυχόν παρακείμενων αυτού έργων » ς και η Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) 2120001 «Εκβολές (ΔΕΛΤΑ) Καλάμα» με αριθμό Περιβαλλοντικής Ταυτότητας (ΠΕΤ) : 2308995329 στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και περιβαλλοντική αναβάθμιση του λιμένα Ηγουμενίτσας πρωτοστατεί στις εξελίξεις των μεταφορών ως προς τη βιώσιμη κινητικότητα και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και ανακοινώνει ότι το έργο «ALFION – INFRA: Implementation of energy upgrading infrastructure in Igoumenitsa port», συνολικού προϋπολογισμού 8.925.000,00 €, επιλέχθηκε ως έργο προτεραιότητας των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA).
Το έργο ALFION - INFRA αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του λιμένα Ηγουμενίτσας και στην ανάπτυξη και υλοποίηση έργων υποδομής για την ηλεκτρική διασύνδεση λιμένα-πλοίου και υπάγεται στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της ΟΛΗΓ Α.Ε. για την μετατροπή του λιμένα Ηγουμενίτσας σε λιμένα μηδενικών εκπομπών ρύπων καθώς και σε ενεργειακό, μεταφορικό και κοινωνικό κόμβο.
Το ALFION – INFRA, αναμένεται να εκκινήσει το Νοέμβριο 2023, είναι το πρώτο έργο υλοποίησης ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα-πλοίου στην Ελλάδα και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κατά 85% από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF).
Οι επιμέρους δράσεις του έργου αφορούν στην βελτιστοποίηση της λειτουργίας του λιμένα Ηγουμενίτσας και στην ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
• Έργα υποδομής τριών (3) θέσεων ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα-πλοίου κατά την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι
• Ανάπτυξη συστήματος ενεργειακής διαχείρισης
• Επιπρόσθετες μελέτες ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα-πλοίου για την εξυπηρέτηση των ελλιμενιζόμενων κρουαζιερόπλοιων
• Επιπρόσθετες μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης μέσω αξιοποίησης ΑΠΕ
Συντονιστής του έργου είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, με συμμετέχοντες το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), και την ομάδα PROTEUS που αποτελείται από τις εταιρείες PROTASIS, HYDRUS, GATES και το Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών του ΕΜΠ.
Ολοκληρώθηκε ο επανακαθορισμός αιγιαλού-παραλίας στα καταφύγια Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για την απόδοση στην τοπική κοινωνία εκτάσεων στα λιμάνια που δεν εξυπηρετούν λιμενικές λειτουργίες.
Η έκδοση των ΦΕΚ για τον επανακαθορισμό της χάραξης αιγιαλού και παραλίας έρχεται ως αποτέλεσμα της προτεραιότητας που απέδωσε από την αρχή της θητείας της η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στην εξυγίανση των παραπάνω λιμένων. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση και λειτουργία και νομιμοποιήθηκαν οι μη αδειοδοτημένες επί χρόνια προσχώσεις, ύστερα από απόφαση της Γενικής Γραμματείας Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σημειώνεται ότι τμήματα των λιμένων Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας στα οποία δεν αναπτύσσονται λιμενικές δραστηριότητες θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία, λύνοντας ένα χρόνιο πρόβλημα.
Οι ίδιες διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται σύντομα για τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ηγουμενίτσας. Ήδη, στις αρχές Φεβρουαρίου, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το Αστικό Βόρειο Τμήμα (περιοχή από κτίριο Πάνθεον έως και γήπεδα τένις) και προχωρούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης αυτού του τμήματος καθώς και της πολυσυζητημένης έκτασης Δρεπάνου – Μακρυγυαλιού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Αθανάσιος Πορφύρης δήλωσε σχετικά: «Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για την εξυγίανση και απόδοση των τμημάτων στην ΧΖΛ Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο των αναγκών του Λιμένα αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αγαστή συνεργασία τους και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε και άλλες θετικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυν
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας προχώρησε σε εργασίες κοπής επικίνδυνων δέντρων και κλαδιών στην χερσαία ζώνη λιμένος Ηγουμενίτσας, κατά μήκος του ποδηλατοδρόμου και της παραλίας Δρεπάνου - Μακρυγιαλιού. Τα δέντρα που κόπηκαν ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα για την δημόσια ασφάλεια.
Το προϊόν της ξυλείας, διατέθηκε σε ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου Ηγουμενίτσας, δίνοντας ανακούφιση σε οικογένειες που έχουν ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης.
Ο πρώτος λιμένας στην Ελλάδα που δρομολογεί τη μετατροπή του σε «πράσινο» λιμένα εκπομπής μηδενικών ρύπων γίνεται ο λιμένας της Ηγουμενίτσας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ολιστικής ενεργειακής αναβάθμισης με τον τίτλο ALFION (Alternative Fuel Implementation in Igoumenitsa Port). Το έργο αφορά στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και στην εκπόνηση σειράς μελετών για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του λιμένα και των πλοίων που εξυπηρετούνται από αυτόν, τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του λιμένα καθώς και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών για την παροχή ενέργειας στις λιμενικές δραστηριότητες με απώτερο σκοπό την μετατροπή του λιμανιού σε ενεργειακό κόμβο.
Τα αποτελέσματα του έργου ολιστικής ενεργειακής αναβάθμισης του Λιμένα Ηγουμενίτσας παρουσιάστηκαν στο Τελικό Συνέδριο Αποτελεσμάτων Έργου το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα,στις 14/10/2022, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου και εκπροσώπων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ. Στη σημασία του έργου αναφέρθηκαν η πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., Ρεγγίνα Δηλαβέρη και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος.
«Η μετατροπή του Λιμένα Ηγουμενίτσας σε λιμένα μηδενικών εκπομπών ρύπων έχει τεθεί εξ αρχής ένας από τους στρατηγικούς στόχους της σημερινής διοίκησης του ΟΛΗΓ. Η μετάβαση σε μοντέλα “πράσινων” λιμένων είναι άλλωστε απολύτως συμβατή με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική ουδετερότητα, τη Στρατηγική Βιώσιμης και Έξυπνης Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO). Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το μόνο λιμάνι στη χώρα μας αλλά και στην Αδριατική που διαθέτει έναν πλήρη οδικό χάρτη υλοποίησης και χρηματοδότησης για την ενεργειακή του αναβάθμιση και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα του ALFION θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για πολλούς ελληνικούς και ευρωπαϊκούς λιμένες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, Αθανάσιος Πορφύρης.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας το σχέδιο δράσης για την μετατροπή σε «πράσινο λιμάνι» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Ρευματοδότηση Πλοίων από Ξηράς (Cold Ironing), Έξυπνο Σύστημα Διαχείρισης και Παρακολούθησης Ενέργειας, Σύστημα Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Αυτοκινήτων και Φορτηγών, Σύστημα Εναλλαγής Μπαταριών σε πλοία και Οχήματα και Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας (Πράσινο Υδρογόνο),
• Μελέτες για την διαχείριση των Λιμενικών Αποβλήτων, με διαχωρισμό και κομποστοποίησή τους για την παραγωγή φυσικού αερίου το οποίο θα χρησιμοποιείται για την κίνηση των οχημάτων του λιμένα,
• Ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2,5MWp για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λιμένα, αντικατάσταση των λαμπτήρων των πυλώνων φωτισμού για εξοικονόμηση έως και 80% ηλεκτρικής ενέργειας, αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης των κτιρίων σε A+++ με τοποθέτηση συστήματος ανοικτού κυκλώματος γεωθερμίας από το γεωθερμικό δυναμικό της θάλασσας και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ και ανεμογεννητριών αστικού περιβάλλοντος για ενεργειακό συμψηφισμό, αφαλάτωση θαλασσινού νερού για την τροφοδότηση των πλοίων με καθαρό νερό.
Το έργο ALFION συνολικού προϋπολογισμού 1.080.000,00€ (πλέον ΦΠΑ) υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, το Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τις εταιρείες PROTASIS και HYDRUS, με την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας GATES. Χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από το Ταμείο CEF (Connecting Europe Facility) της Ε.Ε. και κατά 50% από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας.
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διοργάνωση του 1ου Επαγγελματικού Ταξιδιού Εξοικείωσης (Fam Trip) για ανώτερα στελέχη επικείμενων εταιρειών πολυτελούς κρουαζιέρας που φιλοξενήθηκε στην Ηγουμενίτσα στις 22-26 Σεπτεμβρίου 2022.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ενέργεια με μεγάλες απαιτήσεις σωστού προγραμματισμού και σχεδιασμού στοχεύοντας στην επικοινωνία και απευθείας συνεργασία με τις εταιρείες διεθνούς κρουαζιέρας, με σκοπό την σε βάθος γνωριμία με τις σύγχρονες υποδομές του Λιμένα Ηγουμενίτσας και την ανάδειξη των ευρύτερων προορισμών κρουαζιέρας.
Από σήμερα, 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στις θέσεις τους σε Δρέπανο, Μακρυγιάλι και Πλαταριά με όλα τα απαραίτητα σωστικά μέσα. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, είναι άμεση προτεραιότητα όλων μας και για το λόγο αυτό ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, προέβη έγκαιρα στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών αυτών. Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέπουμε τις συστάσεις ασφαλούς κολύμβησης για την αποφυγή ατυχημάτων και πνιγμών.
Επίσης από αύριο ξεκινούν οι εργασίες για την απομάκρυνση των κατεστραμμένων και την τοποθέτηση καινούριων ντουζιέρων στις παραλίες Δρέπανο και Μακρυγιάλι.
Ευχόμαστε σε όλους καλό μήνα και καλό καλοκαίρι!
Στις 4 και 5 Μαΐου 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Λιμένα της Ηγουμενίτσας κ. Αθανάσιος Πορφύρης συμμετείχε στο 19ο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Shippax Ferry Conference 2022, που πραγματοποιήθηκε στην Σουηδία και στο οποίο συμμετείχαν 450 προσκεκλημένοι από 60 εταιρίες του Ferry Industry και της κρουαζιέρας.
Ο κ. Πορφύρης ήταν ένας εκ των πέντε κύριων ομιλητών που προσκλήθηκαν φέτος στο πάνελ με θέμα «The Ro-Pax port's panel debate – How can ports support the green revolution?», μαζί με ευρωπαίους ομολόγους του από τα λιμάνια του Kristiansand (Νορβηγία), Karlsham (Δανία), Στοχόλμης (Σουηδία) και Hirtshals (Δανία), όπου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο κ. Πορφύρης παρουσίασε την δυναμική που αναπτύσσει ο Λιμένας της Ηγουμενίτσας, ενώ ανέφερε αναλυτικά όλα τα νέα έργα υποδομής που σχεδιάστηκαν και αναμένεται να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στους στρατηγικούς στόχους που επιδιώκονται για το επόμενο διάστημα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του λιμανιού ως «Πράσινου λιμένα» και “Zero Energy Port”, στην ανάπτυξη έργων υποδομής για την παροχή υπηρεσιών στα ασυνόδευτα φορτία, την καθιέρωση της Ηγουμενίτσας ως προορισμού Κρουαζιέρας, καθώς και στην ανάπτυξη δικτύου για τις Μαρίνες.
Τέλος, αναφέρθηκε σε όλα τα κοινοτικά προγράμματα (POSEIDON MED II, ALFION) που ήδη αξιοποιούνται, μέσω των οποίων αποδεικνύεται ότι το Περιβάλλον βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του, που καθιστά τον λιμένα της Ηγουμενίτσας μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών για την υλοποίηση του στόχου «Πράσινος λιμένας» και “Zero Energy Port”.
Ο κ. Πορφύρης, στο περιθώριο του Συνεδρίου πραγματοποίησε επίσης ενδιαφέρουσα συνάντηση με στελέχη των ναυτιλιακών εταιριών και χρηστών του Λιμένα ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, μεταξύ των οποίων και του κ. Carl Bildt, πρώην Πρωθυπουργού και νυν Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας. Μαζί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς και πως αυτός επηρεάζει την Παγκόσμια Λιμενική Βιομηχανία.
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δηλώνει έμπρακτα την ευαισθησία του με τη συνεχή υποστήριξη δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας και συμβάλει στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέροντας την δυνατότητα εμβολιασμού 4.600 παιδιά κατά σοβαρών επιδημιών.
Η Διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στέκεται αρωγός στο έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα οι οποίοι πενήντα χρόνια τώρα βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες.
More...
Την Ηγουμενίτσα επισκέφτηκε σήμερα 3 Δεκεμβρίου 2021 ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτριος Πολίτης, συνοδευόμενος από τους Projects Managers ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτριο Κλιάφα και κ. Χαράλαμπο Αιμιλίδη. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. συζητήθηκε η πορεία της διαδικασίας αποχαρακτηρισμού της χερσαίας ζώνης λιμένα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε επίσης ξενάγηση στις λιμενικές και κτιριακές υποδομές του Λιμένα όπου έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στο πλαίσιο του έργου ECOWAVES διοργάνωσε την Παρασκευή 5/11/20211 και ώρα 10:00 – 13:30 εκπαιδευτικό workshop με τίτλο «Τοπική Δράση Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Capacity Building Event) στην Διαχείριση Αποβλήτων Πλοίων». Η εκδήλωση η οποία επικεντρώθηκε στις λιμενικές αρχές, τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων και την τοπική αυτοδιοίκηση, αποσκοπούσε στην αύξηση της ικανότητας διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Πραγματοποιήθηκαν, από καταξιωμένους στο αντικείμενο επιστήμονες και εξωτερικούς συνεργάτες, εξειδικευμένες παρουσιάσεις σε θέματα όπως:
– Μεθοδολογίες και Τεχνολογίες Αιχμής (State-of-art) για τη διαχείριση των αποβλήτων στους λιμένες
– Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Πλοίων στον Λιμένα Ηγουμενίτσας
– Συνέπειες Ακατάλληλης Διαχείρισης Αποβλήτων στην Αδριατική
– Διαχείριση Περιστατικού Θαλάσσιας Ρύπανσης στον Λιμένα Ηγουμενίτσας
– Παρουσίαση Πλατφόρμα Διαδικτυακής Εκπαίδευσης για Περιβαλλοντικά θέματα στο πλαίσιο του Έργου ECOPORTIL
Μέσα από ανοιχτό διάλογο και τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων, αναδείχθηκαν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη στον Λιμένα Ηγουμενίτσας καθώς και συγκεκριμένα θέματα, ευρύτερης περιβαλλοντικής διαχείρισης στην λιμενική ζώνη, που εξετάζονται μέσω των ενεργειών του έργου.
O Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, σε πλήρη συμφωνία με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την Ελληνική Νομοθεσία, φροντίζει σταθερά για την ορθή εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO14001: 2015, των Προτύπων EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) και PERS (Port Environmental Review System). Παράλληλα, φροντίζει για την επαρκή περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων του και αναμένει κάθε ένας εξ αυτών να πράττει το καλύτερο δυνατόν για την εφαρμογή της προαναφερόμενης πολιτικής.
Το έργο ECOWAVES εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2.2: «Ενίσχυση της ικανότητας για διακρατική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ευπάθειας και κατακερματισμού και των υπηρεσιών προστασίας του οικοσυστήματος στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου. Επικεντρώνεται στη διαχείριση και πρόληψη της διάδοσης της ρύπανσης, ιδίως με την ανάπτυξη μοντέλων που στοχεύουν στη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και της ανακύκλωσης σε λιμενικές περιοχές.
Το έργο ECOWAVES – Enhanching Cooperation in Waste management from VESsels in ADRION ports (https://ecowaves.adrioninterreg.eu/) υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠρογράμματοςINTERREGADRION2014 – 2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15% μέσω του ΠΔΕ.
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.) και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσω του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη και Διοίκηση Λιμένων» προχώρησαν στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, με εστίαση στους τομείς της εκπαίδευσης, της συμβουλευτικής, της πληροφόρησης, της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της έρευνας. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Δ.Σ. της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. Αθανάσιο Πορφύρη και τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, καθηγητή Παναγιώτη Καλδή παρουσία του καθηγητή Σπύρου Μπινιώρη, Διευθυντή του συγκεκριμένου ΠΜΣ και του αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαου Τσότσολα, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του εν λόγω μεταπτυχιακού.
Βασικός στόχος της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή γνώσης και εφαρμοσμένων βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αθανάσιος Πορφύρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., ευχαρίστησε τη ΣΔΟΚΕ για την πρόθυμη επιστημονική υποστήριξή της στη στρατηγική ανάδειξη του λιμένα της Ηγουμενίτσας ως Δυτικής Πύλης των Βαλκανίων για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων και ανάληψη καταλυτικού ρόλου για την ανάπτυξη της εγχώριας και διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση του λιμένα, την εγγύτητά του με σημαντικά έργα υποδομής, όπως η Εγνατία και η Ιόνια οδός, και τις σύγχρονες υποδομές που θα διαθέτει με την ολοκλήρωση των έργων επέκτασής του.
Επίσης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η βελτιωμένη διαδρομή κατά μήκος του διαδρόμου Αδριατικής-Ιονίου που μπορεί να στηρίξει την ένταξη των Θαλάσσιων Διαδρόμων σε μια σύνθετη αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια, Τουρκία) και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων (Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία), καθώς και την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη (Βόρεια και Κεντρική Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Σλοβενία, Γαλλία, Ισπανία).
Ιδιαίτερη επισήμανση έγινε στην τρέχουσα μετατροπή του σε πράσινο λιμάνι μηδενικών ρύπων, προσπάθεια που αποτελεί πλέον κύριο στόχο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με την πολιτική των μεταφορών να του έχει προσδώσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην άμεση προοπτική για ηλεκτροδότηση των πλοίων δια ξηράς, τη δημιουργία κεντρικού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και τηλεμετρικής παρακολούθησης, όπως και τη δημιουργία συστήματος αποθήκευσης ενέργειας. Μέσω των δράσεων αυτών, προβλέπεται να εξασφαλισθεί η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η βελτιστοποίηση της διαλειτουργικότητας και παροχής υπηρεσιών προς τρίτους. Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να αποτελέσουν σημείο αναφοράς σε επίπεδο μεθοδολογίας και τεχνικών προδιαγραφών σε πολλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς λιμένες.
Ο Πρύτανης του Ιδρύματος από την πλευρά του αναφέρθηκε στο ότι το ΠΑΔΑ, το πλέον αναπτυσσόμενο ΑΕΙ της χώρας, με πράσινη ταυτότητα και ανάδειξη καινοτομιών, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ανταποκρίνεται στην εκπαιδευτική και ερευνητική συνέργεια που αναπτύσσεται μεταξύ της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. και του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσω του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Οργάνωση, Λειτουργία, Ανάπτυξη και Διοίκηση Λιμένων».
Ειδικότερα, ευχαριστεί τον Αθανάσιο Πορφύρη, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Δ.Σ. της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. για τις άμεσες ενέργειές του και επισήμανε ότι οι από κοινού σχεδιαζόμενες νέες δράσεις θα αποφέρουν αμοιβαία μόχλευση και προστιθέμενη αξία σε μια εμβληματική βιώσιμη ανάπτυξη η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις ήδη χρήσιμες διασυνδέσεις της Ηγουμενίτσας με την Κέρκυρα και την Ιταλία.
Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 4η Τεχνική Συνάντηση των εταίρων του έργου ALFION, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη συνάντηση με φυσική παρουσία. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στο κτήριο Διοίκησης της, στο κέντρο της Αθήνας ενώ έδωσαν το παρόν άπαντες οι εταίροι της κοινοπραξίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. κ. Αναστάσιος Μάνος καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. κ. Αθανάσιος Πορφύρης απηύθυναν σχετικό χαιρετισμό όπου τόνισαν την πρωτοπορία του ALFION και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ήδη στην διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των πράσινων λιμένων. Το πράσινο λιμάνι μηδενικών ρύπων αποτελεί πλέον κύριο στόχο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με την πολιτική των μεταφορών να του έχει προσδώσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μέσω του ALFION, o Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας έχει ήδη προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Το έργο ALFION, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CEF, αποτελεί το πρώτο έργο στην Ελλάδα που επικεντρώνεται στην εκτέλεση του σχεδίου ΠΡΩΤΕΑΣ έχοντας ως κύριο στόχο την ολιστική ενεργειακή αναβάθμιση ενός λιμένα και των λειτουργιών του. Το σύνολο των μελετών που αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του 2022, θα επιτρέψει την ηλεκτροδότηση πλοίων δια ξηράς, τη δημιουργία κεντρικού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και τηλεμετρικής παρακολούθησης, τη δημιουργία συστήματος αποθήκευσης ενέργειας. Μέσω των δράσεων αυτών, προβλέπεται να εξασφαλισθεί η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η βελτιστοποίηση της διαλειτουργικότητας και παροχής υπηρεσιών προς τρίτους. Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να αποτελέσουν σημείο αναφοράς σε επίπεδο μεθοδολογίας και τεχνικών προδιαγραφών σε πολλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς λιμένες.
Το έργο υλοποιείται από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και την καθοριστική συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών και των εταιριών PROTASIS και HYDRUS, ενώ η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από την εταιρία GATES.