ΟΛΗΓ:. Πρωτοποριακή ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Λιμένα Ηγουμενίτσας

Η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και περιβαλλοντική αναβάθμιση του λιμένα Ηγουμενίτσας πρωτοστατεί στις εξελίξεις των μεταφορών ως προς τη βιώσιμη κινητικότητα και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και ανακοινώνει ότι το έργο «ALFION – INFRA: Implementation of energy upgrading infrastructure in Igoumenitsa port», συνολικού προϋπολογισμού 8.925.000,00 €, επιλέχθηκε ως έργο προτεραιότητας των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA).

Το έργο ALFION - INFRA αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του λιμένα Ηγουμενίτσας και στην ανάπτυξη και υλοποίηση έργων υποδομής για την ηλεκτρική διασύνδεση λιμένα-πλοίου και υπάγεται στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της ΟΛΗΓ Α.Ε. για την μετατροπή του λιμένα Ηγουμενίτσας σε λιμένα μηδενικών εκπομπών ρύπων καθώς και σε ενεργειακό, μεταφορικό και κοινωνικό κόμβο.

Το ALFION – INFRA, αναμένεται να εκκινήσει το Νοέμβριο 2023, είναι το πρώτο έργο υλοποίησης ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα-πλοίου στην Ελλάδα και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κατά 85% από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF).

Οι επιμέρους δράσεις του έργου αφορούν στην βελτιστοποίηση της λειτουργίας του λιμένα Ηγουμενίτσας και στην ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
• Έργα υποδομής τριών (3) θέσεων ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα-πλοίου κατά την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι
• Ανάπτυξη συστήματος ενεργειακής διαχείρισης
• Επιπρόσθετες μελέτες ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα-πλοίου για την εξυπηρέτηση των ελλιμενιζόμενων κρουαζιερόπλοιων
• Επιπρόσθετες μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης μέσω αξιοποίησης ΑΠΕ

Συντονιστής του έργου είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, με συμμετέχοντες το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), και την ομάδα PROTEUS που αποτελείται από τις εταιρείες PROTASIS, HYDRUS, GATES και το Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών του ΕΜΠ.

 

Read 188 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς