Η ESPO επικροτεί το σχέδιο έκθεσης Clune σχετικά με το ευρωπαϊκό θαλάσσιο περιβάλλον ενιαίου παραθύρου

Στις 15 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσίευσε το σχέδιο έκθεσης σχετικά με την πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού περιβάλλοντος για το θαλάσσιο ενιαίο παράθυρο, η οποία εκδόθηκε στις 17 Μαΐου.

Ο εισηγητής Deirdre Clune (ΕΛΚ-Ιρλανδία) επικεντρώνεται σωστά στο σχέδιο έκθεσής του σχετικά με την εναρμόνιση των στοιχείων δεδομένων και των συνόλων δεδομένων, υποστηρίζει τη συνεργασία μεταξύ τελωνειακών και ναυτιλιακών αρχών τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο και αναγνωρίζει ότι, δεδομένων, οι αρμόδιες αρχές ενδέχεται να απαιτήσουν πρόσθετα δεδομένα για ορισμένους λόγους. Το σχέδιο έκθεσης αναφέρει επίσης ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν τη χρήση κοινοτικών λιμενικών συστημάτων, εφόσον τα συστήματα αυτά διαβιβάζουν στη συνέχεια τις αναγκαίες πληροφορίες στο εθνικό ενιαίο παράθυρο. Ο εισηγητής τονίζει επίσης την ανάγκη να παρασχεθεί στην εθνική ενιαία παράθυρα μια διάσταση διακυβέρνησης και λαμβάνει μια ρεαλιστική προσέγγιση όσον αφορά την αναφορά μόνο μία φορά κατ 'αρχήν.

"Το σχέδιο έκθεσης της κ. Clune δείχνει σαφή φιλοδοξία να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εναρμόνιση. Θα υποχρεώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών αρχών, να θέσουν σοβαρά βήματα. Ωστόσο, αναγνωρίζει επίσης τις πρωτοβουλίες και τις επενδύσεις που ήδη υπάρχουν ή βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίτευξη ενός πιο αποτελεσματικού περιβάλλοντος αναφοράς για τα πλοία. Πιστεύουμε ότι αυτό το σχέδιο έκθεσης βελτιώνει περαιτέρω το σχέδιο πρότασης της Επιτροπής. Το σχέδιο έκθεσης αποτελεί στέρεη βάση για περαιτέρω συζητήσεις. Υποστηρίζουμε τις κύριες γραμμές και ελπίζουμε ότι μπορεί να υποστηριχθεί από την επιτροπή μεταφορών. Ο φάκελος αυτός είναι ήδη για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ημερήσια διάταξη τόσο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΕ όσο και της λιμενικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας. Πιστεύουμε ότι με αυτές τις προτάσεις μπορεί να επιτευχθεί πολύ γρήγορα συμφωνία με την Επιτροπή και το Συμβούλιο, επιτρέποντας την υιοθέτησή της πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές ", λέει η Isabelle Ryckbost, Γενικός Γραμματέας της ESPO.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί λιμένες εξακολουθούν να ανησυχούν για την ανάπτυξη μιας εναρμονισμένης ενότητας διασύνδεσης υποβολής αναφορών για το εθνικό ενιαίο παράθυρο. Φοβούνται ότι μια τέτοια λύση δεν θα είναι ευέλικτη για να ανταποκριθεί στις ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα.

Το σχέδιο έκθεσης θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μεταφορών στις 5 Νοεμβρίου.

Read 406 times
Οι προβληματισμοί και οι σύγχρονες τάσεις στην Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Λιμενική βιομηχανία εξελίσσονται συνέχεια και σε γρήγορους ρυθμούς. Τα θέματα που απασχολούν τώρα και στο μέλλον τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά λιμάνια είναι σημαντικά και απαιτούν μία συνολική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να έχει αξία και περισσότερη δύναμη ή όποια παρέμβασή τους.
Ο ιστοχώρος της ΕΛΙΜΕ είναι αυτός που θα συγκεντρώνει όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται έτσι ώστε τα Ελληνικά λιμάνια, διαθέτοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα σε επίπεδο πληροφόρησης να μπορούν να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους.

Επικοινωνία

  elime (@) elime.gr
  +30.210.422.0261
  +30.210.422.0116
  Ακτή Μιαούλη 10 Πειραιάς